Η τετραμερής, που φαίνεται πως επιθυμούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, εκτός της Βρετανίας, είναι λάθος και “ανάθεμα” (video): Ο διάλογος του Μιχάλη Ιγνατιου με τον Μιχάλη Παυλίδη στο Omega

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Επικρατεί μία σύγχυση για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς ότι η επόμενη άτυπη συνάντηση θα είναι τετραμερής, με τη συμμετοχή μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αλλά αν συμβεί αυτό θα είναι «πολιτική αυτοκτονία» για τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος την έχει αρνηθεί επανειλημμένα. Οπότε, στην πορεία θα δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί. Οι Τούρκοι που ομιλούν για τετραμερή άτυπη συνάντηση ή το Προεδρικό της Λευκωσίας που δηλώνει πως θα λάβει μέρος και η Βρετανία.

Βεβαίως είναι και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο άβουλος Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βλέπει τα τρένα να περνούν και να τα χαιρετά. Λέει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Σε ευρύτερη μορφή… Τι να εννοεί ο …ποιητής;

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ομιλεί για ευρύτερη μορφή, που θα μπορούσε να είναι μία τετραμερής ή μία πενταμερής με την προσθήκη της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, η εντύπωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι θα διεξαχθεί μία πολυμερής συνάντηση για να συντηρηθούν οι προσπάθειες.

Πάντως, ότι και να πράξει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης -και έπραξε πολλά και συνεχίζει για να επιτύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων-, ότι και να κάνει ο Γενικός Γραμματέας από τη μεριά του, που βασικά εξυπηρετεί μονίμως την Άγκυρα, οι Τούρκοι θα απαιτούν δύο κράτη. Και το εννοούν.

Θα μείνουν στο παιγνίδι για όσο τους εξυπηρετεί. Και αφού πάρουν ότι άλλο μπορούν από τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους, που ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο και τους Γερμανούς, θα τα διαλύσουν όλα.

Απ’ εκεί και πέρα, έπαιξε ένα σικέ παιγνίδι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν που έκανε τη …χάρη στον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη να στείλει τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, διότι η κατοχική δύναμη πρέπει να παίζει την ειρηνική χώρα μέχρι να αγοράσει και τα ευρωπαϊκά μαχητικά, Eurofighter.

Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ο ισχυρισμός Τούρκων δημοσιογράφων ότι ο Χακάν Φιντάν και ο κ. Γεραπετρίτης αποφάσισαν τη νέα διευρυμένη άτυπη συνάντηση πριν από το άτυπο δείπνο. Ο Τούρκος υπουργός αποφασίζει για το κατοχικό καθεστώς, αλλά η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Δεν αποφασίζει κάποιος άλλος για τη Λευκωσία, ούτε η Ελλάδα, γι’ αυτήν.

Δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποιεί όποιους και όπως μπορεί. Μερικοί είναι επιτήδειοι ουδέτεροι, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μερικοί είναι επιτήδειοι ηλίθιοι.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, αναφέρθηκε σήμερα κατά την ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Εστίασε στο ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος παρά τις προσπάθειες της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, αλλά δεν τόλμησε να αποκαλύψει γιατί απέτυχε η Προσωπική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Τι αναφέρει άραγε στην έκθεση της; Γιατί δεν τη δίνει στη δημοσιότητα ο Αντόνιο Γκουτέρες; Επειδή κάνει αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας;

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο “ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση”.

Κουβέντες του αέρα βασικά. Πρόσθεσε ότι “ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενιών”.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τι συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη; Τετραμερής όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι; Πενταμερής όπως επιμένει η Λευκωσία; Ο ρόλος του κ. Γεραπετρίτη: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: