Η αποφυγή από Ισραήλ να κτυπήσει ενεργειακές πηγές στο Ιράν έφερε πτώση 4% στην τιμή του πετρελαίου-Ο ρόλος των ειρηνευτικών συνομιλών στη μείωση τιμών

FILE PHOTO: Εγκαταστάσεις καυσίμων κοντά στη Δουνκέρκη στη Γαλλία. EPA, TERESA SUAREZ




Μετά τις ισραηλινές επιδρομές στο Ιράν που εξαίρεσαν ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 4% τη Δευτέρα  στην Ασία.

Γύρω στις 12:30 π.μ., η τιμή του βαρελιού Brent από τη Βόρεια Θάλασσα, για παράδοση τον Δεκέμβριο, μειώθηκε λοιπόν κατά 4,05% και τώρα κοστίζει 72,97 δολάρια. Το αμερικανικό ισοδύναμο, ένα βαρέλι West Texas Intermediate (WTI), για παράδοση τον ίδιο μήνα, σημείωσε βουτιά 4,19%, στα 68,77 δολάρια. Αρκετά για να αμβλυνθούν αμέσως οι φόβοι για μεγάλη διακοπή της προσφοράς αργού πετρελαίου.

Η αγορά φαίνεται ανακουφισμένη από το γεγονός ότι η επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, πιο περιορισμένη από το αναμενόμενο, στόχευσε εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, ενώ απέφυγε βασικούς χώρους για την παραγωγή μαύρου χρυσού στη χώρα.

Αυτός ήταν ένας μεγάλος φόβος μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι έτρεμαν μεγάλες διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό, εάν χρειαζόταν – μια προοπτική που είχε ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο την περασμένη εβδομάδα.

Η προοπτική μια αποκλιμάκωσης

«Το χτύπημα του Ισραήλ, το οποίο απέφευγε προσεκτικά τους ενεργειακούς χώρους, μείωσε τους φόβους μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με το Ιράν και η απάντηση του Ιράν ήταν ενδεικτική, υποβαθμίζοντας τον αντίκτυπο της επίθεσης (…) αρκετά ώστε να αποπληθωρίσει το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που επηρέσε πρόσφατα τις τιμές του πετρελαίου », εξήγησε ο Stephen Innes, αναλυτής της SPI Asset Management.

Για αυτόν, η πτώση θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο έντονη, σε μια αγορά που οδηγείται για εβδομάδες από την όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. «Εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να εκτονώνονται περαιτέρω ή οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποκτήσουν απροσδόκητα παρουσία (στη Μέση Ανατολή), θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο να πέφτει στα 60 δολάρια το βαρέλι» προβλέπει

Στην πραγματικότητα, η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να πλήττεται από τις ακόμα ζοφερές οικονομικές προοπτικές στην Κίνα, την πρώτη χώρα εισαγωγέα αργού, παρά τα μέτρα ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Πεκίνο, αλλά θεωρούνται ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

Άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στη στάθμιση των τιμών: τα άφθονα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η πολιτική των χωρών του ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και των συμμάχων του), ορισμένες από τις οποίες ετοιμάζονται να αντιστρέψουν τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους για να αυξήσουν την προμήθεια..

Με πληροφορίες από lefigaro.fr 

«Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από τα ισραηλινά πλήγματα» επιβεβαιώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: