Η διπλή γλώσσα του Λευκού Οίκου… Άλλα μηνύματα στέλνει δημόσια ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, άλλα οι σύμβουλοι του: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι (video)

Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ισραήλ να περιορίσει την απάντηση του στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

Οι αξιωματούχοι που μετέφεραν το μήνυμα στην Ιερουσαλήμ το δικαιολόγησαν με την ανησυχία τους ότι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο, αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Λένε οι αξιωματούχοι ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήδη ξεκίνησε τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή αυτής της πιθανότητας.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι  φέρονται να απάντησαν ότι πρέπει να αντεπιτεθούν στο Ιράν με άμεσο και μαζικό τρόπο. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα. Το θετικό είναι ότι συνεχίζονται οι κουβέντες, που σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει χωρίς να ενημερώσει και να συμβουλευθεί την Ουάσιγκτον.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν τον φόβο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει ανεξέλεγκτα οικονομικούς στόχους στο Ιράν που θα προκαλέσουν οπωσδήποτε μια επικίνδυνη αντίδραση από το Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος εξήγησε τη δήλωση του κ. Μπάιντεν. Δεν θέλει να κτυπηθούν οικονομικοί στόχοι. Ποιοι είναι οι οικονομικοί στόχοι; Σίγουρα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και σίγουρα οι ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Πάντως,η Τεχεράνη έχει ενημερώσει όσες κυβερνήσεις θέλουν να την ακούσουν ότι οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, πόσο μάλλον στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, είναι «κόκκινη γραμμή».




  • Πάμε τώρα στον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ. Μίλησε στο περίφημο Carnegie Endowment for International Peace και δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να ευθυγραμμίσει την απάντησή της στις επιθέσεις του Ιράν, με το Ισραήλ.

Ρωτήθηκε για την αμερικανική αντίδραση στις ιρανικές επιθέσεις, και απάντησε ότι η διαβούλευση και ο συντονισμός με το Ισραήλ γίνονται για διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να διασφαλιστεί ότι αυτές οι προοπτικές (εννοεί της απάντησης) γίνονται κατανοητές.

Και έριξε τη «βόμβα». «Ο χρόνος και η εστίαση που παίρνει για να γίνει αυτό (εννοεί την επίθεση) από την ηγεσία μας δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

«Δεν είναι μόνο το Ισραήλ που σκέφτεται την απάντησή του στην εκτόξευση των πυραύλων του Ιράν, είναι επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Είπε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού και μια ευρύτερη κλιμάκωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τα συμφέροντα του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ».

Ο Κάμπελ χαρακτήρισε τις ιρανικές ενέργειες ως «βαθιά ανεύθυνες» και μίλησε για την ανάγκη ενός συντονισμένου μηνύματος προς την Τεχεράνη.

«Αναγνωρίζουμε ότι ενώ η απάντηση είναι απαραίτητη, η περιοχή βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για ευρύτερη κλιμάκωση», προειδοποίησε ο κ. Κάμπελ.

Η διαρκής εχθρότητα, υποστήριξε, ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι επιθέσεις από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ είναι «αποσταθεροποιητικές» και προειδοποίησε κατά της παρατεταμένης σύγκρουσης με τον Λίβανο.

«Υποστηρίζουμε ορισμένες από τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο».

  • Όμως ισχύει αυτό;

Ήδη το Politico αποκάλυψε ότι ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου δήλωσαν ιδιωτικά στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την απόφασή τους να εντείνουν τη στρατιωτική πίεση κατά της Χεζμπολάχ – ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεπε δημοσίως την ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει τα χτυπήματά της.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, προεδρικός σύμβουλος Amos Hochstein και ο Brett McGurk, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, είπαν σε ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την ευρεία στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μετατοπίσει τη στρατιωτική εστίαση του Ισραήλ στο βορρά ενάντια στη Χεζμπολάχ προκειμένου να τον πείσουν συμμετάσχει σε διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, είπαν οι αξιωματούχοι στο POLITICO.

Δεν συμμετείχαν όλοι στην κυβέρνηση με τηνσπάθεια μετατόπισης του Ισραήλ, παρά την υποστήριξη εντός του Λευκού Οίκου, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η απόφαση να επικεντρωθεί στη Χεζμπολάχ πυροδότησε διχασμό εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίθεση ανθρώπων εντός του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της κοινότητας των πληροφοριών που πίστευαν ότι η κίνηση του Ισραήλ εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, που υποστηρίζεται από το Ιράν θα μπορούσε να παρασύρει τις αμερικανικές δυνάμεις σε μια ακόμη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η πρώτη σημαντική διαφωνία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν: Αν και δεν μίλησαν ακόμα… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: