O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Photo: Hellas Journal
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ αναφέρθηκανο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος σημείωσε, κατά τη συνάντηση, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε «κ. Πρόεδρε καλωσορίσατε, χαίρομαι που σας βλέπω. Πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη μου στην Κύπρο ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Σήμερα, στεκόμαστε εναντίον της ρωσικής βίαιης επίθεσης στην Ουκρανία, αρχίσαμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, στις πληροφορίες και αυξήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλοντας οκτώ χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
κ. Πρόεδρε, η Κύπρος τα έκανε όλα αυτά εφικτά. Και σας ευχαριστώ για αυτό.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τεχνητή διαίρεση της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τότε ήταν Γερουσιαστής για ένα χρόνο ήδη, επισημαίνοντας «ήταν μια θλιβερή κατάσταση».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι «οι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματική στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο. Στο διμερές επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, της εφαρμογής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Υπάρχουν προοπτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν, υπάρχει ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες, μετά και τον πρώτο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο την περασμένο βδομάδα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος είναι ένας προβλεπτός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας και εργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις παρούσες προκλήσεις, για να στείλουμε την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και για την εκκένωση υπηκόους τρίτων χωρών από την περιοχή.
Αναφορικά με την Ουκρανία, η Κύπρος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά έχοντας υπόψη ότι η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και κ. Πρόεδρε βασίζομαι στη δική σας στήριξη, στη στήριξη των ΗΠΑ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, λύση στη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών: της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για άλλη μια φορά κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ, και προσβλέπω στις συνομιλίες μας».
Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν οι δύο χώρες μας όταν συνεργάζονται, είπε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος στο Όβαλ Όφις και τον Λευκό Οίκο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή.
Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή.
«Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση.
Μίλησε για τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό.
Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η Κύπρος «είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έφτασε στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα (5.15 μ.μ. ώρα Ελλάδος) για τη σημαντική συνάντηση του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
Εισήλθε στο Όβαλ Όφις δεκαπέντε λεπτά μετά όπου και τον υποδέχθηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι αξιωματούχοι,
Η αμερικανική ομάδα είναι αναβαθμισμένη και αυτό συμβαίνει επειδή θα συζητηθούν θέματα ασφάλειας, ενέργειας και άμυνας.
Όπως πληροφορήθηκε η Hellas Journal στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν, εκτός του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, και οι εξής:
* Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), Υπουργός Εξωτερικών
* Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan), Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου
* Τζούλι Φίσερ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο
* Κέρτις Ρίντ (Curtis Ried), Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου Μπάιντεν και Αρχηγός του Επιτελείου και Σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
* Μάικλ Καρπέντερ (Michael Carpenter), Ειδικός Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερος Διευθυντής για την Ευρώπη στο NSC
* Μπρίζιτ Ράιαν *Brigid Ryan), Διευθύντρια για τη Νότια Ευρώπη και το Νότιο Καύκασο.
Επίσης θα λάβουν μέρος και άλλοι αξιωματούχοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που έχουν σχέση με στρατιωτικά θέματα, τα οποία θα τεθούν στη συνάντηση.
Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν,
* Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος,
* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης,
* Η κ. Μαριλένα Ραουνά Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων,
* Ο Πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ευάγγελος Σάββας,
* Ο Δώρος Βενέζης Διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και
* Η Σαλίνα Σάμπου Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών
Η προεδρική πρόσκληση προς τον κ. Χριστοδουλίδη είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ρόλος του Προέδρου στη διάρκεια των περασμένων δώδεκα μηνών όταν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους χρειάστηκαν βοήθεια για την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για την εκκένωση πολιτών διαφόρων χωρών, που έπρεπε να εγκαταλείψουν αρχικά την Παλαιστίνη και το Ισραήλ και στη συνέχεια τον Λίβανο.
Η Αμερική έχει στείλει στο νησί πεζοναύτες, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροπλάνα. Για όλα τα παραπάνω έδωσε άδεια η Κυπριακή Δημοκρατία.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Ιστορική ημέρα”
Για «ιστορική ημέρα» στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Λετυμπιώτης ανακοίνωσε την άφιξη του Χριστοδουλίδη και επιτελείου που συνοδεύει τον Κύπριο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για «μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου- ΗΠΑ».
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, η συνάντηση των δύο προέδρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30, τοπική ώρα (17.30 ώρα Κύπρου), στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο προέδρων των δύο χωρών εδώ και 28 χρόνια, και «απόδειξη της ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών και της διπλωματικής εξωστρέφειας της χώρας μας».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE