Η «δημοκρατία» του Καμερούν απαγόρευσε κάθε αναφορά στην υγεία του 91χρονου προέδρου της* O γηραιότερος αρχηγός κράτους του πλανήτη, έχει να εμφανιστεί από τον Σεπτέμβριο [video]

FILE PHOTO O πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπιγιά στην τελευταία του επίσημη δημόσια εμφάνιση φτάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου ενόψει της Συνόδου για το Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας – Αφρικής (FOCAC) στις 4 Σεπτεμβρίου 2024. EPA/WU HAO / POOL




Κάθε συζήτηση σχετικά με την υγεία του προέδρου Πολ Μπιγιά απαγόρευσαν οι αρχές του Καμερούν, μετά την εντεινόμενη φημολογία για την παρατεταμένη απουσία του από τη δημόσια ζωή.

Σε επιστολή της 9ης Οκτωβρίου προς τους περιφερειακούς κυβερνήτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Πολ Ατάνγκα Ντζι, δήλωσε ότι η συζήτηση για την υγεία του 91χρονου προέδρου αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και «κάθε συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του προέδρου απαγορεύεται αυστηρά».

Ο Ντζι ανέφερε επίσης ότι οι παραβάτες θα διώκονται και έδωσε εντολή στους κυβερνήτες να δημιουργήσουν μονάδες παρακολούθησης των εκπομπών στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

  • Η απαγόρευση ισχύει και για τα κοινωνικά δίκτυα.

Η οδηγία αυτή ακολουθεί μια αμήχανη διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ρενέ Σαντί, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με τις φήμες ότι ο Μπιγιά είχε πεθάνει είτε σε νοσοκομείο του Παρισιού είτε στη Γενεύη. Ο πρέσβης του Καμερούν στη Γαλλία πρόσθεσε επίσης ότι ο πρόεδρος είναι σε καλή υγεία στη Γενεύη.

Ο Μπιγιά είναι πρόεδρος του Καμερούν από το 1982, πολύ πριν γεννηθούν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, όπου η μέση ηλικία είναι τα 18 χρόνια. Προηγουμένως υπήρξε πρωθυπουργός για επτά χρόνια και διαδέχθηκε τον πρώτο πρόεδρο του Καμερούν, Αχμέντ Αχιντζό.

Πάμπλουτος ηγέτης ενός φτωχού λαού και με δικτατορικές ευαισθησίες, τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Μπιγιά διοικεί τη χώρα από το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Intercontinental στη Γενεύη, όπου εκείνος και η σύζυγός του έχουν κρατήσει έναν ολόκληρο όροφο για τους βοηθούς και τους ακολούθους τους.

Οι φήμες για τον θάνατο του Μπιγιά εμφανίζονται κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης, τροφοδοτούμενες από την αδύναμη εμφάνιση του προέδρου και τις συχνές, παρατεταμένες απουσίες του από το Καμερούν και τη δημόσια ζωή.

Ο Μπιγιά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη συμμετοχή του στο φόρουμ Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Απουσίασε επίσης από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον ίδιο μήνα, όπου αναμενόταν να δείξει αλληλεγγύη με τον πρώην πρωθυπουργό του, Φιλεμόν Γιανγκ, που προεδρεύει της συνέλευσης.

Ο Μπιγιά ακύρωσε επίσης την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (OIF) αυτόν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Africa Confidential, ο Μπιγιά έχει τόσο συχνά εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, που ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, Φερντινάν Νγκό Νγκό, υπογράφει πλέον έγγραφα εξ ονόματός του.

Με πληροφορίες από Guardian

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης έντασης: Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, η απάντηση της Ταϊπέι και οι «ανήσυχες» ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: