Η απίστευτη ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκόπιο Gaia: 55 «δραπέτες» από το αστρικό σμήνος R136 απομακρύνονται ιλιγγιωδώς και γίνονται κοσμικοί πύραυλοι [videos]

star cluster R136 πηγή εικόνας NASA




Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, οι αστρονόμοι παρατήρησαν 55 τεράστια αστέρια που εκτινάσσονται από το αστρικό σμήνος τους με ταχύτητες που ισοδυναμούν με 80 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Κατευθύνονται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC), έναν δορυφορικό γαλαξία του δικού μας Γαλαξία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αταγράφονται τόσα πολλά αστέρια να δραπετεύουν από ένα μοναδικό αστρικό σμήνος.

Το αστρικό σμήνος R136, βρίσκεται περίπου 158.000 έτη φωτός μακριά, φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια και βρίσκεται σε μια τεράστια περιοχή έντονου σχηματισμού αστέρων στο LMC. Είναι το «σπίτι» σε μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια που έχουν δει ποτέ οι αστρονόμοι, μερικά από τα οποία έχουν μάζα 300 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο.

Τα αστέρια εκτοξεύτηκαν μετά από δύο μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Μερικά από αυτά απομακρύνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100.000 km/h – περίπου 80 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου στη Γη .

Οι «δραπέτες» έχουν αρκετή μάζα ώστε να πεθάνουν μετατρεπόμενοι σε σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων, συπεριφερόμενοι ως κοσμικοί πύραυλοι, που εκρήγνυνται έως και 1.000 έτη φωτός από το σημείο προέλευσής τους.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, Mitchel Stoop, χρησιμοποιώντας τη Gaia, η οποία παρακολουθεί με ακρίβεια τις θέσεις δισεκατομμυρίων αστεριών. Τα ευρήματα αυξάνουν τον αριθμό των γνωστών αστεριών κατά 10.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αστέρια εξορίζονται από νεαρά αστρικά σμήνη όπως το R136 – το οποίο εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια (μπορεί να φαίνεται αρχαίο, αλλά συγκρίνετε το με το ηλιακό μας σύστημα ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών ) – όταν διασταυρώνονται πολυσύχναστα αστρικά νεογέννητα μονοπάτια και προκαλούν βαρυτικές διαταραχές των τροχιών. Αυτό που εξέπληξε την ομάδα, ωστόσο, ήταν η αποκάλυψη ότι περισσότερα από ένα σημαντικά γεγονότα διαφυγής είχαν συμβεί στο R136 και το δεύτερο συνέβη πολύ πρόσφατα (τουλάχιστον με κοσμικούς όρους).

«Το πρώτο επεισόδιο ήταν πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκε το σμήνος και ταιριάζει με την εκτίναξη των αστεριών κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του σμήνος», δήλωσε ο Stoop σε μια δήλωση . «Το δεύτερο επεισόδιο ήταν μόλις πριν από 200.000 χρόνια και είχε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Live Science.com, Robert Lea

Εκτοξεύθηκε σε άνευ προηγουμένου αποστολή το διαστημόπλοιο της NASA «Europa Clipper»: Προορισμός η Ευρώπη, δορυφόρος του Δία * Είναι ο ωκεάνιος κόσμος της κατοικήσιμος; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: