Είναι επιβεβαιωμένο πλέον… Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου αποφεύγουν να μιλήσουν διότι δεν αντέχει ο ένας τον άλλο: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Διακρίνεται ακόμα ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής στην Τουρκία. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Το βασικό ερώτημα, που είναι δύσκολο να απαντηθεί ακόμα, -αν και κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι επίκειται- συνεχίζει να αφορά τον χρόνο της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν. Πέρασαν ήδη έξι μέρες από το ιρανικό κτύπημα.

Στο πρόγραμμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, που επέστρεψε χθες το βράδυ στο Λευκό Οίκο χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν λαλίστατος, υπήρχε μόνο μία τελετή μνήμης για τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου 2023 από την τρομοκρατική επίθεσης της Χαμάς και το τηλεφώνημα στον ομόλογό του, του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν επικοινώνησαν ο κ. Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι πάντες πίστευαν ότι λόγω της μαύρης επετείου της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα σήκωνε το τηλέφωνο και θα μιλούσε με τον Νετανιάχου για την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς, που ήταν και αιτία και αφορμή για να βρίσκεται η Μέση Ανατολή ενώπιον ενός περιφερειακού πολέμου, με τη συμμετοχή δύο χωρών, του Ιράν και του Ισραήλ, που διαθέτουν πυρηνικά.

Είναι γνωστό πως οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι κακές. Αλλά ουδείς πίστευε ότι ενώπιον ενός περιφερειακού πολέμου, ο ένας θα απέφυγε τον άλλο. Το θέμα επισκιάζει πλέον στην Ουάσιγκτον όλες τις άλλες εξελίξεις…

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε στον κ. Χέρτζογκ τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του εβραϊκού λαού, για την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ και του δικαιώματος του να υπάρχει.

Επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται από επιθέσεις από το Ιράν και όλες τις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και οι Χούθι. Όπως βλέπουμε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έβαλε στο κάδρο της “νόμιμης άμυνας” και τους Χούθι, άρα θα ανοίξει και τρίτο μέτωπο.




Επανερχόμενος, λοιπόν, στο βασικό ερώτημα, -πότε θα σημειωθεί η αντεπίθεση του Ισραήλ και εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί-, θα επιχειρήσουμε με βάση τις ενημερώσεις να δώσουμε μία απάντηση.

Υποστηρίζουν, και νομίζω ότι έχουν δίκιο, πως δεν θα ξεκινήσει καμία επίθεση χωρίς να μιλήσουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Νετανιάχου. Εκτός εάν έχουν σταματήσει κάθε επικοινωνία και συνεννοούνται μέσω των υπουργών Άμυνας.

Το κανάλι αυτό είχε κλείσει από την περασμένη Τετάρτη, άλλα άνοιξε ξανά την Κυριακή. Ο κ. Όστιν και ο κ. Γκάλαντ κουβέντιασαν, με τον Αμερικανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουν το Ισραήλ.

Αλλά προέκυψε και ένα άλλο θέμα. Η αμερικανική πλευρά επιχειρεί ένα “ξεκαθάρισμα” των στρατιωτικών σχέσεων του Ισραήλ και της Αμερικής. Έτσι ο κ. Όστιν, ένας σοβαρός πρώην στρατηγός προσκάλεσε -εν μέσω δύο πολέμων- τον Ισραηλινό ομόλογό του να έρθει στην Ουάσιγκτον.

Αναμένεται, λοιπόν, την Τρίτη το βράδυ για τη συνάντηση της Τετάρτης στο Πεντάγωνο. Δεν γνωρίζουμε αν θα έχει άλλες επαφές και με ποιους, αλλά διατηρεί καλή σχέση και με τον Άντονι Μπλίνκεν. Άρα θα έλεγα ότι θα πάει και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Ουάσιγκτον λένε ότι εν τη απουσία του υπουργού Άμυνας, το Ισραήλ δεν θα επιχειρήσει στρατιωτικά εναντίον του Ιράν. Και μάλιστα όταν πρόκειται για μία επίθεση που θα μπορούσε να ανοίξει ένα πιο μεγάλο περιφερειακό μέτωπο. Ισχύει; Δεν ισχύει; Μόνο ο Νετανιάχου το γνωρίζει.

Πάντως οι φήμες κυκλοφορούν και προκαλούν τρόμο: “Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των Η.Π.Α. η ισραηλινή επίθεση αντιποίνων κατά του Ιράν για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της περασμένης εβδομάδας, πιστεύεται ότι είναι επικείμενη”, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα μία από τις πιο σημαντικές ομάδες πληροφόρησης για τους πολέμους που διεξάγει το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνει.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στον «αέρα» η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν; Ο Νετανιάχου, έτσι κι αλλιώς, θα κάνει του κεφαλιού του, θα αγνοήσει τον Μπάιντεν: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: