Η σχέση Μπάιντεν και Νετανιάχου είναι στο ναδίρ ενόψει της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν και αυτό είναι μέγα πρόβλημα: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με τον παρουσιαστή Μάρκο Δεϊμέζη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε το απόγευμα της δευτέρας, χωρίς προειδοποίηση, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου -ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους διαπιστευμένους ανταποκριτές, όπως καταλαβαίνει ο καθένας.

Νομίζω ότι μέσα από τα μισόλογα του βγήκαν ειδήσεις, αν και δεν δόθηκε μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο σε όσα μας είπε.

Και αυτό, επειδή είχαμε πολλά ήξεις αφίξεις του Αμερικανού Προέδρου και αυτοδιαψεύσεις, αν και είναι ένας πολιτικός που λέει φωναχτά αυτά που σκέφτεται. Δεν ξέρουμε πότε ισχύουν και αν ισχύουν όσα δηλώνει καθημερινά.

Τέθηκε από τους δημοσιογράφους το νέο θέμα που προέκυψε, ότι δλαδή ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί μέσω του πολέμου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα μετά την φρικτή εμπειρία προηγούμενων εκλογών με τα παιγνίδια του Ρώσου αυταρχικού προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέρ του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από τη δική μου. Κανένας. Κανένας. Κανένας. Και νομίζω ότι ο Μπίμπι πρέπει να το θυμάται αυτό.

Και αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, δεν το ξέρω, αλλά δεν το υπολογίζω (εννοούσε ότι δεν τον φοβάται).




Και εκεί τέθηκε το γεγονός -διότι περί γεγονότος πρόκειται- ότι δεν έχουν μιλήσει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Έχουν να τηλεφωνηθούν από το τέλος Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε και γι’ αυτό. Του είπαν ότι έχετε πολλές φορές πρόσφατα δηλώσει ότι θέλετε να μιλήσετε μαζί του, ότι σκοπεύετε να (μιλήσετε) μαζί του. Και η αντίδραση του προκάλεσε έκπληξη, ήταν και επιβεβαίωση μαζί ότι έχουν ανοικτά θέματα:

Όχι, δεν είπα προγραμματίζω. Δεν είπα θέλω.

Όταν ο δημοσιογράφος ερωτά: (άρα) δεν θέλετε; Ο Πρόεδρος θύμωσε:

Όχι, δεν το είπα, απάντησε. Το κάνετε να ακούγεται σαν να αναζητώ μια εισήγηση για να μιλήσουμε… Υποθέτω ότι όταν κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν (στο κτύπημα του Ιράν), τότε θα κάνουμε μια συζήτηση.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, υπάρχει αυτό το άσχημο κλίμα επειδή δεν συμφωνούν στους στόχους, που θα κτυπηθούν. Το Ισραήλ παρουσίασε ξανά σχέδιο για σαρωτικό κτύπημα, που περιλαμβάνει και τις πυρηνικές και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ισραήλ έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στους Ιρανούς.

Ο ίδιος, τόνισε, ότι εάν ήταν στη θέση του Ισραήλ, αντί για πλήγματα στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις. Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι όποιες προτάσεις του είναι μεταξύ του ίδιου και των Ισραηλινών.

Απέρριψε ότι δεν έχει επιρροή στις αποφάσεις του Νετανιάχου,  Είπε ότι οι συνεργάτες του, στρατιωτικοί και διπλωμάτες συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς ομολόγους του 12 ώρες την ημέρα.




Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση αμέσως, διότι οι Ισραηλινοί έχουν μία από τις μεγάλες θρησκευτικές τους εορτές .

Είμαστε σε συνεχή επαφή, προσπαθούμε να καταλάβουμε. Θα περιμένουμε να δούμε όταν θέλουν να μας μιλήσουν, τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Όταν του ειπώθηκε ότι οι Ισραηλινοί τον αγνοούν, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε:

Οι Ισραηλινοί έχουν κάθε δικαίωμα να απαντήσουν στις άγριες επιθέσεις εναντίον τους όχι μόνο από τους Ιρανούς αλλά από — ούτως ή άλλως από τη Χεζμπολάχ μέχρι και τους Χούτι — από όλους. Αλλά το γεγονός είναι ότι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί όσον αφορά την αντιμετώπιση των απωλειών αμάχων.

Αυτή είναι η κατάσταση. Ότι ακόμα δεν έχει προκύψει συμφωνία με τους Αμερικανούς. Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τον Νετανιάχου, αν η απόφαση του είναι ένα κτύπημα κατά του Ιράν, ανεξαρτήτων των στόχων. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δείχνει να είναι αποφασισμένος να μην χάσει την ευκαιρία για να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό πρέπει να θεωρούμε ότι είναι το σίγουρο…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τελειώνει η “υπομονή” και των δύο… Προσπαθούν (ακόμα) να συνεννοηθούν ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: