Καταπέλτης του Μάικλ Ρούμπιν κατά της Τουρκίας: Χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τη Χαμάς, όπως έκανε με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος – Οι ευσεβείς πόθοι των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Άγκυρα. Photo via MUSTAFA KAMACI, TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE




Η επέτειος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και της χειρότερης μονοήμερης σφαγής Εβραίων από το Ολοκαύτωμα είναι ώρα για ενδοσκόπηση.

Αυτό σημειώνει σε ανάλυση του στον ιστότοπο του American Enterprise Institute, ο δημοσιογράφος Μάικλ Ρούμπιν.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ πρέπει να εξηγήσει πώς απέτυχε να εντοπίσει την επίθεση. Στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι αποφάσεις και η στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν και μετά την επίθεση. Η πολιτική των ΗΠΑ αξίζει επίσης εξέταση. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανατρέψει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» του προκατόχου της επέτρεψε στο Ιράν να ανανεώσει τους πόρους των πληρεξουσίων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Το Κατάρ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο, καθώς διπλωμάτες και αναλυτές συζητούν το τίμημα της χρήσης ενός συνήγορου για ορισμένες από τις πιο μαχητικές ισλαμιστικές ομάδες στον κόσμο ως ενδιάμεσο.

Ωστόσο, η αγνοία της Ουάσιγκτον σε ένα μάθημα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ενώ η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εστίασε εκ νέου την προσοχή στην ιρανική χορηγία της τρομοκρατίας και στους δεσμούς της Τεχεράνης με τη Χαμάς, οι ΗΠΑ αγνοούν ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες την καθιστά εξίσου επικίνδυνο κράτος χορηγό της τρομοκρατίας με το Ιράν.

Η τάση για βαθμονόμηση της πολιτικής σε ευσεβείς πόθους θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να θέλει να δει την Τουρκία ως τον εταίρο που ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, η συμπεριφορά του σήμερα είναι αυτή ενός παρία. Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι τόσο μεγάλος χορηγός της τρομοκρατίας σήμερα όσο το Ιράν.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς είναι πολύπλευρη. Την χρηματοδοτεί και της παρέχει διπλωματική κάλυψη. Το Ισραήλ «αναχαίτισε» τουρκικά όπλα και πρόδρομες εκρηκτικές ουσίες που προορίζονταν για την ομάδα. Ούτε η Χαμάς είναι μόνη.

Οι αποδείξεις ότι η Τουρκία προμήθευε θυγατρικές της Αλ Κάιντα στη Συρία και παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος είναι συντριπτικές. Στη Σομαλία, η Τουρκία εξουσιοδοτεί την αλ Σαμπάαμπ και στη Λιβύη, οι ακραίοι ισλαμιστές βασίζονται στην τουρκική υποστήριξη. Όταν μιλάει σε ένα εγχώριο ακροατήριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τόσο αντισημιτικός και αντιαμερικανός όσο ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας και μηχανή ριζοσπαστισμού. Μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον ως τέτοιο.

Το να εμπιστεύεσαι την Τουρκία σημαίνει να αγκαλιάζεις τη Χαμάς, ή χειρότερα.

American Enterprise Institute, Michael Rubin

«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική»: Ο Μπάιντεν ούρλιαξε στον Νετανιάχου, τον είπε «γα@@νο ψεύτη» και «που@@ς γιό» * Αποκαλύψεις από βιβλίο κορυφαίου Αμερικανού δημοσιογράφου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: