Η πρώτη σημαντική διαφωνία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν: Αν και δεν μίλησαν ακόμα… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης από το Λευκό Οίκο χωρίς να κάνει δηλώσεις, μετά από ένα βαρυφορτωμένο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, πρωινό πρόγραμμα.

Όμως όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της βάσης Άντριους περπάτησε μόνος του προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι, που τον συνοδεύουν πάντα στις συναντήσεις ή στα ταξίδια του, εντός ή εκτός Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε φυσικά στην επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, καθώς οι πάντες στην αμερικανική πρωτεύουσα ασχολούνται με το μείζον αυτό ζήτημα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη «ξέφυγε». Πρόσθεσε δε ότι «θα υπάρξουν (και) κυρώσεις».

Στη συνέχεια πέταξε τη …”βόμβα”: Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε ότι δεν υποστηρίζει μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Η απάντηση είναι όχι», είπε κατηγοματικά.

Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν με τους Ισραηλινούς πώς θα μπορούσαν να απαντήσουν στην πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Και αποκάλυψε επίσης ότι όλα τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), με τα οποία είχε συνομιλήσει το πρωί, συμφώνησαν ότι το Ισραήλ πρέπει να «ανταποκριθεί αναλογικά». Μία απάντηση που συζητήθηκε πάρα πολύ.




Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Πλανητάρχης συμμετείχε σε συσκέψεις με τους συνεργάτες του-μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έδωσε οδηγίες να μιλήσουν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, και έφυγε για τη Νότια Καρολίνα.

Πριν την αναχώρηση του, όπως προαναφέραμε, συμμετείχε σε συζήτηση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ασφαλείας με τους ηγέτες της G7.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι “μίλησαν για την απαράδεκτη επίθεση του Ιράν” κατά του Ισραήλ και συντονίστηκαν για την απάντηση (που πρέπει να δοθεί) σε αυτήν την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, σημειώνει η ανακοίνωση, και οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ηγέτης “εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και τον λαό του και επιβεβαίωσε τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια” του Εβραϊκού Κράτους.




Την ίδια στιγμή, το δεξί χέρι του Άντονι Μπλίνκεν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κέρτ Κάμπελ μίλησε στη δεξαμενή σκέψης Κάρνεγκι όπου αποκάλυψε ότι και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα απαντήσουν στην ιρανική επίθεση.

Συγκεκριμένα δήλωσε δημόσια: «Όχι μόνο το Ισραήλ σκέφτεται πιθανές απαντήσεις στην επίθεση του Ιράν – και οι ΗΠΑ (σκέφτονται) το ίδιο». Είναι μία στιγμή μεγάλου κινδύνου για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Κέρτ Κάμπελ, και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι αναγνωρίζουμε ότι η απάντηση (του Ισραήλ) πρέπει να είναι τόσο σημαντική (όσο η επίθεση του Ιράν). Υπάρχει μια αναγνώριση ότι η περιοχή είναι πραγματικά στην κόψη του μαχαιριού και είναι πραγματικές οι ανησυχίες για μια ακόμη ευρύτερη κλιμάκωση ή μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση», είπε ο πιο στενός συνεργάτης του Άντονι Μπλίνκεν.




ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα γίνει η επίθεση; Άγνωστο. Υπάρχουν διαφωνίες. Ακούσαμε τον Πρόεδρο. Δεν συμφωνεί να κτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις. Προφανώς αυτή είναι η πρόταση του Ισραήλ.

Δεν είπε, όμως, αν δέχεται κτύπημα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μέχρι της στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος ομολόγησε ότι δεν τα είπε ακόμα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Οι πάντες δικαιολογημένα ερωτούσαν: Είναι δυνατόν να έχει κτυπηθεί το Ισραήλ και ο κ. Μπάιντεν να μην έχει τηλεφωνήσει στον κ. Νετανιάχου;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λοιπόν, απάντησε ότι πιθανότατα θα μιλήσει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, «σχετικά σύντομα», αν και έχουν περάσει 24 ώρες από την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Εβραϊκού Κράτους.

«Πιθανότατα θα μιλήσω μαζί του σχετικά σύντομα», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στη βάση Άντριους.

Σημειώνουμε διότι έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου. Από τότε έχουν συμβεί κοσμογονικά γεγονότα…

Αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβουλεύουν απευθείας τους Ισραηλινούς ομολόγους τους “σχετικά με την πιθανή απάντηση της χώρας τους στην επίθεση του Ιράν”.

«Συζητούμε με τους Ισραηλινούς τι πρόκειται να κάνουν», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Μιλούμε με τους ανθρώπους του “Μπίμπι” συνεχώς», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το υποκοριστικό του κ. Νετανιάχου.




ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσφώνησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιτέλους καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Όπως έκανα σε σχέση με την ιρανική επίθεση τον Απρίλιο -και όπως θα έπρεπε να είναι προφανές από το πλαίσιο της καταδίκης που εξέφρασα (την Τρίτη) – καταδικάζω και πάλι έντονα τη χθεσινή (προχθεσινή) μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτές οι επιθέσεις παραδόξως δεν κάνουν τίποτα για να υποστηρίξουν την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού ή να μειώσουν τα δεινά του».

Κατά τη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, οι πρεσβευτές του Ισραήλ και του Ιράν κατηγόρησαν ο ένας τη χώρα του άλλου ομιλώντας «τρομοκρατικά κράτη» και απείλησαν να κλιμακώσουν τις μεταξύ τους επιθέσεις.




Ο Ντάνι Ντάνον, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία του.

Και ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, ο πρεσβευτής του Ιράν, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Ένας άσχημος κόσμος, διαβολικά πλασμένος!

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αν πιστέψουμε τον κ. Μπάιντεν γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις με το Ισραήλ για την απάντηση στην Τεχεράνη: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: