Οι BRICs αμφισβητούν το μονοπώλιο της Δύσης: Η Τουρκία, ούσα αυταρχική και αναθεωρητική δύναμη, εύκολα εναρμονίζεται με κράτη παρόμοιας πολιτικής υφής…

epa11679271 Russian President Vladimir Putin (C) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan as they, with other participants in the outreach/BRICS Plus format meeting, pose for a family photo during the BRICS summit in Kazan, Russia, 24 October 2024. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Η Τουρκία κεφαλαιοποιεί την επαναπροσέγγισή της με τα κράτη-μέλη των BRICs, καθότι ήδη ανακοινώθηκε πως βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες, οι οποίες συνάπτουν μια νέα εταιρική σχέση με τον συνασπισμό.

Οι BRICs, ένα οικονομικό μπλοκ, στο οποίο συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, αναζητά διεθνή ρόλο και επιρροή δια μέσου της αμφισβήτησης του οικονομικού και πολιτικού μονοπωλίου της Δύσης.

Με άλλα λόγια, οι BRICs δημιουργούν ανακατατάξεις στη διεθνή πολιτική, συνάπτουν νέες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες και χαράσσουν μια παράλληλη πορεία με τους οικονομικούς στόχους και τα επιτεύγματα της Δύσης.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θεωρητικώς ακόμα υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, το ερώτημα, το οποίο προκύπτει είναι πως και γιατί μια νατοϊκή χώρα με μια κάποια ευρωπαϊκή προοπτική φλερτάρει με τους BRICs.

  • Αρχικά σημειώνονται τρία βασικά σημεία ως προς το πλαίσιο πρώτον, της στοχοθεσίας της Ρωσίας του Putin, η οποία φιλοξένησε τη φετινή σύνοδο κορυφής, δεύτερον, της σχέσης των κρατών-μελών των BRICs με τη Δύση και τρίτον, του προφίλ των κρατών, τα οποία συμμετέχουν ή συνδέονται με τους BRICs.

Όσον αφορά τη Ρωσία του Putin και αυτό, το οποίο την ενδιαφέρει καθότι αντιμέτωπη με τη διαιώνιση του πολέμου στην Ουκρανία, είναι να αποδείξει πως δεν υπομένει όρους απομόνωσης, αλλά ούτε και επηρεάζεται από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, καθότι μπορεί να συναλλάσσεται με άλλες οικονομίες. Όσον αφορά τις σχέσεις των κρατών-μελών των BRICs με τη Δύση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση της Ινδίας.

Η Ινδία, παρά τη συμμετοχή της στους BRICs και τη θετική επικοινωνία των Modi και Putin, δεν είναι διατεθειμένη να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Δύση και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αναζητούν νέες οδούς για τη διεξαγωγή των εμπορικών της δραστηριοτήτων και η σύμμαχος Ινδία αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή εις βάρος, ωστόσο, των αντίστοιχων προσπαθειών της Κίνας, τη μεγαλύτερη απειλή έναντι των ΗΠΑ.

Επομένως, εδώ προκύπτει μια ασυμβατότητα, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στη συζήτηση για τις δυνατότητες των BRICs. Ως προς το προφίλ των κρατών, τα οποία συμμετέχουν στο μπλοκ ή συνάπτουν σχέσεις μαζί του παρατηρείται ότι αυταρχικά κράτη με κλειστούς θεσμούς συγκροτούν ή εμπλουτίζουν το μωσαϊκό των BRICs.

Ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε πως εάν η Τουρκία αναπτύξει τις σχέσεις της τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, τότε θα γίνει ένα δυνατό, ευήμερο και αποτελεσματικό κράτος.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία επιδιώκει την αυτονόμηση της εξωτερικής της πολιτικής, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και προτεραιοποιεί αυτή την αυτονόμηση στο πεδίο της ασφάλειας δια μέσου μιας ισορροπημένης στρατηγικής ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή· με την προσδοκία ότι αυτή η στρατηγική θα αποτελέσει μια μορφή πίεσης για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να κερδίσει την προσοχή τους και να της προσφέρουν ανταλλάγματα με στόχο την παραμονή της στο δυτικό μπλοκ.

  • Ωστόσο, η στροφή στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Τουρκίας στην παρούσα κρίση στη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου οι τεταμένες σχέσεις με τη Δύση και οι παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ή καλύτερα η ξεπερασμένη συζήτηση για την ενταξιακή της πορεία περιορίζουν τις εμπορικές, επενδυτικές και άλλες δραστηριότητες της Τουρκίας και γι’ αυτό αναζητεί νέες συμμαχίες.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία, ούσα αυταρχική και αναθεωρητική δύναμη, εύκολα εναρμονίζεται με κράτη παρόμοιας πολιτικής υφής. Το μπλοκ των BRICs της προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή: Η Ευρώπη είναι απούσα και δεν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, έστω διαμεσολαβητικό, στη διαχείριση της κρίσης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: