Η διαβόητη BlackRock κατηγορείται από ΜΚΟ για «παραπλάνηση των επενδυτών» με «πράσινες, βιώσιμες» επενδύσεις που περικλείουν ορυκτά: Αποκάλυψη της Le Monde

FILE) PHOTO- A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world’s largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124




Αυτή είναι μια περίπτωση εμβληματική των εντάσεων που διατρέχουν τον τομέα των βιώσιμων επενδύσεων. Η ΜΚΟ ClientEarth ανακοίνωσε ότι υπέβαλε καταγγελία την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου κατά της BlackRock στη Γαλλική Αρχή Χρηματοοικονομικών Αγορών (AMF).

Κατηγορεί τον κορυφαίο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ότι παρουσιάζει ως «πράσινα» επενδυτικά κεφάλαια τα οποία ωστόσο περιλαμβάνουν πολυάριθμα ορυκτά περιουσιακά στοιχεία.

Με βάση μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε από την εξειδικευμένη ΜΚΟ Reclaim Finance τον Μάρτιο, η ClientEarth λέει ότι εντόπισε 18 επενδυτικά κεφάλαια BlackRock που διαχειρίζονται και διατίθενται στην αγορά στη Γαλλία των οποίων ο χαρακτηρισμός «βιώσιμος» αμφσβητείται.

Το ζήτημα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ: η προώθηση αυτών των κεφαλαίων σε εταιρείες του κλάδου των ορυκτών καυσίμων όπως η ExxonMobil, η Shell, η TotalEnergies, η Chevron ή η BP, από 1% έως 27%, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό αντιπροσωπεύει, σε όλα αυτά τα χαρτοφυλάκια, πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άνθρακα.

«Αυτά τα κεφάλαια της BlackRock παραπλανούν τους επενδυτές επειδή συνοδεύονται από ανακριβείς ισχυρισμούς», δήλωσε ο Alex Bennett, δικηγόρος στο ClientEath. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, αυτές οι πρακτικές δημιουργούν στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά και «εκτρέπουν τις ροές κεφαλαίων από πραγματικά βιώσιμα προϊόντα».

Η ΜΚΟ καλεί την AMF να διερευνήσει αυτά τα κεφάλαια και να λάβει «μια ισχυρή απάντηση [για να] διασφαλίσει τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών». Ζητά επίσης από τη BlackRock να «βάλει σε τάξη τα λεγόμενα «βιώσιμα» κεφάλαιά της».

Η  δύσκολη διαχείριση των «πράσινων» ταμείων

Σε επαφή με τη Le Monde, ο οικονομικός διευθυντής αμφισβητεί αυτούς τους ισχυρισμούς. «Τα κεφάλαια της BlackRock διαχειρίζονται σύμφωνα με τους επενδυτικούς τους στόχους, οι οποίοι αναφέρονται ξεκάθαρα στο ενημερωτικό δελτίο κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου και στον ιστότοπο», γράφει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας. Ετσι  διασφαλίζει τη συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς για τις βιώσιμες επενδύσεις

Τα «πράσινα» επενδυτικά κεφάλαια έχουν πολλαπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Αλλά πίσω από τις εμπορικές δηλώσεις  των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η πραγματική περιβαλλοντική φιλοδοξία αυτών των ταμείων είναι μεταβλητή γεωμετρία.

Αρκετές απόπειρες να μπουν τα πράγματα σε τάξη είχαν, μέχρι στιγμής, ανάμεικτα αποτελέσματα. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός SFDR, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2021, δημιούργησε κατηγορίες ταμείων, που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζουν το επίπεδο περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων τους. Όμως, ελλείψει αυστηρού καθορισμού του τι μπορεί να περιέχει ή όχι ένα «βιώσιμο» ταμείο, πολλά «πράσινα» ταμεία συνέχισαν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, όπως έδειξε μια έρευνα της Le Monde το 2022.

Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν έκτοτε μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των τίτλων των επενδυτικών κεφαλαίων. Πολλές επενδύσεις αναφέρουν «αειφόρο», «κλίμα» ή «πράσινο» στον τίτλος τους χωρίς να τηρούν πάντα τη σιωπηρή υπόσχεση που συνεπάγονται αυτά τα κριτήρια. Μένει να φανεί αν η εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων σε αυτόν τον τομέα θα οδηγήσει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να ευνοήσουν περιουσιακά στοιχεία που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον ή απλώς να αφαιρέσουν περιβαλλοντικές αναφορές από τα ονόματα των επενδύσεών τους.

Σημείωση-wikipedia Η BlackRock, Inc. (επιχειρεί ως BLK) είναι μια αμερικανική πολυεθνική επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η BlackRock ιδρύθηκε το 1988, αρχικά ως διαχειριστής επιχειρηματικών κινδύνων και θεσμικών περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος, η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με US$9.42 τρισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στις 30 Ιουνίου, 2023.

Με πληροφορίες από lemonde.fr

Πρωτογενές πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ εμφάνισε ο Προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024: Εναντι 5,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: