Οι τρελοί του τυφώνα: Influencers στη Φλόριντα ρίσκαραν τη ζωή τους για προβολές και χρήματα* Η «μάστιγα» που ανάγκασε την αστυνομία να βγάλει ανακοίνωση [video]

O influencer Μάικ Σμαλς έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο για να γίνει viral Φωτογραφία: Screenshot via BBC




Ο Μάικ Σμολς Τζούνιορ, ένας δημιουργός περιεχομένου από τη Φλόριντα, έγινε viral όταν αποφάσισε να αντιμετωπίσει την ορμή του τυφώνα Μίλτον στην Τάμπα κρατώντας ένα φουσκωτό στρώμα, μια ομπρέλα και μια συσκευασία… νουντλς.

Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειπαν την περιοχή για να προστατευτούν, ο Μάικ αποφάσισε να βγει στους μανιασμένους ανέμους και να μεταδώσει τη δράση του ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Kick.

Τετάρτη βράδυ, καθώς ο τυφώνας έπληττε την περιοχή, ο Μάικ ανακοίνωσε στους θεατές του ότι, αν η ζωντανή μετάδοση έφτανε τις 10.000 προβολές, θα εκτοξευόταν στο νερό με το φουσκωτό του στρώμα. Όταν ο αριθμός των προβολών έφτασε το στόχο, ο Μάικ πήδηξε στο νερό, αλλά σύντομα ανησύχησε, καθώς δεν ξέρει να κολυμπά. «Οι άνεμοι άρχισαν να δυναμώνουν και έπρεπε να πιαστώ από ένα δέντρο», είπε χαρακτηριστικά, γράφει το BBC.

Παρά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης που είχαν εκδώσει οι τοπικές αρχές, ο Μάικ αποφάσισε να αγνοήσει τον κίνδυνο και να συνεχίσει την περιπέτειά του. Η ζωντανή μετάδοσή του, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ξεπέρασε τις 60.000 προβολές μόνο στο Kick, ενώ εκατομμύρια άλλοι είδαν αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σε άλλες πλατφόρμες, όπως το X.

Η ζωντανή μετάδοση έχει γίνει μια δημοφιλής πηγή εσόδων για πολλούς δημιουργούς περιεχομένου, με τους θεατές να παρακολουθούν συχνά επικίνδυνες και εντυπωσιακές πράξεις. Στην περίπτωση του Μάικ, πολλοί χρήστες στα social media τον κατηγόρησαν ότι έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο για τα κλικ.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος παραδέχεται ότι θα το ξανάκανε, αν η αμοιβή ήταν κατάλληλη. Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις του κοινού, παραδέχθηκε ότι η πράξη του ήταν «αμφιλεγόμενη» και αναγνώρισε πως μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι όχι μόνο ρισκάρει τη δική του ζωή, αλλά και εκείνη των διασωστών που ίσως κληθούν να τον βοηθήσουν. Ωστόσο, ο Μάικ υπερασπίστηκε την επιλογή του, δηλώνοντας: «Από τη σκοπιά του δημιουργού περιεχομένου, ο κόσμος θέλει να βλέπει εντυπωσιακά και ριψοκίνδυνα πράγματα».

Προειδοποίηση από την αστυνομία

Η αστυνομία της Τάμπα, σε δήλωσή της, τόνισε ότι η παράβλεψη των εντολών εκκένωσης θέτει ζωές σε κίνδυνο και ότι όσοι αγνοούν αυτές τις προειδοποιήσεις, δεν βάζουν μόνο τον εαυτό τους σε κίνδυνο, αλλά δυσχεραίνουν και το έργο των διασωστών. «Ηθελημένα να θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο μπορεί να καθυστερήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης για άλλους», σημείωσε.

Η φετινή περίοδος τυφώνων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφική για τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, με εκατοντάδες νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο τυφώνας Μίλτον, που κατέγραψε ανέμους κατηγορίας 5, άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς και προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

@stephantradez man it feels good to be over #education #motivation #hurricane #hurricanemilton #fyp #stephtradez ♬ original sound – steph

Οι δημιουργοί περιεχομένου όπως ο Μάικ εκμεταλλεύονται πλατφόρμες όπως το Kick και το TikTok, μεταδίδοντας ζωντανά επικίνδυνες ενέργειες για να κερδίσουν χρήματα μέσω των προβολών και των δωρεών από τους θεατές. Παρόλο που δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό που κέρδισε από αυτή τη ζωντανή μετάδοση, ανέφερε ότι κέρδισε αρκετά για να καλύψει μερικούς λογαριασμούς.

Ο ίδιος επιμένει ότι λαμβάνει μέτρα ασφαλείας, αν και δεν γνωρίζει κολύμπι. Δηλώνει ότι αξιολογεί τους κινδύνους πριν από κάθε επικίνδυνη ενέργεια και προσθέτει: «Έμεινα εδώ, δεν πέθανα και όλα είναι εντάξει».

Οι πλατφόρμες όπως το Kick παρέχουν κίνητρα στους δημιουργούς, πληρώνοντάς τους ανάλογα με τις προβολές που συγκεντρώνουν. Η πλατφόρμα ανέφερε ότι δεν επεμβαίνει στο περιεχόμενο που επιλέγουν να μεταδίδουν οι δημιουργοί, αλλά εφαρμόζει ποινές σε περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι χρήσης ή αν το περιεχόμενο είναι παράνομο.

Ο Μάικ, παρά τις επικρίσεις και τους κινδύνους που αναλαμβάνει, φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει την καριέρα του ως δημιουργός περιεχομένου, αδιαφορώντας για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να θέσει στη ζωή του ή στη ζωή άλλων.

Με πληροφορίες από BBC

Σε 14ετή κάθειρξη καταδικάστηκε Αμερικανός στρατιώτης: Για απόπειρα συνεργασίας με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τον “έπιασε” το FBI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: