Η Κύπρος καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Είμαστε ανυποχώρητοι» δηλώνει η Μόνιμη Αντιπρόσωπος Μαρία Μιχαήλ

FILE PHOTO: Maria Michail, Permanent Representative of the Republic of Cyprus to the United Nations, addresses the Security Council meeting on maintenance of international peace and security with a focus on the role of young persons in addressing security challenges in the Mediterranean. Credit: UN Photo, Evan Schneider




Στην ομιλία της κατά την 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την «Προώθηση και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απορρέουν από την τουρκική στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή περίπου του 37% του κυπριακού εδάφους.

Όπως ανέφερε, η 50ή επέτειος της εισβολής του 1974 υπενθύμισε με θλίψη τον εκτοπισμό περίπου 170.000 Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους και από τότε εμποδίζονται να επιστρέψουν, ενώ οι περιουσίες τους εκμεταλλεύονται παράνομα.

Η κ. Μιχαήλ τόνισε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να θεωρηθούν κανονικές ή να παραβλεφθούν απλώς και μόνο επειδή υφίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε ανυποχώρητοι στη θέση μας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να εξομαλυνθούν μόνο και μόνο επειδή ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το θέμα μέχρι να αποκατασταθούν όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών από την Τουρκία και των παράνομων δραστηριοτήτων στα Βαρώσια, που συνιστούν άμεση παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό αποτελεί μέρος ενός εσκεμμένου και επεκτεινόμενου σχεδίου της κατοχικής δύναμης, το οποίο δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, με στόχο να προλάβει μια λύση του κυπριακού προβλήματος που θα προέβλεπε την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους και την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη παράνομη εκμετάλλευση της ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας γης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των περιουσιών σε Τούρκους εποίκους και συμφέροντα, καθώς και σε ξένους. Σε σχέση με τα Βαρώσια, η Τουρκική Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πορεία δράσης, σε πλήρη περιφρόνηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των προεδρικών δηλώσεων που ζητούν την άμεση αναστροφή των ενεργειών» ανέφερε.
Η πρέσβης Μιχαήλ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες δημογραφικής αλλοίωσης από την Τουρκία, μέσω της μαζικής μεταφοράς εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, καταδίκασε την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, αναφέροντας τη βεβήλωση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων ως μια άλλη προσπάθεια εξάλειψης της ιστορικής ταυτότητας του νησιού.

“Με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης και τη μεταβολή της πληθυσμιακής ισορροπίας στο νησί, η Τουρκία έχει εφαρμόσει μια συστηματική πολιτική δημογραφικής μηχανικής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με τη μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία. Η πολιτική αυτή αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, την εξάλειψη του ιστορικού του χαρακτήρα, καθώς και την πρόωρη επίλυση του κυπριακού προβλήματος” σημείωσε.
Η κ. Μιχαήλ μίλησε επίσης για τη δεινή κατάσταση των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Mαρωνιτών στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία έκφρασης. Επανέλαβε την έκκληση της Κύπρου για πλήρη συνεργασία της Τουρκίας στην επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, ζητώντας από την Τουρκία να παράσχει πληροφορίες από στρατιωτικά αρχεία και να επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στους σχετικούς χώρους.

“Καλούμε την Τουρκία να παράσχει στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους όλες τις σχετικές πληροφορίες, ιδίως από τα στρατιωτικά αρχεία, σχετικά με την τύχη των ατόμων που εξαφανίστηκαν ενώ βρίσκονταν υπό την επιμέλεια ή τον έλεγχό της, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τους τόπους ταφής και τη σκόπιμη μετακίνηση των λειψάνων. Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Αγνοουμένων έχει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Καλούμε την Τουρκική Δημοκρατία να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να καταβάλει τη δίκαιη ικανοποίηση που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις οικογένειες των αγνοουμένων, καθώς και στους εγκλωβισμένους κατοίκους της χερσονήσου της Καρπασίας” τόνισε.
Κλείνοντας η κ. πρέσβης υπογράμμισε ότι και οι Τουρκοκύπριοι υφίστανται παραβιάσεις δικαιωμάτων υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, όπως περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης και πίεση στην πολιτιστική τους ταυτότητα. Κατέληξε με έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να καταστήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις παραβιάσεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΓΑ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: