Οι Χούθι της Υεμένης χτύπησαν δύο πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα – «Θα συνεχιστεί η υποστήριξη του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού»

File Photo An armed Houthi fighter walks through the beach with the Galaxy Leader cargo ship in the background, seized by the Houthis offshore of the Al-Salif port on the Red Sea. EPA/YAHYA ARHAB




Δύο πλοία επλήγησαν σήμερα στ΄ανοιχτά της Υεμένης από επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εν μέσω ενός περιφερειακού πλαισίου που χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO, ένα πρώτο πλοίο επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 64 ναυτικών μιλίων από τη Χοντάιντα, πόλη στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούθι.

“Η δεξαμενή έρματος νούμερο 6 τρυπήθηκε”, και το πλοίο κατευθύνεται προς το επόμενο λιμάνι για τον ενδιάμεσο σταθμό του, ανακοίνωσε η υπηρεσία η οποία νωρίτερα είχε αναφέρει τέσσερις εκρήξεις.

Μια άλλη επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα σε απόσταση 97 ναυτικών μιλίων από τη Χοντάιντα. “Ένα πλοίο δέχθηκε επίθεση από πύραυλο. (Το πλοίο) υπέστη ζημιές. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλή”, διευκρίνισε η UKMTO.

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν ότι έπληξαν “ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο” συγκριμένα με “οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους” καθώς και ένα πλοίο με έναν “πύραυλο κρουζ” σε επιχείρηση που διεξήχθη “για την υποστήριξη της παλαιστινιακής και της λιβανέζικης αντίστασης”.

Οι Χούθι, οι οποίοι όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, υποστηρίζονται από το Ιράν, διεξάγουν εδώ και μήνες επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των πλοίων που φέρεται να έχουν σχέση με αυτό στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος, Γιαχία Σάρια, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη “του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού μέχρι το τέλος της (ισραηλινής) επιθετικότητας”.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Χούθι τρείς επιχειρήσεις που είχαν στόχο το δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά CORDELIA MOON στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημεία Μάλτας MARATHOPOLIS στην Αραβική Θάλασσα.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε την Κυριακή πλήγματα στη Χοντάιντα, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 57 άλλων σύμφωνα με τους Χούθι, και κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: