«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»: Χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Τζαμπάλια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

Displaced Palestinians inspect the damage at the destroyed Rufaida School, in Deir al-Balah, central Gaza Strip. EPA/MOHAMMED SABER




Χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις στην περιοχή, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF), μία εβδομάδα αφού το Ισραήλ ξεκίνησε μια επιχείρηση που λέει ότι έχει ως στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χαμάς.

Τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και οι μισοί από αυτούς στην Τζαμπάλια, αυτόν τον μεγαλύτερο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων.

«Κανείς δεν επιτρέπεται να βγει ή να μπει. Όποιος το προσπαθήσει, πυροβολείται», ανέφερε η συντονίστρια της MSF Σάρα Βουιλστέκε, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. Πέντε μέλη των MSF έχουν παγιδευτεί στην Τζαμπάλια, πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω τι να κάνω. Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Ο κόσμος λιμοκτονεί. Φοβάμαι να μείνω και φοβάμαι να φύγω», φέρεται να είπε ο Χαϊντάρ, ένας οδηγός που εργάζεται για τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε στην Τζαμπάλια ένα σχολείο όπου φιλοξενούνταν Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές. Η Πολιτική Προστασία της Γάζας ανέφερε ότι δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο ελικόπτερο άνοιξε πυρ στο ίδιο σχολείο.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί επίσης στις γειτονικές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια. Η Χαμάς λέει ότι θα συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι οι επιχειρήσεις του είναι αναγκαίες για την εθνική ασφάλειά του.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς, τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε αυτήν την επιχείρηση. Ο στρατός ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές όπου είναι παγιδευμένοι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν ανησυχίες ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις και οι εντολές εκκένωσης στη βόρεια Γάζα θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη δεύτερη φάση του εμβολιασμού των παιδιών για την πολιομυελίτιδα, που πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη

Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Σύνοδο των Med9

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: