Η παγωμένη κι άγρια Ανταρκτική πρασινίζει: Επιστήμονες ερεύνησαν δορυφορικές εικόνες και έμειναν άφωνοι από την ταχύτητα που λιώνουν οι πάγοι και ξεπροβάλει βλάστηση [videos]

Ενώ το τοπίο εξακολουθεί να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χιόνι, πάγος και βράχος, η μικρή, πράσινη περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Screenshot via YouTube@The Independent/




Τμήματα της παγωμένης Ανταρκτικής γίνονται πράσινα από την βλάστηση φυτών σε ανησυχητικό ρυθμό καθώς η περιοχή κατακλύζεται από ακραία φαινόμενα ζέστης, πυροδοτώντας ανησυχίες για το μεταβαλλόμενο τοπίο σε αυτή την τεράστια ήπειρο.

Σε μια νέα έρευνα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες και δεδομένα για να αναλύσουν τα επίπεδα βλάστησης στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, μια μεγάλη οροσειρά με κατεύθυνση προς τα βόρεια, προς την άκρη της Νότιας Αμερικής και η οποία θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Διαπίστωσαν ότι η χλωρίδα  – κυρίως βρύα – είχε αυξηθεί σε αυτό το σκληρό περιβάλλον πάνω από 10 φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων στα πανεπιστήμια του Exeter και του Hertfordshire στην Αγγλία και της British Antarctic Survey, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο το περιοδικό Nature Geoscience.

  •  Η βλάστηση κάλυπτε λιγότερο από 400 μέτρα της χερσονήσου της Ανταρκτικής το 1986, αλλά είχε φτάσει σχεδόν τα 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο ρυθμός με τον οποίο η περιοχή πρασινίζει για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχει επίσης επιταχυνθεί, με επιτάχυνση πέραν του 30% μεταξύ 2016 και 2021.

Ενώ το τοπίο εξακολουθεί να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου χιόνι, πάγος και βράχος, αυτή η μικρή, πράσινη περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, δήλωσε ο Thomas Roland, συγγραφέας της μελέτης και περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

 

 

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η επιρροή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δεν έχει όριο στην εμβέλειά της», δήλωσε ο Roland στο CNN.

«Ακόμη και στη χερσόνησο της Ανταρκτικής – αυτή την πιο ακραία, απομακρυσμένη, απομονωμένη άγρια περιοχή  – το τοπίο αλλάζει και αυτά τα φαινόμενα είναι ορατά από το διάστημα».

  • Η Ανταρκτική, το πιο κρύο μέρος στη Γη, έχει κατακλυστεί πρόσφατα από ακραία φαινόμενα θερμοκρασίας.

Αυτό το καλοκαίρι, τμήματα της ηπείρου γνώρισαν ένα κύμα καύσωνα που έσπασε ρεκόρ με θερμοκρασίες να ανεβαίνουν έως και 10 βαθμούς Κελσίου, πάνω από το κανονικό από τα μέσα Ιουλίου.

Τον Μάρτιο του 2022, οι θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη της ηπείρου έφτασαν έως και 20  βαθμούς πάνω από τις κανονικές , τις πιο ακραίες θερμοκρασιακές αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε αυτό το μέρος του πλανήτη.

Καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον κόσμο, η Ανταρκτική θα συνεχίσει να θερμαίνεται και αυτό το πράσινο είναι πιθανό να επιταχυνθεί, προβλέπουν οι επιστήμονες.

Όσο περισσότερο πρασινίζει η χερσόνησος, τόσο περισσότερο έδαφος θα εμφανιστεί και τόσο πιο πιθανό είναι η περιοχή να γίνει πιο ευνοϊκή για χωροκατακτητικά είδη, που δυνητικά απειλούν την αυτοφυή άγρια ​​ζωή.

  • «Σπόροι και θραύσματα φυτών μπορούν εύκολα να βρουν το δρόμο τους προς την Ανταρκτική Χερσόνησο από τις μπότες ή τον εξοπλισμό τουριστών και ερευνητών ή μέσω πιο «παραδοσιακών» διαδρομών που σχετίζονται με τα μεταναστευτικά πουλιά και τον άνεμο – και έτσι ο κίνδυνος εδώ είναι ξεκάθαρος». είπε.

Το πρασίνισμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ικανότητα της χερσονήσου να ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, επειδή οι πιο σκούρες επιφάνειες απορροφούν περισσότερη θερμότητα.

Αυτές οι επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι μόνο τοπικές, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης της φυτικής ζωής καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο Olly Bartlett, ανώτερος λέκτορας τηλεπισκόπησης και γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

  • «Αυτό το εμβληματικό τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα», είπε.

Ο Matthew Davey, αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογικής οικολογίας στη Σκωτσέζικη Ένωση για τη Θαλάσσια Επιστήμη, και ειδικός στην οικολογία των πολικών φυτών και των μικροβίων, είπε στο CNN ότι η μελέτη είναι «μια σημαντική πρόοδος» για την κατανόηση της φυτικής ζωής στην Ανταρκτική.

Θα μπορούσε ακόμη και να υπάρχει περισσότερη βλάστηση από ό,τι έχει εντοπιστεί, είπε ο Davey. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες θα μπορούσαν να εντοπίσουν κυρίως μεγαλύτερα, πιο πράσινα πεδία με βρύα, είπε. «Αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επίσης μεγάλες περιοχές με λειχήνες, γρασίδι και πράσινα και κόκκινα φύκια που θα συμβάλουν επίσης στην περιοχή βλάστησης στην Ανταρκτική».

Ενώ η πραγματική αύξηση της έκτασης της χλωρίδας είναι μικρή, πρόσθεσε, η ποσοστιαία αύξηση είναι δραματική και δείχνει «την τάση ότι η βλάστηση εξαπλώνεται, έστω και αργά, στην Ανταρκτική».

Το επόμενο στάδιο για τους επιστήμονες θα είναι να μελετήσουν πώς τα φυτά αποικίζουν την πρόσφατα εκτεθειμένη γυμνή γη καθώς οι παγετώνες της Ανταρκτικής υποχωρούν περαιτέρω.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Βρέθηκε, 76 χρόνια μετά, το «πλοίο-φάντασμα του Ειρηνικού», σε εξαιρετική κατάσταση: Η συναρπαστική ζωή του USS Stewart ως ιαπωνικό πλοίο μέχρι που βυθίστηκε σκόπιμα σε αμερικανική άσκηση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: