Οι έξι πόλεμοι του Ισραήλ, η εκτέλεση του Σινουάρ και η Λερναία Ύδρα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας: Αν δεν συντριβεί η κεφαλή του φιδιού η περιοχή δεν πρόκειται να ησυχάσει

epa11685480 Relatives, friends and supporters of hostages held in Gaza by Hamas attend a protest calling for a ceasefire and for the release of hostages, near the Kirya in Tel Aviv, Israel, 26 October 2024. EPA, ABIR SULTAN




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Οι ευσεβείς πόθοι δεν ισχύουν στην πολιτική και στη διπλωματία. Κυρίως, απαγορεύονται κατά τη διάρκεια πολέμου. Αυτήν τη ρεαλιστική και ωμή αλήθεια ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, οφείλει να την γνωρίζει ως παλιά αλεπού και μαθουσάλας της πολιτικής.

Μετά την τυχαία εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (17/10/2024), του «δολοφόνου με τη ματσέτα», ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό». Διευκρίνισε, όμως, ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Το Ισραήλ μπορεί να αποκεφάλισε όλη την ηγεσία της Χαμάς, αλλά η τρομοκρατική αυτή οργάνωση παραμένει ακόμα ζωντανή και συνεχίζει τον πόλεμο. Μετά τη δολοφονική επίθεσή της, στις 7 Οκτωβρίου 2023, τη σφαγή και ομηρεία εκατοντάδων πολιτών, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς.

  • Καθ’ ομολογίαν και Ισραηλινών αναλυτών, ο Νετανιάχου την εξέθρεψε διά της ανοχής του, διότι επεδίωκε να διασπάσει το παλαιστινιακό κίνημα, αλλά… πέτυχε να το ανδρώσει. Πώς αντέδρασε το Ιράν; Ανακοίνωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του στη Ν. Υόρκη, επισημαίνει:

Η εξόντωση του Σινουάρ «θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το πνεύμα της αντίστασης με σκοπό την απελευθέρωση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Εξάλλου, το ίδιο βράδυ, μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του ηγέτη της Χαμάς, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τη «μετάβαση σε μια νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ». Η ιστορία του ασταμάτητου αγώνα του Ισραήλ για εθνική και βιολογική επιβίωση και ο εντυπωσιακός πόλεμος εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας διδάσκουν κάποια μαθήματα.

Ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής, Στίβεν Α. Κουκ, σε κείμενό του στο «Foreign Policy» (18/10/2024: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός. Η Χαμάς είναι πολύ ζωντανή»), υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί κανείς να σκοτώσει μια ιδέα γι’ αυτό και αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει ένα επαναστατικό κίνημα. Το 1948, γράφει ο Κουκ, ο τότε Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Mahmoud Fahmi al-Nuqrashi, έθεσε εκτός Νόμου τους Αδελφούς Μουσουλμάνους επειδή διοργάνωναν διαδηλώσεις, συγκρούσεις και δολοφονίες.

Εβδομήντα έξι χρόνια αργότερα, ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας, στρατηγός Σίσι, ακόμα μάχεται εναντίον του κινήματος. Όσο καταπιέζεται ένα κίνημα,  τόσο περισσότερο αγωνίζεται εναντίον του καταπιεστή του. Και όσο αποδεκατίζεται η ηγετική πυραμίδα του, ακόμα περισσότεροι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση των φονευθέντων.

Ποιος θυμάται, υπογραμμίζει ο Αμερικανός αναλυτής, τους Khalil al-Wazir, Abbas al-Musawi, Fathi Shiqaqi, Ahmed Yassin; Όλοι αυτοί ήταν τρομοκρατικά τέρατα για το Ισραήλ. Τα εκτέλεσε με παράτολμες και εντυπωσιακές επιχειρήσεις των ικανότατων μυστικών υπηρεσιών του. Όπως εκτέλεσε πρόσφατα τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, ο οποίος διαδέχτηκε τον al-Musawi και έκτισε, με τη βοήθεια του Ιράν, το πιο επίφοβο τέρας, τη Χεζμπολάχ.

  • Το Ισραήλ παινεύεται ότι έχει εξολοθρεύσει όλη την ηγετική πυραμίδα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ενώ κατάφερε εκπληκτικά και συνθλιπτικά χτυπήματα μέσα στο Ιράν, στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον ανώτατων ηγετικών αξιωματούχων των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης.

Όλος ο πλανήτης έμεινε ενεός μετά το απίστευτο κατόρθωμα των μυστικών ισραηλινών υπηρεσιών να ενεργοποιήσουν παγιδευμένους με εκρηκτικά, τηλεειδοποιητές και ασυρμάτους μελών της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες στελέχη της και να τραυματισθούν χιλιάδες.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Αμερικανοί εξόντωσαν περιώνυμους διεθνείς τρομοκράτες: Οσάμα μπιν Λάντεν, Ζαουάχρι, αλ-Ζαρκάουι, αλ-Μπαγντάτι. Και, φυσικά, τον ηγέτη των Ισλαμικών Φρουρών της Επανάστασης, Σουλεϊμάνι, το 2020.

Η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, οι Φρουροί της Επανάστασης, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και άλλες μικρότερες τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, διαλύθηκαν; Όχι, απλώς αποδυναμώθηκαν.

Μέχρι σήμερα συνεχίζουν τις τρομοκρατικές δράσεις τους στη Μέση και ευρύτερη Ανατολή και σε αφρικανικές χώρες, ειδικά στη Νιγηρία, Σομαλία, Σουδάν.

Το Ισραήλ, με την ενεργό υποστήριξη των Ην. Πολιτειών και άλλων χωρών, πολεμά κυριολεκτικά σε έξι μέτωπα: Λωρίδα της Γάζας (Χαμάς), Λίβανο (Χεζμπολάχ και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις), Συρία, Ιράκ, Υεμένη (Χούθις) και Ιράν. Τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, όπως και πρόσφατα (1/10/2024).

Οι πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν και οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ προκάλεσαν, τελικά, την εισβολή, ξανά, του Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ προειδοποίησε την Τεχεράνη για επικείμενα σκληρά αντίποινα. Υπάρχει κίνδυνος διάχυσης του πολέμου;

  • Μάλλον όχι, σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, διότι δεν συμφέρει σε κανέναν: Στους πρωταγωνιστές και σε άλλους διεθνείς δρώντες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα). Γι’ αυτό οι ΗΠΑ φέρονται να έπεισαν το Ισραήλ να χτυπήσει στρατιωτικές και όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανέδειξε την καταλυτική και καθοριστική αξία των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, της τεχνολογίας, του κυβερνοπολέμου, της προπαγάνδας, των drones και των πυραύλων.

Οι Ισραηλινοί αποδεικνύουν ξανά και επιβεβαιώνουν εντυπωσιακά ότι προηγούνται σε όλους τους τομείς. Επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα στους εχθρούς τους αλλά… θα πετύχουν τη νίκη, όπως τους υποβάλλει έντονα ο Νετανιάχου;

Οι Έλληνες της Κύπρου, ξέρουμε: Σαράντα και πλέον χιλιάδες πάνοπλων Εγγλέζων στρατιωτών δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας. Ούτε να στομώσουν την αποφασιστικότητα μερικών εκατοντάδων αγωνιστών της ΕΟΚΑ να θυσιαστούν για την ελευθερία τους.

Οι Ισραηλινοί μάχονται ασταμάτητα εναντίον μιας θηριώδους Λερναίας Ύδρας ισλαμιστικής τρομοκρατίας, που αιμοδοτείται παντοιοτρόπως από το Ιράν.

Αν δεν συντριβεί η κεφαλή του φιδιού, το Ιράν, το Ισραήλ και η περιοχή δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Ο Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι το Ισραήλ επιδιώκει να αλλάξουν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων, πιθανόν και ο χάρτης στην περιοχή. Με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν.

  • Η εκτέλεση του Σινουάρ προσφέρει, όντως, μια ευκαιρία για ειρήνη. Ο Γιαΐρ Λαπίντ, γνωστός Ισραηλινός πολιτικός, που συμμετέχει στην Κυβέρνηση Νετανιάχου και είναι σκληρός επικριτής του, εισηγείται παροχή σημαντικών οικονομικών κινήτρων σε όσους βοηθήσουν στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Και περιεκτική συμφωνία για τους ομήρους (The Jerusalem Post, 23/10/2024).

Αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα (17/10/2024), επικαλείται το παράδειγμα της εξορίας του Γιάσερ Αραφάτ στην Τυνησία, το 1980, και υποστηρίζει:

Το Ισραήλ να επιτρέψει, υπό διεθνή επίβλεψη, την αποχώρηση των μαχητών της Χαμάς ή και άλλων τρομοκρατών σε αραβικές χώρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων και τερματισμό του πολέμου. Ίσως φανεί φως μετά τις αμερικανικές εκλογές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο ΔΗΣΥ 20 χρόνια στην εξουσία γιατί δεν έλυσε το Κυπριακό: Τα νέα… τσουνάμια του “πονεμένου” Αβέρωφ και το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» του Γλαύκου Κληρίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: