Ηταν οι «μάγισσες» οι πρώτες φεμινίστριες κατά της πατριαρχίας; Ηταν το «κυνήγι των μαγισσών» απλώς γυναικοκτονίες; Στην Ολλανδία θέλουν να αποκαταστήσουν τα θύματα [videos]

Αναπαράσταση από «το κυνήγι των μαγισσών» via youtube




Τρεις φεμινίστριες ακτιβίστριες στην Ολλανδία θέλουν να αποκατασταθεί ο προσβλητικός χαρακτηρισμός «μάγισσα» και να αναγνωρισθούν τα αθώα θύματα του «κυνηγιού  των μαγισσών» στην Ολλανδία από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα, με ένα εθνικό μνημείο.

Η Susan Smit, η Bregje Hofstede και η Manja Bedner, η πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του National Witches Monument Foundation, συγκέντρωσαν 35.000 ευρώ (29.000 £) για έναν επίσημο μνημείο για περίπου 70.000 ανθρώπους που πέθαναν κατά τη διάρκεια ενός πανικού κατά του Σατανά που σάρωσε την Ευρώπη και την Αμερικής.

«Πρόκειται για την πρόκληση περισσότερης ευαισθητοποίησης γύρω από αυτήν την ιστορία, βασικά, της γυναικοκτονίας», είπε η Hofstede. «Μέχρι σήμερα μια μάγισσα εξακολουθεί να είναι μια κωμική φιγούρα. Στην Ολλανδία, κάθε χρόνο στο καρναβάλι, οι άνθρωποι καίνε ομοιώματα μαγισσών… αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καμία γνώση για την πραγματική ιστορία των ανθρώπων που καίγονται στην πυρά».

Το ίδρυμα ζητά την ανάδραση του κοινού για τρεις δήμους που θέλουν να φιλοξενήσουν το εθνικό μνημείο. Στο Roermond, τουλάχιστον 75 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κάηκαν ζωντανοί κατά τις πιο σημαντικές δίκες μαγισσών το 1613 και το 1614. Στην περιοχή του Montferland, η Mechteld ten Ham κάηκε ζωντανή το 1605, αν και είχε ζητήσει μια δίκη. Η τελευταία περίπτωση είναι το Oudewater, το οποίο διέθετε επίσημη ζυγαριά μαγισσών και βασιλικό ιατρείο για την έκδοση πιστοποιητικών αθωότητας εάν το βάρος κάποιου ταίριαζε με τη μάζα του σώματός του (που σημαίνει ότι ήταν πολύ βαρύ για να πετάξει με σκούπα).

Ο ιστορικός Steije Hofhuis, ο οποίος δημοσιεύει ένα βιβλίο για το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη είπε ότι ήταν μια εποχή που οι μάζες πίστευαν πραγματικά ότι άλλες – γενικά «αδύναμες» γυναίκες – συναναστρέφονταν με τον διάβολο και προκαλούσαν χάος. «Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πανικοβλημένοι για τη μάγισσα», είπε. «Θεωρήθηκε ευρέως ότι το τέλος του χρόνου ήταν κοντά… και οι φρικτές μάγισσες ήταν πολύ επικίνδυνες. Θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν μια μεγάλη θεωρία συνωμοσίας ότι ο διάβολος συνεργαζόταν με ανθρώπους για να καταστρέψει χριστιανικές κοινότητες και ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκε ήταν σαν πολιτιστικός ιός».

Ο Isa van der Wee, διευθυντής του τοπικού μουσείου, πιστεύει ότι το Oudewater θα ήταν μια ιδανική τοποθεσία για το μνημείο, καθώς προστάτευε στην πραγματικότητα τα θύματα, συνήθως γυναίκες και μειονότητες. «Ίσως να ήταν λίγο διαφορετικοί άνθρωποι, ίσως να μην φρόντιζαν το περιβάλλον τους, ίσως να είχαν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και να υπερασπίζονταν τον εαυτό τους ή απλά ήξεραν πολλά για τα βότανα και πώς να θεραπεύουν», είπε, επισημαίνοντας το κυνήγι μαγισσών που εξακολουθεί να συμβαίνει στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μπορείς να διαφωνήσεις με τους άλλους, αλλά δεν πρέπει να τους κρίνεις… και αυτό είναι ένα μήνυμα για πάντα».

Στο Roermond, το οποίο έχει επίσημα αναγνωρίσει την αδικία ως «μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της πόλης», η δήμαρχος, Yolanda Hoogtanders, ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι ένα μνημείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σε σύγχρονα ζητήματα όπως γυναικοκτονία και βία κατά των γυναικών.

Αν και ιστορικοί όπως ο Hofhuis λένε ότι το κυνήγι μαγισσών δεν ήταν μια ρητή συνωμοσία από την εκκλησία ή την κυβέρνηση, οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι ένα μνημείο θα μεταφέρει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Ο δεξιός βουλευτής Geert Wilders αποκάλεσε την πρώην πρώτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Sigrid Kaag “heks” (μάγισσα) σε ευρέως κοινοποιημένα tweets και σχόλια. Της έστησαν ενέδρα διαδηλωτές με αναμμένους πυρσούς και αργότερα είπε ότι «μίσος, εκφοβισμός και απειλές» την είχαν κάνει να αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική σκηνή.

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στην 28η θέση στον παγκόσμιο δείκτη χάσματος των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ η Γερμανία είναι έβδομη και το Ηνωμένο Βασίλειο 14η. Το ένα τρίτο των γυναικών δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στις αίθουσες συνεδριάσεων και μία στις 10 αναφέρει ανεπιθύμητες σεξουαλικές προθέσεις στην εργασία. Υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της γυναικοκτονίας και ένας νέος νόμος κατά του εκφοβισμού στους δρόμους.

«Στα χαρτιά, τα δικαιώματα των γυναικών συχνά ρυθμίζονται καλά, αλλά στην πράξη παρατηρείται τακτικά ανισότητα των φύλων», δήλωσε εκπρόσωπος του ινστιτούτου. «Αυτό συχνά οφείλεται σε επίμονες στερεότυπες απόψεις για τη θέση των γυναικών στην ιδιωτική σφαίρα και στην κοινωνία».

Για τον Hofstede, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους ανθ΄ρωπους κυρίως τις γυναίκες  που θανατώθηκαν ως μάγισσες δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση της τιμής του παρελθόντος. «Πολιτιστικά, οι ιδέες δεν έχουν αλλάξει τόσο γρήγορα μέσα σε λίγους αιώνες και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις απόψεις τουτότε και  αυτή τη στιγμή», είπε.

«Αυτή η πολιτιστική δυσφορία με τις ισχυρές γυναίκες είναι για μένα το μεγάλο θέμα που συνδέει το ιστορικό κυνήγι μαγισσών» με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στις γυναίκες σήμερα… Και η μάγισσα μπορεί να είναι μια φιγούρα που να προειδοποιεί για το πρόβλημα ».

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Ένας ακόμη σταρ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν χαρακτηρίζει τον Τραμπ ως τον πιο επικίνδυνο υποψήφιο πρόεδρο που έχει δει στη ζωή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: