Φρικτές οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στη Τουρκία, καταγγελία της Le Monde: Η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να προβεί σε έρευνες για πιθανές κακοποιήσεις

Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς στο Βελιγράδι. Φωτογραφία Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan, Τουρκική Προεδρία




Στις φρικτές, όπως τις χαρακτηρίζει, συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στη Τουρκία, σε κέντρα που χρηματοδότησε η ΕΕ, αλλά και στις μαζικές απελάσεις προς τις χώρες καταγωγής τους, συχνά στη Συρία και το Αφγανιστάν, παρά τους σχετικούς κινδύνους, αναφέρεται έρευνα της εφημερίδας Le Monde και του μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού μέσου Lighthouse Reports.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους, στελέχη της ΕΕ και στελέχη των υπηρεσιών μετανάστευσης επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και ότι η ΕΕ εν γνώσει της υποστήριξε και χρηματοδότησε τη μετατροπή των κέντρων για τους πρόσφυγες σε κέντρα απέλασης.

Επισημαίνεται η αγνόηση αναφορών τριών Ευρωπαίων διπλωματών και ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους για τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη διευκόλυνση συλλήψεων. Επίσης αναφέρεται πως σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της Επιτροπής που παρακολούθησε το ζήτημα, σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις της Ένωσης για την Τουρκία.

  • Η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να προβεί σε έρευνες για πιθανές κακοποιήσεις και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, εγκλήματα για τα οποία δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή είχε γνώση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε χθες την Τουρκία να προχωρήσει σε «ενδελεχείς» έρευνες για καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αφγανιστάν και τη Συρία, την ώρα που η Τουρκία έχει λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Εννέα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, El Pais, Der Spiegel και Politico, δημοσίευσαν τις μαρτυρίες περίπου 40 μεταναστών που κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για κακοποιήσεις σε κέντρα υποδοχής και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Αυτή η έρευνα των μμε υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αγνοούσε επανειλημμένα προειδοποιήσεις» της κοινωνίας των πολιτών, διπλωματών και «ακόμη και του προσωπικού της» για το θέμα, ενώ η Ε.Ε. χρηματοδοτούσε την κατασκευή ή την ανακαίνιση κέντρων.

Σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνα Πισονέρο, δήλωσε ότι «είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για αδικήματα».

«Τους προτρέπουμε να το κάνουν», επέμεινε. Αν λάβουμε στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλων θεμελιωδών αξιών που συνδέονται με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, τότε φυσικά θα διορθώσουμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, η Κομισιόν τόνισε τις «προσπάθειες» της Τουρκίας να «υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες ξένες χώρες».

Η Πισονέρο σημείωσε τη «μεγάλη αλληλεγγύη» στην Ευρώπη, μέσω της διανομής «σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ» από το 2012 για τη στήριξη «προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής» στην Τουρκία και την υπόσχεση ενός «επιπλέον δισεκατομμυρίου» το 2024.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν ζήτησε από την Τυνησία τη διεξαγωγή έρευνας, έπειτα από μαρτυρίες που κατηγορούσαν τις αρχές επιβολής του νόμου για σεξουαλική βία κατά μεταναστών, παρά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι αρχές της Τυνησίας αντέκρουσαν αυτές τις κατηγορίες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τακτικά τον κώδωνα του κινδύνου για την κακομεταχείριση των μεταναστών σε χώρες διέλευσης.

Το μεταναστευτικό είναι στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την επιτάχυνση των παράνομων επιστροφών μεταναστών.

Χθες στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν για μια νέα κατεύθυνση, μεταξύ των εκκλήσεων για αναθεώρηση της «οδηγίας για την επιστροφή» του 2008 και της έκρυθμης συζήτησης για τις μεταφορές μεταναστών σε τρίτες χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Μ. Σπινθουράκη
Παρίσι, France
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βρυξέλλες, Belgium

Όταν το χαράτσι γίνεται… εθνικό καθήκον: Ο Ερντογάν επιβάλλει ειδικό “τέλος αμυντικής βιομηχανίας” σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων και οχημάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: