Καμιά αντίσταση της Χεζμπολάχ στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο: Εντολή IDF για εκκένωση 27 χωριών * Κινητοποιήθηκαν 4 επιπλέον ταξιαρχίες [videos]

O διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του Ισραήλ και οι διοικητές των τμημάτων κατά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο. Photo via X@IDF




Η εισβολή του Ισραηλινού Στρατού στο νότιο Λίβανο, η οποία ξεκίνησε χθες  Δευτέρα βράδυ λίγο πριν τις 10:00 μ.μ., δεν συνάντησε σχεδόν καμία αντίσταση από τη Χεζμπολάχ, χωρίς να σκοτωθεί ούτε ένας στρατιώτης του Ισραήλ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, προσθέτοντας ότι η εισβολή αναμένεται να τελειώσει εντός εβδομάδων, ή λίγο περισσότερο

Κατά κάποιο τρόπο, η εισβολή θεωρείται ως διεύρυνση ενός μεγάλου αριθμού πολύ σύντομων νυχτερινών αποστολών ειδικών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα σήμερα ο εκπρόσωπος του IDF – των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων – Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και μήνες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, βρίσκοντας τούνελ της Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων που βρίσκονταν κρυμμένες κάτω από σπίτια και αποκαλύπτοντας σχέδια εισβολής της σιιτικής οργάνωσης.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι λεπτομέρειες της επιχείρησης είναι απόρρητες.

Δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.

Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, το IDF ανακοίνωσε ότι επανακινητοποιεί τέσσερις επιπλέον ταξιαρχίες για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις μας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να επιτύχουμε τους επιχειρησιακούς στόχους μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

  • Πηγές του IDF εξήγησαν ότι η σφοδρή εκστρατεία βομβαρδισμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα τεράστια πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού λίγο πριν από την είσοδο και μήνες εξάντλησης των δυνάμεων της Χεζμπολάχ φαίνεται να τους έχουν μετακινήσει από την περιοχή ή να έχουν κρυφτεί.

Σε αντίθεση με τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006, το IDF είπε ότι τα ανώτερα και μεσαία επίπεδα διοίκησης της Χεζμπολάχ έχουν εξαλειφθεί σε σημαντικό αριθμό, αφήνοντας ένα τεράστιο στρατηγικό κενό.

Παρά την εισβολή, τη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ , Χασάν Νασράλα, και δύο εβδομάδες σφοδρού βομβαρδισμού πολλών από τους καλύτερους πυραύλους της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι η Χεζμπολάχ απέτυχε να δημιουργήσει καμία σοβαρή στρατηγική απειλή με πυραύλους για το Ισραήλ, πόσο μάλλον να εκτοξεύσει τις 6.000 έως 8.000 ρουκέτες την ημέρα που αναμένονταν στο χειρότερο σενάριο.

Η επιχείρηση

Ανακοινώνοντας την εισβολή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ο IDF είπε ότι «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές εδάφους» είχαν ξεκινήσει αρκετές ώρες νωρίτερα.

Πρόσθεσε ότι επικεντρώθηκαν σε «στόχους και υποδομές της Χεζμπολάχ» σε ορισμένα λιβανικά χωριά κατά μήκος των συνόρων που αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ισραηλινές πόλεις στην άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής.

Τα χερσαία στρατεύματα που δρουν εντός του νότιου Λιβάνου βοηθούνται από δυνάμεις αέρος και πυροβολικού, είπε ο στρατός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση βασίστηκε σε σχέδια που εκπονήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση του IDF.

Το πρωί της Τρίτης, ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνει την 98η Μεραρχία, έναν επίλεκτο σχηματισμό μονάδων αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων, να ηγείται της ολονύκτιας χερσαίας επιχείρησης. Ανέφερε ότι οι ταξιαρχίες καταδρομέων και καταδρομέων της μεραρχίας προστέθηκαν από την 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Εντολή για εκκένωση 27 χωριών από τον IDF

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα το μεσημέρι τους κατοίκους 27 οικισμών του νοτίου Λιβάνου να τους εκκενώσουν «αμέσως» και να κατευθυνθούν προς βορράν ώστε να μην παγιδευθούν στις μάχες με τη Χεζμπολάχ.

«Ο ισραηλινός στρατός δεν θέλει να σας κάνει κακό και για την ασφάλειά σας πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως από τα σπίτια σας. Όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη, σε εγκαταστάσεις και σε μέσα μάχης της Χεζμπολάχ βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο», έγραψε ο Αβιτσάι Αντράι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σε μήνυμά του στα αραβικά που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Telegram.

Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και στη Συρία

Το Ισραήλ έπληξε τουλάχιστον τρεις σταθμούς αντιαεροπορικών ραντάρ στη νότια Συρία, συμπεριλαμβανομένου ενός σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο συριακές στρατιωτικές πηγές.

  • Οι επιθέσεις με drones έπληξαν δύο σταθμούς ραντάρ δυτικά της πόλης Σουέιντα, συμπεριλαμβανομένου ενός σε αεροπορική βάση.

Μια άλλη επίθεση έπληξε έναν σταθμό ραντάρ στην γειτονική επαρχία Ντάραα.

Τα ραντά αυτά είναι μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων στη νότια περιοχή, πρόσθεσε μια από τις πηγές.

 

Με πληροφορίες από Jerusalem Post/Reuters/AFP

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: