Καλά τους κάνει ο Ερντογάν: Απίστευτο, οι Αμερικανοί δεν έχουν πρόβλημα με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου στη “σύναξη ηγετών”, που κάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν!!!

Secretary Blinken Holds Press Availability in Laos Secretary Antony J. Blinken has a press availability in Vientiane, Laos, October 11, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




‘Αφωνους άφησε τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βετάντ Πατέλ, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και άλλων ηγετών στη σύνοδο των Brics, που οργάνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Ο κ. Πατέλ είχε έτοιμη μία μακροσκελή απάντηση, την οποία και διάβασε, αλλά και τοποθέτηση για την παρουσία του Τούρκου προέδρου, ηγέτη χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος του τον ρώτησε.

Σε ότι αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε τα εξής:

Όπως είπα στην αρχή, πιστεύουμε ότι οι χώρες είναι σε θέση να χαράξουν τη δική τους εξωτερική πολιτική και να επιλέξουν όποιες χώρες και ομάδες με τις οποίες (θέλουν να) συνδέονται. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύουμε παρακάτω τον διάλογο των ανταποκριτών με τον κ. Πατέλ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πιστεύετε για το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, η οποία έχει να κάνει με την υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επέλεξε να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν που αψηφά τον Χάρτη του ΟΗΕ;

ΠΑΤΕΛ: Λοιπόν Άλεξ, θα αφήσω τον γενικό γραμματέα και την ομάδα του να μιλήσουν για τις όποιες αποφάσεις προγραμματισμού έχουν ή δεν έχουν πάρει. Θέλω απλώς να είμαι ξεκάθαρος. Ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες νομίζω ότι το έκανε – το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών από μόνο του- υπήρξε ένας απίστευτος εταίρος όταν μιλάμε για τη λογοδοσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών καθιστά σαφές ότι υπάρχει μια ισχυρή ομάδα χωρών που αντιστέκονται στη ρωσική επιθετικότητα, στην εδαφική των Ρώσων –στην παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να αναφερθώ πρώτα σε αυτό καθώς σχετίζεται με τον Γενικό Γραμματέα.

Στη σύνοδο κορυφής των BRICS γενικά, πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες είναι κυρίαρχες χώρες και έχουν τη δική τους επιλογή και κάνουν τις δικές τους επιλογές σχετικά με τις χώρες και τις ομάδες στις οποίες συνδέονται. Αυτό στο οποίο επικεντρώνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η προσέγγιση που εφαρμόζουμε σε όλη την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία που ασκούμε είναι ότι επικεντρωνόμαστε στη συνεργασία με εταίρους σε όλο τον κόσμο για την οικοδόμηση των ευρύτερων και βαθύτερων δυνατών συνασπισμών για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των κοινών μας στόχους.

Θέλουμε να ενισχύσουμε την πρόταση αξίας για τι μπορούν να φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι και θέλουμε να συνεργαστούμε με χώρες μέσω επενδύσεων σε πράγματα που γνωρίζουμε ότι αναζητούν αυτού του είδους οι χώρες και θέλουμε να οξύνουμε και να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με αυτόν τον τρόπο. Και φυσικά, οι πολυμερείς θεσμοί, είτε είναι ο ΟΗΕ, η G20, ομάδες όπως η APEC ή η ASEAN, είναι, φυσικά, σημαντικές και ζωτικές οδοί για να το κάνουμε αυτό, και γι’ αυτό είδατε τον Γραμματέα να δίνει έμφαση για τη συνέχιση της συνεργασίας με αυτές τις χώρες.

Και κοιτάξτε, καθώς σχετίζεται με τη συγκεκριμένη σύνθεση των BRICS, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να έχουμε μια ισχυρή, θετική σχέση με τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία. Εργαζόμαστε διμερώς με αυτές τις χώρες σε πολλούς βασικούς τομείς, έναν αριθμό βασικών τομέων που ειλικρινά πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να καθορίζουν τον 21ο αιώνα.

Όταν πρόκειται για την Κίνα, ο στόχος και η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε αυτή τη σχέση και να διαχειριζόμαστε αυτή τη σχέση με υπευθυνότητα, να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μας με την Κίνα. Αυτό είναι που γνωρίζουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει από τις υπερδυνάμεις.

Και τέλος, όσον αφορά τη Ρωσία, θα συνεχίσουμε να απωθούμε τη ρωσική επιθετικότητα και να καταστήσουμε σαφές σε οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως συνήθως με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν μερικοί νεοφερμένοι στο δωμάτιο. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από αυτά τα κράτη. Το Καζακστάν τιμωρήθηκε επειδή δεν εντάχθηκε. Αλλά η Τουρκία –ο Τούρκος πρόεδρος είναι μεταξύ των συμμετεχόντων. Έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άποψη για την προσφορά ένταξης του εταίρου του ΝΑΤΟ στους BRICS;

ΠΑΤΕΛ: Όχι. Αυτό είναι ένα – αυτό είναι ένα – αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μιλήσουν οι Τούρκοι εταίροι μας. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και όπως είπα στην αρχή, πιστεύουμε ότι οι χώρες είναι σε θέση να χαράξουν τη δική τους εξωτερική πολιτική και να επιλέξουν όποιες χώρες και ομάδες με τις οποίες συνδέονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τελευταίο για μένα, Vedant. Μιλώντας για την Τουρκία, το τουρκικό κοινοβούλιο σήμερα – η κυβέρνηση επανέφερε έναν νόμο που ονομάζεται, «πράκτορας επιρροής», ο οποίος είναι άλλο ένα αντίγραφο του ρωσικού νόμου περί ξένης επιρροής, του νόμου για ξένους πράκτορες. Έχετε κάποια θέση για αυτό;

ΠΑΤΕΛ: Δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος με αυτό, Άλεξ, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσω με την ομάδα μου και να δω αν μπορούμε να σας δώσουμε κάτι επ’ αυτού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύεται να καταδιώξει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη εξάλειψη της FETΟ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: