«Κύπρος ΄74- Τραγούδια Οργής και Πόνου»: Συναυλία στην Ουάσινγκτον για την μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή

Γιάννης Παπαγιάννης, 23 χρόνων το 1974, από το Νέο Χωρίο Κυθρέας. Το τσιγάρο που του …«προσφέρει» ο Τούρκος στρατιώτης του Αττίλα ίσως είναι το τελευταίο του. Το πτώμα του βρέθηκε το 2009, μαζί με άλλων 17 αιχμαλώτων, σε πηγάδι έξω από το Τζιάος. Φωτογραφία via PIO, ΓΤΠ




Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κύπρος ’74 – Τραγούδια Οργής και Πόνου» του συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου στην Ουάσινγκτον. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθέας και η οργάνωση AΧΕΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Ευάγγελος Σάββας, και ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Νικόλαος Σαπουντζής.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κύπρου έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι πιο επιβεβλημένες από ποτέ.

Όπως σημείωσε, η φράση «δεν ξεχνώ» είναι ένα σύμβολο που πρέπει να παραμείνει σημαία στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Η αδελφή του συνθέτη Μαγδαληνή Κανταρτζή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον το βράδυ της 20ης Ιουλίου 1974, όταν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΒΒC οι ομογενείς άκουγαν τα αεροπλάνα που βομβάρδιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαποστόλου που το 1974 βρισκόταν στην Ουάσινγκτον συγκινημένος βαθιά από την τουρκική εισβολή αποφάσισε να μελοποιήσει στίχους των συμφοιτητών του.

Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε LP δίσκο, με τίτλο «Κύπρος 1974: Τραγούδια Οργής και Πόνου» και τα έσοδα από την πώληση διατέθηκαν για την ανακούφιση των Κυπρίων προσφύγων.

Ο Σπύρος Κολιαβασίλης και το οργανικό του σύνολο με την Κυπριακής καταγωγής Μαρία Αναστάση-Πασχαλίδη απέδωσαν τα τραγούδια του συνθέτη που όπως είχε γράψει στην αφιέρωση του το 1974 ήταν «βγαλμένα από το αίμα των αδελφών Κυπρίων».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Αγίας Σοφίας στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Π. Κασφίκη
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευελπιστεί σε θετικά αποτελέσματα στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης * «Γνωρίζω τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες γραμμές μας»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: