Είναι δυνατόν να απειλείται η Τουρκία από το Ισραήλ; Το παράδοξο είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους συνεχίζονται ομαλά…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Στο ρευστό και επικίνδυνο πεδίο της Μέσης Ανατολής όπου αντιμαχόμενες δυνάμεις επιδιώκουν την εδραίωση της δικής τους επιρροής, η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την προώθηση των ηγεμονικών της οραμάτων.

Συνεχείς είναι οι απειλές που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συσπειρώσει το μουσουλμανικό κόσμο γύρω από τον ίδιο.

Έφθασε, δε, στο σημείο να ισχυρίζεται ότι μετά που θα τελειώσει το Ισραήλ με την Παλαιστίνη και τον Λίβανο θα στοχεύσει τα εδάφη της Τουρκίας. Ισχυρισμός ο οποίος υιοθετήθηκε και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία καθώς εκφράζεται και από άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

  • Ιδιαίτερα έντονος υπήρξε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και εταίρος του Ερντογάν στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο τελευταίος απαίτησε μάλιστα όπως η Άγκυρα επειγόντως κάνει χρήση της ισχύος της για ματαίωση των σχεδίων του Ισραήλ ισχυριζόμενος ότι “το επόμενο στάδιο των πυραύλων και των δολοφονιών στη Μέση Ανατολή θα είναι η τουρκική Ανατολία”.

Προφανώς, απευθυνόμενος προς το ισλαμικό του ακροατήριο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει χειρουργική επέμβαση στην περιοχή τους και στα εδάφη τους.

Αφού εξύβρισε το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας το ως μια Σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι “η αυταπάτη της γης της επαγγελίας θα είναι μια μεγάλη απογοήτευση και ήττα”.

Σημειωτέον ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεν έδωσε πειστικά στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η χώρα του κινδυνεύει από επίθεση του Ισραήλ.

Και τούτο διότι η ισχύς της Τουρκίας, η ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Βορειο-Ατλαντικής συμμαχίας και οι ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λειτουργούν αποτρεπτικά τυχόν επίθεσης κατά της Τουρκίας.

Κατά τον Οζγκιούρ Οζέλ οι ισχυρισμοί του Ερντογάν γίνονται σε αντιπερισπασμό και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με πρόθεση αποπροσανατολισμού από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών.

  • Πολιτικοί αναλυτές, εξάλλου, χαρακτηρίζουν ως παράλογους και γελοίους τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου οι οποίοι στόχο έχουν τους ισλαμιστές του κόμματος ΑΚΡ που επιθυμούν σφοδρότερη αντίδραση της Άγκυρας κατά του Ισραήλ.

Στόχος του Ερντογάν είναι επίσης τα μουσουλμανικά κράτη, την στήριξη των οποίων χρειάζεται για να προωθήσει την εικόνα του ως προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων. Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του αντιναύαρχου ε.α Γιάννη Εγκολφόπουλου, όπως την ανέπτυξε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Συνδέσεις.

Ο αντιναύαρχος επεσήμανε ότι η Τουρκία η οποία κατέχει λωρίδα Συριακού εδάφους στα σύνορα της με την Συρία παρά την πόλη Αλέππο, έχει εγκαταστήσει εκεί μέλη τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και μέλη της Χεζμπολλάχ.

Συνεπώς, ο φόβος του Ερντογάν έγκειται στην δυνατότητα του Ισραήλ να στοχεύσει και εξοντώσει τους επικίνδυνους τρομοκρατικούς θύλακες. Είναι και αυτός ένας λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος υιοθετεί πιό επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ.

Το παράδοξο στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι το γεγονός ότι καθ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην περιοχή οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους συνεχίζονται ομαλά, όπως για παράδειγμα η μεταφορά χάλυβα και πληθώρας τουρκικών προϊόντων στο Ισραήλ και μάλιστα με φορτηγά πλοία που ανήκουν στο γιό του Ερντογάν, Αχμέτ Μπουράκ!

* Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Που φτάσαμε; Ομιλεί αδιάντροπα ο παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου: “Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα”, του υπέδειξε ευθαρσώς ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: