Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για τα πυρά εναντίον των κυανόκρανων στον Λίβανο – Το Τελ Αβίβ προτείνει να μετακινηθoύν βορειότερα

FILE PHOTO: United Nations Interim Force (UNIFIL) vehicles patrol in Wazzani village, southern Lebanon. EPA/STR




Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ αφού οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο στον Λίβανο σήμερα, τονίζοντας ότι οι εμπόλεμες πλευρές έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κυανοκράνων.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον της ασφάλειας της UNIFIL» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Παρίσι, δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 700 Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην αποστολή αυτήν.

«Αναμένουμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές. Η προστασία των κυανόκρανων είναι υποχρέωση που ισχύει για όλες τις πλευρές σε μια σύγκρουση», πρόσθεσε το υπουργείο.

Και ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροζέτο διαμαρτυρήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του για τους πυροβολισμούς εναντίον της αποστολής Unifil.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, ήδη σήμερα το πρωί ήρθε σε επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τους πυροβολισμούς κατά του στρατηγείου της αποστολής Unifil στον νότιο Λίβανο.

«Όλα όσα συμβαίνουν κοντά στις ιταλικές βάσεις της Unifil στον νότιο Λίβανο και γενικότερα αναφορικά με την αποστολή Unifil αρχίζοντας από το γενικό στρατηγείο της, από εμένα προσωπικά και την ιταλική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτα», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Κροζέτο «έλαβε εγγυήσεις σχετικά με τη στάση ύψιστης προσοχής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο λάθος που θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες, Ιταλούς και της Unifil».

“Είπα στον Ισραηλινό πρέσβη να πληροφορήσει την κυβέρνησή του ότι ο ΟΗΕ και η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ισραήλ “, δήλωσε ο Γκουίντο Κροζέτο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Οι εχθρικές και επαναλαμβανόμενες πράξεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για βαρύτητες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου οι οποίες δεν δικαιολογούνται από καμιά στρατιωτική αιτία”, συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός.

“Τα όσα συνέβησαν δεν διαθέτουν δικαιολογία στρατιωτικής φύσεως, δεν πρόκειται για βολές που ερρίφθησαν κατά λάθος. Περιμένουμε απάντηση η οποία να εξηγεί τι οδήγησε στις εξελίξεις αυτές”, ολοκλήρωσε ο Κροζέτο.

«Όσα συμβαίνουν στον νότιο Λίβανο σε βάρος της αποστολής, του γενικού στρατηγείου και ειδικότερα σε βάρος των ιταλικών βάσεων της Unifil, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αποδεκτά και βρίσκονται επίσης σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα το Ψήφισμα 1701», όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κυανοκράνων.

«Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα ισραηλινά πυρά που έπληξαν το γενικό επιτελείο της UNIFIL στη Νακούρας», αναφέρει το υπουργείο στη λακωνική ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών επιχειρήσεων» συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ προτείνει να μετακινηθoύν βορειότερα οι κυανόκρανοι της UNIFIL. Το Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στη μάχη με τη Χεζμπολάχ και συνιστά η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο να μετακινηθεί βορειότερα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε πολλές θέσεις των κυανόκρανων.

«Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μεταφερθεί 5 χιλιόμετρα βορειότερα για να αποφύγει τον κίνδυνο καθώς η μάχη εντείνεται και για όσο η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ευμετάβλητη λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ» ανέφερε ο Ντάνον σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον Λίβανο αλλά θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» για να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά της ώστε 70.000 κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

Reuters-AFP ΑΠΕ-ΜΠΕ του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Παρίσι, Γαλλία
Ρώμη, Ιταλία
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: