Εισιτήριο στην Παναγία των Παρισίων: Η υπουργός Πολιτισμού “ανάβει φωτιές” ζητώντας 5 ευρώ από κάθε τουρίστα: Τα έσοδα στην συντήρηση των μνημείων της Γαλλίας

FILE PHOTO: epa11280096 A general view shows the Notre-Dame Cathedral with its giant crane and scaffolding, in Paris, France, 15 April 2024. EPA/MOHAMMED BADRA




Έτσι κι αλλιώς οι Γάλλοι δεν θέλουν και πολύ… για ν’ αρχίσουν τις διχογνωμίες και την πολεμική. Έτσι, σήμερα, η πρόταση που έκανε η υπουργός Πολιτισμού για “εισιτήριο” στην Παναγία των Παρισίων, θα αποτελέσει το νέο αντικείμενο εθνικής έριδας…

Με μια μικρή χρέωση θα επιβαρύνονται οι επισκέπτες που θέλουν να εισέλθουν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, ώστε η χώρα να μπορεί να διατηρεί σε καλή κατάσταση τις παγκοσμίου φήμης εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς της, πρότεινε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί πυροδοτώντας τη συζήτηση στη Γαλλία για τη χρηματοδότηση της θρησκευτικής κληρονομιάς.

Η υπουργός είπε στην εφημερίδα Le Figaro ότι η πρότασή της για χρέωση μόνο 5 ευρώ σε κάθε επισκέπτη, αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια στην Παναγία των Παρισίων, τα οποία ενδέχεται να φτάνουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

  • Στη Γαλλία, όπου η κοσμικότητα του κράτους αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητας, το κράτος είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των θρησκευτικών χώρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 15.000 ταξινομημένων ως ιστορικών μνημείων, στα οποία η επίσκεψη είναι συνήθως δωρεάν.

Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο στάδιο της ανακατασκευής μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη στέγη και το κωδωνοστάσιό της.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί να ανοικοδομήσει την Παναγία των Παρισίων μέσα σε πέντε χρόνια, συγκεντρώνοντας τεράστια οικονομική στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ντατί, πρώην δήμαρχος της περιοχής του Παρισιού, τόνισε επίσης ότι οι τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο εισιτήριο για να επισκέπτονται μη θρησκευτικά αξιοθέατα.

«Είναι φυσιολογικό ένας Γάλλος επισκέπτης να πληρώνει το ίδιο αντίτιμο για να μπει στο Λούβρο με έναν Βραζιλιάνο ή ένα Κινέζο επισκέπτη;», δήλωσε η υπουργός.

  • «Θέλω οι επισκέπτες εκτός της ΕΕ να πληρώνουν περισσότερα για το εισιτήριο εισόδου και αυτό το παραπάνω ποσό να διατίθεται για τη χρηματοδότηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της εθνικής μας κληρονομιάς».

Παράλληλα η υπουργός είπε ότι πολλά από τα διάσημα κτίρια της χώρας που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται νέες πηγές χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων διατήρησης, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο, ανέφερε, εργάζεται για την εφαρμογή μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής, η οποία πιθανότατα θα απαιτήσει συντονισμό με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, από τον Ιανουάριο του 2026.

«Μια χώρα που παραιτείται από την υλοποίηση μεγάλων πολιτιστικών έργων παραιτείται από το να είναι ένα μεγάλο έθνος», σημείωσε η υπουργός.

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

 

«Το λάθος»: Στον κινηματογράφο μεταφέρεται το θρυλικό μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη, στις 9 Νοεμβρίου ολοκληρώνονται τα γυρίσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: