weather symbol
15
ΠΑΡ 22 ΝΟΕ 24 | 01:08
6
ΠΑΡ 22 ΝΟΕ 24 | 01:08
Ελληνικό Ελληνικό διαβατήριο Φωτογραφία Hellas Journal

Η Ελλάδα διαθέτει το 6ο «ισχυρότερο» διαβατήριο παγκοσμίως: Η κατάταξη του Condé Nast Traveler που δίνει την πρωτιά στη Σιγκαπούρη και την Ελλάδα πάνω από τις ΗΠΑ

Την 1η θέση στον κατάλογο με τα πιο «ισχυρά» διαβατήρια με κριτήριο τον αριθμό των χωρών που μπορεί να επισκεφθεί ο κάτοχός τους, χωρίς να απαιτείται θεώρηση εισόδου, καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη (195 χώρες), ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μαζί με την Πολωνία (188 χώρες) και οι ΗΠΑ την 8η θέση (186 χώρες)

Η Σιγκαπούρη έχει αναγνωριστεί ως το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό;

Η πιο συχνά αναφερόμενη κατάταξη διαβατηρίων είναι ο δείκτης Henley Passport Index, που καταρτίστηκε από την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners. Βασίζεται σε αποκλειστικά και επίσημα δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA). Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ο πρωταρχικός αποφασιστικός παράγοντας για τον καθορισμό του πόσο «ισχυρό» είναι ένα διαβατήριο είναι πόσες χώρες είναι προσβάσιμες και χωρίς βίζα για τους πολίτες ενός έθνους.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε συνολικά 195 τοποθεσίες, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πιο πίσω, η Ιαπωνία , η Γαλλία , η Γερμανία , η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στη δεύτερη θέση με πρόσβαση, χωρίς βίζα, σε 192 προορισμούς παγκοσμίως.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Δανία απέκτησε πρόσβαση χωρίς βίζα στην Κίνα, ανεβαίνοντάς την στην τρίτη θέση μαζί με την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία. Αυτές οι χώρες απολαμβάνουν ταξίδια σε 191 προορισμούς χωρίς βίζα.

  • Η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία ​​και η Νορβηγία θα έχουν επίσης σύντομα πρόσβαση χωρίς βίζα στην Κίνα , γεγονός που θα αυξήσει τις αντίστοιχες βαθμολογίες τους κατά ένα βαθμό.

Ενώ τα 35 έθνη στην κατάταξη των 10 κορυφαίων δεν βλέπουν συχνά δραματικές αλλαγές, «υπάρχουν μόνο 16 διαβατήρια με κατάταξη μεταξύ 11 και 20, καθιστώντας την μια πιο δυναμική ομάδα καθώς αγωνίζονται για μια θέση στην πρώτη δεκάδα», δήλωσε ο Dominic. Ο Volek, Επικεφαλής Ιδιωτών πελατών της Henley & Partners, λέει στο Condé Nast Traveler: «Η Μαλαισία, η Αργεντινή και το Χονγκ Κονγκ έχουν ανέβει κατά ένα βαθμό στην κατάταξη από τον Ιούλιο.

Και προσθέτει: «Η τάση για αυξημένο άνοιγμα συνεχίζεται με περισσότερα διαβατήρια να αποκτούν πρόσβαση παρά να τα χάνουν».

Οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος πρόσβαση χωρίς βίζα σε 186 χώρες, κατατάσσοντάς τους στην όγδοη θέση. Σε όλη τη λίμνη, οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν στην τέταρτη θέση, αν και η βαθμολογία προορισμού χωρίς βίζα μειώθηκε πρόσφατα στο 190 από 191. Έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατείχαν από κοινού την πρώτη θέση στον δείκτη το 2014.

Παγκόσμιες τάσεις κινητικότητας για το 2024

Σχολιάζοντας την έκδοση Ιουλίου 2024 της Henley Global Mobility Report 2024, ο Δρ. Christian H. Kaelin, Πρόεδρος της Henley & Partners και ο εφευρέτης της έννοιας του δείκτη διαβατηρίων, μοιράστηκε ότι το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας αυξάνεται εκθετικά. «Η γενική τάση τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν προς μεγαλύτερη ταξιδιωτική ελευθερία, με τον παγκόσμιο μέσο αριθμό προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σχεδόν διπλασιάζεται από 58 το 2006 σε 111 το 2024», είπε. «Ωστόσο, η Το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ αυτών που βρίσκονται στην κορυφή και στο κάτω μέρος του δείκτη είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ, με την κορυφαία Σιγκαπούρη να μπορεί να έχει πρόσβαση σε 169 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από το Αφγανιστάν».

Πώς όμως ένα έθνος αποκτά πρόσβαση χωρίς βίζα σε έναν νέο προορισμό; Τον Σεπτέμβριο του 2024, «μια σειρά από τις τελευταίες συμφωνίες για βίζα που είδαμε έγιναν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», λέει ο Volek στο Traveler. Οι πρόσφατες διεθνείς συμφωνίες δείχνουν ότι «η πρόσβαση στη βίζα χρησιμοποιείται ως βασικό διπλωματικό εργαλείο για ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών», εξηγεί.

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024:

  1. Σιγκαπούρη (195 τοποθεσίες)
  2. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία (192 τοποθεσίες)
  3. Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (191 τοποθεσίες)
  4. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο (190 τοποθεσίες)
  5. Αυστραλία, Πορτογαλία (189 τοποθεσίες)
  6. Ελλάδα, Πολωνία (188 τοποθεσίες)
  7. Καναδάς, Τσεχία, Ουγγαρία, Μάλτα (187 τοποθεσίες)
  8. Ηνωμένες Πολιτείες (186 τοποθεσίες)
  9. Εσθονία, Λιθουανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (185 τοποθεσίες)
  10. Ισλανδία, Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​(184 τοποθεσίες)
  11. Κροατία, Μαλαισία (183 τοποθεσίες)
  12. Λιχτενστάιν (182 τοποθεσίες)
  13. Κύπρος, Μονακό (178 τοποθεσίες)
  14. Βουλγαρία, Ρουμανία (177 τοποθεσίες)
  15. Χιλή (176 τοποθεσίες)
  16. Σαν Μαρίνο, Αργεντινή (172 τοποθεσίες)
  17. Ανδόρα, Βραζιλία, Χονγκ Κονγκ (171 τοποθεσίες)
  18. Ισραήλ (170 τοποθεσίες)
  19. Μπρουνέι (166 τοποθεσίες)
  20. Μπαρμπάντος (165 τοποθεσίες)

Condé Nast Traveler [These are the most powerful passports in the World]

Είναι μολυσμένος με υδράργυρο ο τόνος σε κονσέρβα; Οι ΜΚΟ Bloom και Foodwatch έκαναν δειγματοληψία σε 5 κράτη και μιλούν για αποτέλεσμα 100%

ΔιαβάστεΕπίσης