Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά από 28 χρόνια ένας Κύπριος Πρόεδρος προσκλήθηκε στο Λευκό Οίκο! Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με τον παρουσιαστή Μάρκο Δεϊμέζη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ουδείς το περίμενε, καθώς, ως γνωστό -πάνω απ’ όλα- οι Αμερικανοί φίλοι μας είναι αχάριστοι με τους πιστούς συμμάχους τους. Εξυπηρετούν μονίμως χώρες που τους προδίδουν. Όλοι παρακολουθούμε το σκηνικό με την Τουρκία…

Κυριολεκτικά τους φτύνει ο Αρντογάν, αλλά αυτοί συνεχίζουν να τον εξοπλίζουν. Αν και στο τέλος δεν νομίζω να καταφέρουν να του δώσουν τα περίφημα μαχητικά F-16. Κάποιος νέος Ρόμπερτ Μενέντεζ θα εμφανιστεί και να σταματήσει την πώληση… Που θα πάει;

O Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λοιπόν, έστειλε το Σάββατο πρόσκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κάλεσε να έρθει στην Ουάσιγκτον για μία συνάντηση που θα έχει απ’ όλα.

  • Αλλά το κυριότερο -κατά τη γνώμη των αναλυτών- θα συζητηθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

Από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων, η Κύπρος έχει αναδειχθεί στο πιο στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ανθρωπιστική βάση για τη Μέση Ανατολή.

Βεβαίως, χρησιμοποιείται από τους Βρετανούς μέσω των κυρίαρχων βάσεων τους στο νησί, αλλά και από τους Αμερικανούς. Βρίσκονται στην Κύπρο μερικές χιλιάδες πεζοναύτες και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία εμφανίζονται συχνά στα λιμάνια της ελεύθερης Κύπρου.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να προσκληθεί ο κ. Χριστοδουλίδης δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν το βαθμό συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι αποφάσεις του Κύπριου Προέδρου έχουν καταστήσει την Κύπρο ως αναπόσπαστο κομμάτι των αμερικανικών αμυντικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Πιστεύεται ότι θα ωφεληθεί η Κύπρος στον ύψιστο βαθμό.

Η Κύπρος ακολουθεί τα βήματα της Ελλάδας σε ότι αφορά τη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, ακολουθεί και αυτή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία -να το σημειώσουμε αυτό. Έμπρακτα η Αμερική αμφισβητεί αυτή την απαράδεκτη τουρκική πολιτική.

Να θυμίσουμε ότι στα τέσσερα χρόνια της Προεδρίας του κ. Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε μεν μία πρόσκληση αλλά μετά από φοβερές αντιδράσεις για τον αντιδυτικό ρόλο του, η επίσκεψη ακυρώθηκε, δεν έγινε ποτέ. Δεν τον συνάντησε ούτε όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Ιούλιο την Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Θεωρώ ότι είναι ένα μήνυμα και στον Ερντογάν αυτή η αμερικανική κίνηση. Σίγουρα θα αντιδράσει με διάβημα εάν δεν το έχει πράξει ήδη.

Και είναι μήνυμα διότι η Κύπρος βρίσκεται στο πιο σημαντικό στρατηγικό σημείο στη Μεσόγειο, που ως τοποθεσία μπορεί να αντικαταστήσει την κατοχική Τουρκία.

Είναι πιο κοντά στις επίμαχες περιοχές, και η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει ποτέ προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργεί ο Ερντογάν. Οι σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους άλλους αυταρχικούς ηγέτες έχουν εξοργίσει το Λευκό Οίκο. Οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Τουρκία επέλεξαν να μην υψώσουν τους τόνους μέχρι τη σύνοδο των Brics. Θα δούμε κάποιες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αν και δεν είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, είναι πιο συνεπής από την κατοχική Τουρκία, η οποία πλέον έχει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα παρά με το ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τις ενέργειες του Κύπριου Προέδρου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και έχει ταχθεί εναντίον της διχοτομικής “διευθέτησης” των δύο κρατών, που απαιτεί η Τουρκία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Κύπρου να εξηγήσει στους συνεργάτες του Προέδρου Μπάιντεν, που -εάν κερδίσει η Κάμαλα Χάρις- θα παραμείνουν και στην επόμενη κυβέρνηση, ότι η δήθεν “λύση” της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είναι ακραία φιλοτουρκική και θα θέσει το νησί κάτω από τη σφαίρα επιρροής της αντιδυτικής Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Εντυπωσιακή διπλωματική εξέλιξη και επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία: Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε πρόσκληση στον Νίκο Χριστοδουλίδη, την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ότι ζήτησε ο Λευκός Οίκος για την επίθεση στο Ιράν, αυτό έπραξε ο Νετανιάχου, απόλυτη η συνεργασία του Ισραήλ και της Αμερικής: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: