Η Βικτόρια Χίσλοπ ambassador της Αγοράς του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καλής ταινίας λέει η βραβευμένη συγγραφέας

FILE PHOTO Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ μιλάει σε πάνελ, κατά τη 2η ημέρα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού των Δελφών, Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Tη βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, υποδέχεται το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως ambassador της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματός του.

Με τον ρόλο της αυτό, η Βικτόρια Χίσλοπ θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον κομβικό ρόλο της Αγοράς. Επίσης, θα μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία της και θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες και το κοινό.

«Είμαι ενθουσιασμένη που θα είμαι φέτος η ambassador της Αγοράς, και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία την ευκαιρία να γνωρίσω και να ενθαρρύνω τους ανερχόμενους δημιουργούς. Η αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καλής ταινίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η διαδικασία της δημιουργίας μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και τρομακτική. Είμαι πολύ χαρούμενη που υποστηρίζω τον στόχο της Αγοράς να διευκολύνει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των μελλοντικών κινηματογραφιστών», σημειώνει η αγαπημένη συγγραφέας.

H Αγορά του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από την 1η έως τις 9 Νοεμβρίου, με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA, προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες για δικτύωση και συμπαραγωγές, σε ολόκληρο το πεδίο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι εκδηλώσεις της Αγοράς, που λειτουργεί ως διεθνές σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος σε υβριδική μορφή, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Πλούσιο το βιογραφικό της Χίσλοπ και έντονη η σχέση της με την Ελλάδα

H Βικτόρια Χίσλοπ σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων, των δημοσίων σχέσεων και της δημοσιογραφίας. Επηρεασμένη από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» (2005), το οποίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, με τη σειρά να σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Την ταραχώδη ιστορία της Θεσσαλονίκης στον 20ό αιώνα αφηγείται η Χίσλοπ στο τρίτο μυθιστόρημά της «Το νήμα» (2011), το οποίο θα γίνει επίσης τηλεοπτική σειρά, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Heretic.

Η υπόθεση του επόμενου βιβλίου της, με τίτλο «Sunrise», που εκδόθηκε το 2014, διαδραματίζεται στην Κύπρο. Στη συνέχεια έγραψε το «Καρτ Ποστάλ» (2016), το οποίο μεταφέρθηκε και αυτό στην τηλεόραση το 2021. Το μυθιστόρημα «Όσοι αγαπιούνται» (2019) αφηγείται την τραυματική ιστορία της Κατοχής και του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 2020, ήρθε η συνέχεια του βιβλίου «Το Νησί», με τίτλο «Μια νύχτα του Αυγούστου», με τη Βικτόρια Χίσλοπ να αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικής παραγωγού στη μεταφορά για την ελληνική τηλεόραση.

Πέρα από την πλούσια συγγραφική της δραστηριότητα, η πολυβραβευμένη Βικτόρια Χίσλοπ έχει σπουδαίο κοινωνικό έργο στο ενεργητικό της. Είναι πρέσβειρα της Lepra, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που συγκεντρώνει χρήματα για τη θεραπεία των πασχόντων από λέπρα σε όλο τον κόσμο, ενώ υποστηρίζει έμπρακτα το National Literacy Trust, που καταπολεμά τον παιδικό αναλφαβητισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βικτόρια Χίσλοπ είναι επίσης πρέσβειρα της δράσης «Κνωσός 2025», που έχει ως στόχο την εύρεση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του ερευνητικού κέντρου της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα διορίστηκε αντιπρόεδρος στον συγκεκριμένο φορέα.

Το 2019, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Το 2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου της απένειμε την ελληνική ιθαγένεια μέσω της διαδικασίας τιμητικής πολιτογράφησης, για την προσφορά της στην προβολή της Ελλάδας. Επίσης, είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στη νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Χαν Γκανγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Πραγματεύεται ιστορικά τραύματα και εκθέτει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: