Η πρόσκληση του Μπάιντεν προς τον Χριστοδουλίδη και η μαυρίλα των μίζερων: Βρέθηκαν δυστυχώς “άνθρωποι” που έσπευσαν να αμαυρώσουν την επιτυχία της Κύπρου μας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Έφθασε η πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο στο προεδρικό της Κύπρου για συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από τη στιγμή κατά την οποία έγινε γνωστό το γεγονός, άρχισε και συνεχίζεται ακόμη, από μια μερίδα, η προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος.

Και τι δεν ακούγεται από την περασμένη Κυριακή, που έγινε γνωστό ότι θα γίνει η συνάντηση. Προσκλήθηκε, αναφέρθηκε,  ο Κύπριος Πρόεδρος για τους ψήφους της ομογένειας.

Εάν αυτό ισχύει, η πρόσκληση θα διαβιβαζόταν νωρίτερα και όχι στο παρά πέντε των εκλογών( θα διεξαχθούν την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου). Αλλά εάν ο Λευκός Οίκος κινείτο σε αυτή τη λογική θα μπορούσε, για παράδειγμα,  να προσκαλέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι εξ Ελλάδος, που ζουν και ψηφίζουν στις ΗΠΑ, είναι πολλαπλάσιοι των Κυπρίων.

Ειπώθηκε ακόμη πως είναι περίπου λάθος η αποδοχή της πρόσκλησης (!) επειδή μπορεί να κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλτ Τραμπ και θα… κρατά μανιάτικο, θα βρει τρόπο να αντιδράσει, να εκδικηθεί την Κύπρο.

  • Κοντολογίς, αυτό που θέλουν να υποστηρίξουν, είναι  πως ο Τράμπ δεν έχει άλλη έγνοια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, και παρακολουθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του Τζο Μπάιντεν και κάνει λίστα ποιους θα τοποθετήσει στην μαύρη λίστα στην περίπτωση που θα εκλεγεί.

Στην προσπάθεια υποβάθμισης της πρόσκλησης και κατ΄επέκταση της συνάντησης είναι και το γεγονός ότι λέγεται συνεχώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι απερχόμενος. Πρόεδρος, βέβαια,  θα είναι μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2025 και μπορεί να αποφασίζει μέχρι την υστάτη στιγμή.

Πέραν βέβαια του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ και κάθε σοβαρό κράτος έχει συνέχεια, δεν αλλάζει τα πάντα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές, ειδικά τις γεωστρατηγικές, κάθε φορά που εκλέγεται νέος Πρόεδρος. Και οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μεν τωρινές, αλλά εσχάτως έχουν αναβαθμιστεί πολύ περισσότερο και έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση.

Προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη στην αμερικανική πολιτική και αυτό είναι διαχρονικό και αποτέλεσμα των όσων βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ούτε γιατί γίνονται τα ανοίγματα από την Ουάσινγκτον ούτε ποια η σχέση τους με την Τουρκία, ακόμη κι όταν είναι… πληγωμένη.

Στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και σε σχέση με μικρά κράτη, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και δυνατοτήτων, που προσφέρονται. Το ζητούμενο είναι να καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει διαφορετικά και κοινά συμφέροντα. Αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων, όπως έλεγε προ 30ετίας σχεδόν ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Τα διαφορετικά συμφέροντα πρέπει προφανώς να αντικρίζονται μέσα στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής. Δύο πόλεμοι μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι συνδέονται με την ανακατανομή ισχύος και τα γεωπολιτικά παιχνίδια επιβολής.

  • Η γεωγραφική… μοίρα έχει φέρει την Κύπρο σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, ανεξαρτήτου μεγέθους, μπορεί να έχει ρόλο. Να επιδιώκει ρόλο  και όπως προκύπτει από τις προσπάθειες αυτό πράττει μέσα στις δυνατότητες, που υπάρχουν. Διαφορετικά θα είναι θεατής και σε κάποιες περιπτώσεις και εξαρτώμενο κράτος.

Επειδή, λοιπόν, στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει φιλανθρωπία, ούτε και δεδομένες φιλίες, κάθε φορά που προσφέρεται η δυνατότητα είτε αξιοποιείται είτε χάνεται.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα αφορούν τις διμερείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου. Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων για να κριθεί η εξέλιξη.

Όλη αυτή η βαβούρα, πάντως, με τις διάφορες εξυπνάδες που λέγονται και γράφονται έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Είναι σαφές πως σε διαφορετική περίπτωση, με την υπερβολή που χαρακτηρίζει κάποιους, αμερικανολάγνους και νατολάγνους, θα κτυπούσαν καμπάνες. Επειδή, όμως ο παραλήπτης της πρόσκλησης Μπάιντεν είναι ο συγκεκριμένος Πρόεδρος, ξεκίνησε η μαυρίλα των μίζερων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το τελευταίο λεωφορείο και η …άλλη επέτειος, που έχει ξεχαστεί: Η τελευταία ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την 28η Οκτωβρίου το 1974

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: