Η Τουρκία έχασε την έφεση στις ΗΠΑ για την κρατική Halkbank: Ανοιχτός ο δρόμος για άσκηση δίωξης με την κατηγορία ότι ξέπλενε χρήματα για το Ιράν, παρά τις κυρώσεις

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο έξω από υποκατάστημα της τράπεζας HALKBANK, στην Πόλη. EPA, SEDAT SUNA




Εφετείο των ΗΠΑ στο Μανχάταν αποφάσισε ομόφωνα την Τρίτη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να προχωρήσει στην άσκηση δίωξης κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank με κατηγορίες ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της ότι δικαιούται ασυλία.

Σε μια απόφαση 3-0, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ξένες κρατικές εταιρείες να είναι απολύτως απρόσβλητες από τη δίωξη των ΗΠΑ που σχετίζεται με εμπορικές, μη κυβερνητικές δραστηριότητες.

Ο δικαστής Τζόζεφ Μπιάνκο είπε ότι «Αν και ορισμένες προηγούμενες υποθέσεις επέκτειναν την ασυλία σε κρατικές εταιρείες με βάση την κυβερνητική συμπεριφορά τους, το κοινό δίκαιο δεν θέτει ανεξάρτητο εμπόδιο στη δίωξη τέτοιων εταιρειών για την εμπορική τους δραστηριότητα».

Σε απάντηση, η Halkbank ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης: «Η τράπεζά μας θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για να ασκήσει έφεση σχετικά με την απόφαση της 22ας Οκτωβρίου 2024 στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος του εισαγγελέα των ΗΠΑ Damian Williams στο Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η ομάδα του εφετείου εξέταζε την υπόθεση για δεύτερη φορά, μετά από σχετική απόφαση του Απριλίου 2023 από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Halkbank το 2019 για φερόμενη χρήση υπηρεσιών παροχής χρημάτων και εταιρειών στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να ξεπεραστούν οι κυρώσεις.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Halkbank βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά κεφάλαια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέτρεψε τα έσοδα από το πετρέλαιο σε χρυσό και μετρητά προς όφελος των ιρανικών συμφερόντων και τεκμηρίωσε πλαστές αποστολές τροφίμων για να δικαιολογήσει τις μεταφορές εσόδων από πετρέλαιο.

Η Halkbank δήλωσε αθώα για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία. Η υπόθεση έγινε αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες των ΗΠΑ «παράνομο, άσχημο» βήμα.

Το 2021, το εφετείο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Halkbank θα μπορούσε να διωχθεί σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί ασυλιών ξένων κυριαρχικών δικαιωμάτων του 1976, επειδή η φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά της αφορούσε εμπορική δραστηριότητα που δεν καλύπτεται από αυτόν τον νόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε αργότερα ότι η επιθυμία του Κογκρέσου να προστατεύσει τις ξένες χώρες και τα εργαλεία τους από την αστική ευθύνη δεν κάλυπτε ποινικές υποθέσεις.
Αλλά σε μια απόφαση 7-2, το ανώτατο δικαστήριο είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πληρέστερα εάν η ασυλία του κοινού δικαίου προστατεύει τη Halkbank.

Τα επιχειρήματα της τράπεζας περιελάμβαναν ότι η υπόθεση αφορούσε “διπλωματική δραστηριότητα” επειδή περιελάμβανε χρέωση βασισμένη στις εικαζόμενες ψευδείς δηλώσεις της Halkbank σε αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τις κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια προφορικών συζητήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Λόκαρντ είπε ότι δεν ήταν λόγος να δικαιολογήσει τη Halkbank.

«Για μια ξένη εμπορική τράπεζα, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος της Τουρκίας, να ξεπλένει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια (για να ωφελήσει το Ιράν), να εξαπατήσει τις τράπεζες, να πει ψέματα σε αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αυτή η συμπεριφορά είναι άνευ προηγουμένου», είπε. .

Το εφετείο επέστρεψε την υπόθεση στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπέρμαν στο Μανχάταν. Αποφάνθηκε με διαφορετικούς λόγους το 2020 ότι η Halkbank δεν άξιζε ασυλία.

Η υπόθεση είναι US κατά Halkbank, 2nd US Circuit Court of Appeals, No. 20-03499.

Reuters [US can prosecute Turkish bank in Iran sanctions case, US appeals court rules]

Μετά το θάνατο του ηγέτη του, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον – Δύσκολα θα οριστεί μονοπρόσωπη ηγεσία: Ανάλυση της Liberation

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: