Η Αμερική θα υποστηρίξει με κάθε θυσία τον “χωροφύλακα” της στη Μέση Ανατολή, ο περιφερειακός πόλεμος προ των πυλών; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Η τελευταία απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν για την αποστολή στο Ισραήλ αυτού του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας (THAAD) δείχνει ότι η Αμερική είναι έτοιμη να προστατεύσει με κάθε θυσία το Ισραήλ -άλλωστε είναι ο χωροφύλακας της στη Μέση Ανατολή.

Αυτή είναι η πρώτη είδηση από τις ενημερώσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον.

Το άλλο, που είναι περισσότερο συμπέρασμα παρά είδηση με την έννοια της λέξης, αφορά τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν το Ισραήλ εξαπολύσει την επίθεση εναντίον του Ιράν, που οι πάντες αναμένουν εδώ και μέρες, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Θα συμμετέχει στην επίθεση αυτή η Ουάσιγκτον; Σε αυτή τη φάση, θα λάβει μέρος στην άμυνα του Εβραϊκού Κράτους εάν και όταν και όποτε απαντήσει η Τεχεράνη.

Ένα από τα σενάρια που έχουν στο τραπέζι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είναι ότι το Ιράν θα αντεπιτεθεί αμέσως, προφανώς εννοούν την ίδια μέρα της ισραηλινής επίθεσης.

Οπότε το αντιβαλλιστικό σύστημα, που εστάλη στο Ισραήλ, θα ηγηθεί της άμυνας μαζί με το ισραηλινό σύστημα, το Arrow. Θα σχηματίσουν μία ομπρέλα προστασίας που πιστεύουν ότι θα είναι απροσπέλαστη, όπως και τις προηγούμενες φορές, αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και μερικές αποτυχίες, όπως χθες στη Χάιφα.

  • Υπάρχει μία διαφορά, αυτή τη φορά, στην αποστολή του συστήματος. Συνοδεύεται από 100 Αμερικανούς στρατιώτες, ειδικούς στην αντιμετώπιση επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους.

Είναι η πρώτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο που Αμερικανοί στρατιώτες πατούν στο ισραηλινό έδαφος. Εδώ πιστεύουν ότι η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι αν κτυπηθεί το σημείο όπου θα βρίσκεται το αμερικανικό σύστημα και οι Αμερικανοί στρατιώτες, αλλάζουν άρδην τα πράγματα.

Όλα τα παραπάνω έχουν συζητηθεί και η απόφαση ελήφθη από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή βρίσκονται στον απόλυτο συναγερμό 40 χιλιάδες περίπου Αμερικανοί πεζοναύτες στην ευρύτερη γειτονιά της Μέσης Ανατολής, από τη Σούδα, την Κύπρο μέχρι και τον Κόλπο του Ομάν.

Κατά τα άλλα, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την επίθεση του Ισραήλ, και σε διπλωματικό επίπεδο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε τελεσίγραφο στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν ΤΩΡΑ τον Λίβανο.

Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι έκτακτες πτήσεις δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, θα σταματήσουν.

Με βάση την ανακοίνωση γίνονται και αναλύσεις για τον χρόνο της επίθεσης, αλλά ας μην μπούμε στη σεναριολογία εμείς. Όταν θα γίνει, θα γίνει…




  • Έχει ενδιαφέρον η ανταπόκριση της Λένας Αργύρη, από την Ουάσιγκτον, στην ΕΡΤ. Ας διαβάσουμε τι είπε:

Μιλάμε για μια καμπη σε αυτο τον πόλεμο και για την πλέον ηχηρή παρέμβαση εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

H αποστολή του υπερσύγχρονου συστήματος που κρίθηκε απολύτως απαραίτητη από το Πεντάγωνο, μετά την επίθεση του Ιράν, μεταφράζεται από σημαντικούς Αμερικανούς αναλυτές ως ένδειξη ότι τα πλήγματα που ετοιμάζει το Ισραήλ θα είναι τέτοια που θα προκαλέσουν και νέα απάντηση από την Τεχερανη.

Το αν η ουσιαστικότερη εμπλοκή της Αμερικής σε αυτό τον πόλεμο -με στρατιώτες στο έδαφος του Ισραηλ που βάλλετε από παντού- λειτουργήσει αποτρεπτικα σε μια νέα επιθεδη του Ιράν, δεν είναι σίγουρο αυτή την στιγμή.

Όμως οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρούν ότι ανεξαρτήτως μηνυμάτων και συμβολισμών η ενίσχυση της ισραηλινής αεράμυνας είναι απολύτως αναγκαία με δεδομένη την δραματική τροπή που παίρνει αυτός ο πόλεμος…

Σίγουρα το ρίσκο για τους Αμερικανούς στρατιώτες είναι μεγαλύτερο από ποτέ, καθώς θα βρίσκονται σε Ισραηλινό έδαφος, όμως αυτό είναι κάτι που έχουν προφανώς συνυπολογίσει στο Πεντάγωνο και κρίθηκε ότι πρόκειται για ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουν.

Πρέπει να θυμίσω ότι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ούτως η άλλως στην ευρύτερη περιοχή εκτός του Ισραήλ και ο κίνδυνος για αυτούς είναι εξίσου υψηλός.

Επίσης να θυμίσω ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει απώλειες, όμως τα θλιβερα αυτά περιστατικά δεν οδήγησαν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση ή απαραιτήτως σε σκληρά αντίποινα.

Επομένως το τι θα συμβεί αν πληγούν οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα είναι στο Ισραήλ θα αποφασιστεί ανάλογα με τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη την στιγμή.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Αμερική στέλνει το καλύτερο αντιβαλλιστικό της σύστημα στο Ισραήλ, διότι προφανώς επίκειται η επίθεση κατά του Ιράν: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του Σκάι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: