Ισραήλ και Ιράν αντάλλαξαν απειλές μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για αντίποινα αν δεχτούν επίθεση

File Photo The United Nations Security Council meets to discuss the ongoing Israel-Gaza conflict, particularly the recent violence in Rafah, in New York, New York, USA, 29 May 2024. EPA/JUSTIN LANE




Την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωνε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού πως ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει» στη Μέση Ανατολή, Ισραήλ και Ιράν αντάλλασσαν απειλές.

Το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, και το Ιράν εξαπέλυσαν εκατέρωθεν προειδοποιήσεις ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν δεχτούν επίθεση, εν μέσω του φόβου για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα αναλάβουμε δράση. Και, σας διαβεβαιώνω, οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν», είπε στο Συμβούλιο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον.

Ο πρεσβευτής του Ιράν Αμίρ Σαγιέντ Ιραβανί είπε ότι η πυραυλική επίθεση της Τρίτης έγινε «για να αποκατασταθεί η ισορροπία και για λόγους αποτροπής». Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις στον Λίβανο.

«Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής επίθεσης και παράνομης χρήσης βίας», πρόσθεσε.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν.

ΗΠΑ: «Μην στοχοθετείτε ούτε εμάς ούτε το Ισραήλ»

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μην στοχοθετεί ούτε εκείνες ούτε το Ισραήλ. «Οι ενέργειές μας υπήρξαν αμυντικού χαρακτήρα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απευθυνόμενη στο Συμβούλιο.

«Ας είμαι σαφής: Το ιρανικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Και προειδοποιούμε σθεναρά το Ιράν ή τους αντιπροσώπους του, έναντι του να αναλάβουν δράση εναντίον των ΗΠΑ ή περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ είπε ότι η Γαλλία θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιδείξει ενότητα και να μιλήσει με μία φωνή» προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Η Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέφερε πως το Συμβούλιο θα πρέπει να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να επιβάλει «σοβαρές συνέπειες» στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για τις ενέργειές τους.

«Έχουμε μια συλλογική ευθύνη, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης για τη στήριξή τους στην τρομοκρατία και για το γεγονός ότι περιφρονούν τόσα πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου», επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια εξήρε το Ιράν για την «εξαιρετική» αυτοσυγκράτηση που επέδειξε τους τελευταίους μήνες και υπογράμμισε ότι η πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να «παρουσιάζεται σαν όλο αυτό να συνέβη στο κενό, σαν να μη συμβαίνει τίποτα (…) στον Λίβανο και στη Γάζα, στη Συρία, στην Υεμένη».

«Όμως συνέβη και οδήγησε σε ένα νέο, πολύ επικίνδυνο σπιράλ μιας επεκτεινόμενης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Νεμπένζια.

«Μην πετάτε πάνω από το Ιράν»

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) συνέστησε σήμερα στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν, λόγω του «αυξημένου κινδύνου» στην περιοχή μετά την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και την προειδοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα απαντήσει.

Αυτό το «ενημερωτικό σημείωμα για τις εμπόλεμες ζώνες» έχει ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκε το Σάββατο άλλη προειδοποίηση που αφορά τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη
Παρίσι, Γαλλία

Το Ισραήλ κήρυξε persona non grata τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: Του προσάπτουν ότι δεν καταδίκασε την μαζική επίθεση από το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: