Γεραπετρίτης για Δυτικά Βαλκάνια από Βερολίνο: Η ευρωπαϊκή τους πορεία εξαιρετικά σημαντική σήμερα, εν μέσω δυο πολέμων

epa11658063 German Chancellor Olaf Scholz (C-R) and European Commission President Ursula von der Leyen (C-L) stand with heads of state pose for a family photo during the 10th 2024 Berlin Process Summit at the Chancellery in Berlin, Germany, 14 October 2024. Chancellor Scholz will hold two working meetings and a working lunch with the participants on the topics of ‘Regional Cooperation and Common Regional Market’, ‘Green Agenda for the Western Balkans, Connectivity, and Energy’ and the future direction of the Berlin Process.  EPA/Hannibal Hanschke




Τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά εν μέσω δύο πολέμων, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στην σύνοδο κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Εν μέσω δύο πολέμων που απειλούν την περιοχή μας και την παγκόσμια ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική, προκειμένου να εδραιωθεί στην περιοχή μας ειρήνη, ευημερία, να αποφύγουμε τους εθνικισμούς, να χαράξουμε μια πορεία η οποία θα είναι συμβατή με την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση της, η οποία, όπως είπε, «έχει προδιαγραφεί προ 20 ετών, όταν, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, ήταν η Ελλάδα που ήταν πρωτοπόρος στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να γίνει «με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Και θα είμαστε εμείς που θα επισπεύσουμε την διαδικασία αυτή, πάντα τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να μπορέσει η περιοχή μας να έχει την ειρήνη και την ευημερία που απαιτείται στους δύσκολους αυτούς καιρούς», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταβαίνει ακολούθως στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

 

Μητσοτάκης για τις δημόσιες συγκοινωνίες: Στόχος μας να φτάσουμε τα 950 νέα λεωφορεία στην Αττική μέχρι το καλοκαίρι του 2025

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: