Η λέξη “πόλωση” δεν δείχνει τίποτα για τις εκλογές στην Αμερική: “Κομμουνίστρια” η Κάμαλα, “χιτλερικός” ο Τράμπ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στην Αμερική και τα πράγματα δεν είναι καλά, υπό την έννοια ότι ακούγονται φρικτές αλληλοκατηγορίες, που χειροτερεύουν την ήδη πολωμένη εκλογική ατμόσφαιρα.

Νομίζει κανείς ότι επιστρέψαμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ μιλούμε για την τις αμερικανικές εκλογές, την εκλογική.

Η κ. Χάρις πήρε την καταγγελία του Τζον Κέλι, πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, για να κατηγορήσει τον αντίπαλο της ότι είναι φασίστας. Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι η σημερινή αντιπρόεδρος είναι κομμουνίστρια. Την χαρακτηρίζει «σύντροφο Κάμαλα».

Εκτός από φασίστα χαρακτήρισε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ως «κίνδυνο για την ευημερία και την ασφάλεια της Αμερικής».

Οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σε περιοδείες σε κρίσιμες πολιτείες ελπίζοντας ότι θα αλλάξουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με τα επιχειρήματα τους. Αν και όπως βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις η μεγάλη μάζα των οπαδών τους παραμένει σταθερή.

Στην Αμερική τον Πρόεδρο τον εκλέγουν οι εκλέκτορες, όχι κατευθείαν ο λαός, όπως συμβαίνει σε άλλες Δημοκρατίες. Γι’ αυτό εστιάζονται στις πολιτείες-κλειδιά που είναι η η Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Ναβάδα, Βόρεια Καρολίνα. Πενσιλβάνια και Γουισκόνσιν.

Η κ. Χάρις προηγείται σε τέσσερις πολιτείες, ο κ. Τραμπ σε δύο και σε μία, στη Νεβάδα, έχουμε ισοπαλία στις δημοσκοπήσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Τραμπ προηγείται με δύο μονάδες στη δημοσκόπηση της Wall Street Journal και η κ. Χάρις επίσης με δύο μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η σημερινή Αντιπρόεδρος έστρεψε την προσοχή της στο Τέξας, διότι ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις στην πολιτεία της δίνουν ελπίδες να κερδίσει. Είναι μία πολιτεία που συνήθως εκλέγει Ρεπουμπλικάνους.

Θα εμφανιστεί την Παρασκευή μαζί της στο Χιούστον η διάσημη τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, που είναι πολύ δημοφιλής στο Τέξας, και σ’ όλη την Αμερική βεβαίως.

Αν η κ. Χάρις κερδίσει τις εκλογές στη συγκεκριμένη Πολιτεία θα είναι ένα θαύμα, αυτό σημαίνει ότι θα είναι η επόμενη Πρόεδρος. Αν και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόλυτη ισοπαλία. Εκτός αν διαψευστούν στην πράξη, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες.

Αν δεν εκλεγεί με διαφορά ο κ. Τραμπ ή κ. Χάρις αυτό θα σημαίνει αδιέξοδο καθώς κανείς εκ των ηττημένων όποιος και όποια αν είναι, δεν θα δεχθεί το αποτέλεσμα, οπότε τη λύση θα δώσουν τα δικαστήρια. Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων θα προκαλέσει πολιτικό χάος.

Την Πέμπτη, ο πρώην Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί θα απολύσει τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Είναι ο εισαγγελέας που ασχολείται με τις ευθύνες του κ. Τραμπ για την απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020.

Τον ρώτησαν αν θα απένεμε χάρη στον εαυτό του ή θα απέλυε τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, και ο Τραμπ απάντησε: «Είναι πανεύκολο. Θα τον απέλυα σε δύο δευτερόλεπτα».

Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε: «Όχι, δεν νομίζω ότι θα μου έκαναν πρόταση μομφής αν απέλυα τον Τζακ Σμιθ».

Όπως καταλαβαίνεις, πριν καν εκλεγεί, απειλεί με παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για μία σοβαρότατη υπόθεση που τον αφορά.

Πάντως, τα ψέματα, τα fake news, πάλι κυριαρχούν στην προεκλογική συνεργασία. Οκτώ στους δέκα των οπαδών του κ. Τραμπ πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι θα ψηφίσουν στις φετινές εκλογές οι παράνομοι μετανάστες, που τρώνε δήθεν κατοικίδια ζώα, ότι η κ. Χάρις είναι μέλος Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλες ανοησίες.

Σε 12 μέρες, λοιπόν, θα γνωρίζουμ,ε ίσως, το νέο Πρόεδρο της Αμερικής, εκτός εάν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, όπως αναμένεται.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αν δεν χυθεί αίμα σε αυτές τις εκλογές θα είναι τυχερή η Αμερική: Η καταγγελία για τον “φασίστα” Τραμπ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: