Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis θα κληθούν πλέον στο εδώλιο για τα κίνητρά τους: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τον αποχαρακτηρισμό τους

File Photo Οι εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής Novartis στην Βασιλεία της Ελβετίας EPA/STEFFEN SCHMIDT




Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά -ταυτόχρονα- και κύμα ικανοποίησης, ειδικά στα πολιτικά πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί από τους συγκεκριμένους προστατευόμενους μάρτυρες.

Πλέον, τα πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Στην υπόθεση Νοβάρτις υπήρχε και τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, όμως δεν ήταν σε καθεστώς προστασίας καθώς είχε αποχαρακτηριστεί μόνος του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που αφορά την γνωστή ως «Αικατερίνη Κελέση» και τον αποκαλούμενο «Μάξιμο Σαράφη», οι καταθέσεις δεν μπορούν να κριθούν νομικά ως ουσιώδεις.

«Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis. Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτυρών έγινε μετά την αποδοχή των αιτήσεων των πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση από τους δυο μάρτυρες, αλλά τελικά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

«Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια της πραγματικής διαλεύκανσης της σκευωρίας Novartis. Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι τους έβαλαν», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Όλη η Ελλάδα γνώριζε, 24 ώρες μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων το 2008, ότι οι τρεις τότε προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, η κ. Μαρία Μαραγγέλη και ο κ. Νίκος Μανιαδάκης. Το ξέραμε όλοι, είχε γραφτεί στον Τύπο σε 24 ώρες. Τα ονόματά τους είχαν διαρρεύσει από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς σε 24 ώρες.

Το λέω γιατί ακούω και το επιχείρημα ότι πλήττεται, λέει, ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος από τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Δηλαδή, όταν διέρρεαν τα ονόματα ή όταν έγραφε το Documento (σ.σ. η εφημερίδα) μια μέρα πριν τις καταθέσεις τους ή όταν ήρε το καθεστώς προστασίας η κυρία Τουλουπάκη στον κύριο Μανιαδάκη -του ασκούσε δίωξη για την οποία αθωώθηκε- δεν πλήττεται ο θεσμός; Ή όταν δεχόντουσαν ανθρώπους να καταθέτουν που τελικά οδήγησαν στην αθώωση και των 10 κατηγορουμένων, δεν επλήγη ο θεσμός;».

Δήλωση Σαμαρά

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νοβάρτις.Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους!» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στην υπόθεση Νοβάρτις υπήρχε και τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, όμως δεν ήταν σε καθεστώς προστασίας καθώς είχε αποχαρακτηριστεί μόνος του.

Δήλωση Λοβέρδου

«Τέτοια τερατώδη ψέματα ποιος τους έβαλε; Αποκλείεται να τα ανακάλυψαν μόνοι τους. Ποιους τους ενίσχυε την τάση να λένε ψέματα; Ποιος τους υποσχόταν πράγματα (…) Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ενθάρρυνση αυτής της διαδικασίας είχε τότε κυβερνητικές άκρες; Δεν υπήρχε υπουργός που τα μεθόδευε όλα αυτά; Δεν είχαν αρχίσει και οι ίδιοι να λένε πως έπρεπε να γίνει έτσι έπρεπε να γίνει αλλιώς;» είπε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Για «απόφαση ταφόπλακα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Είναι εκδικητικό αυτό που συμβαίνει» είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ στο 19,8%, σε κατήφορο πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 29,1% η Ν.Δ., η πλειοψηφία βλέπει επιδείνωση στα Ελληνοτουρκικά

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: