Είναι ο θανάτος του Σινουάρ η “μεγάλη ευκαιρία” για να επικρατήσει η ειρήνη; Μήπως είναι αφελής αυτός ο τρόπος σκέψης: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στoν Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Διακρίνεται ακόμα ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής στην Τουρκία. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μόλις πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να μεταβεί στη Μέση Ανατολή.

Θα επισκεφθεί πρώτα το Ισραήλ φυσικά, και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο επιθυμούν πλέον αποφάσισαν να συνεργαστούν από κοινού(!) για να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη.

Ο Λευκός Οίκος εκμεταλλεύεται στον ύψιστο βαθμό -και καλώς πράττει- το θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, στον οποίο οι Αμερικανοί επέρριψαν τις ευθύνες για την μέχρι τώρα αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.

Βέβαια υπερβάλλουν, διότι ο Σινουάρ δεν λάμβανε μόνος του τις αποφάσεις. Πίσω απ’ όλους, και από τη Χαμάς, και από τη Χεζμπολάχ και από τους Χούθι, και από τις φιλο-ιρανικές ομάδες του Ιράκ και της Συρίας, βρίσκεται το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

  • Μία εντολή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη θα οδηγήσει σίγουρα στην ειρήνη και θα δώσει, ίσως την ευκαιρία για μία μαζική προσπάθεια επίλυσης και του Παλαιστινικού προβλήματος.

Οπότε, για το ζήτημα αυτό, για τη μεγάλη ευθύνη της Τεχεράνης, έχει δίκιο ο Νετανιάχου. Γι’ αυτό και απαιτεί να του επιτρέψουν να κτυπήσει την Τεχεράνη, που στην πραγματικότητα είναι μία …”δουλειά” που όλοι οι Δυτικοί θέλουν να τελειώσει.

Είναι ένα σοβαρότατο θέμα αυτό, και ξαναμπαίνει στο τραπέζι από τους Ισραηλινούς. Βασικά, το Ισραήλ και ειδικά ο Νετανιάχου έχουν κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά για τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους δυτικούς συμμμάχους.




Έχουν εξοντώσει σχεδόν όλους όσους είχαν σχεδιάσει μαζικές δολοφονίες πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, στη Βηρυτό και αλλού. Το είπε “καθαρά” ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο Βερολίνο. Ο συγκεκριμένος αρχηγός της Χαμάς είχε βάψει τα χέρια του με το αίμα Αμερικανών και άλλων υπηκόων.

Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και τα μέλη της σκληρής ομάδας της Ιερουσαλήμ έχουν ξανά το πάνω χέρι και θα σύρουν, για μία ακόμη φορά, τους Αμερικανούς στις όποιες αποφάσεις λάβουν.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναμένεται και η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν. Θα πραγματοποιηθεί; Και πότε; Όταν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Εβραϊκού Κράτους, φυσικά…

Ο υπουργός Άμυνας Γιόατ Γκάλαντ, που έστειλε και “ραβασάκια” με τις φωτογραφίες του νεκρού αρχηγού της Χαμάς στον Αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Όστιν, επιθυμεί πάρα πολύ να γίνει το κτύπημα τις επόμενες λίγες μέρες, καθώς ενημέρωσε για την πλήρη ετοιμότητα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.




Το νέο αμερικανικό σύστημα, που εγκαταστάθηκε στο ισραηλινό έδαφος, είναι και αυτό πανέτοιμο για να βοηθήσει στην άμυνα του Ισραήλ. Έφτασαν στην ευρύτερη περιοχή νέες δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, είναι όλα στη θέση τους. Απομένει μόνο η εντολή από τον Νετανιάχου, που θα τη δώσει με μεγάλη …χαρά.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι είναι άλλο η εκεχειρία στη Γάζα, καθώς θεωρεί τελειωμένη τη Χαμάς, και άλλο ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ και το κτύπημα εναντίον του Ιράν. Τρία διαφορετικά πράγματα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, θα προτιμούσαν να μην απαντήσει στην Τεχεράνη και να λήξει το θέμα με διπλωματικό τρόπο. Αλλά, κατά βάθος θα ικανοποιηθούν αν μπορέσει το Εβραϊκό Κράτος να καταστρέψει σημαντικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όχι μόνο τις στρατιωτικές.




Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, ενημέρωσε πριν από λίγο τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, είπε, πως η εξεύρεση ενός τέλους στον πόλεμο είναι κρίσιμης σημασίας, και πιστεύουμε πως ο θάνατος του Σινουάρ, μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στο να φθάσουμε εκεί”.

Ο κ. Κίρμπι επανέλαβε το αφήγημα ότι ο Σινουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Και υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες ώστε να τελειώσει ο πόλεμος.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος-θύμα των Ισραηλινών; Γιατί δεν κοιμούνται ήσυχα στην Τεχεράνη; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» στον Σκάι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: