«Εξοντώσαμε τον Νασράλα, τον αντικαταστάτη του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του αντικαταστάτη»: Σαφές μήνυμα Νετανιάχου προς Χεζμπολάχ, Λίβανο και Ιράν [videos]

FILE PHOTO: Evaluating the situation in the Air Force – our Iron Fist that knows how to hit the soft stomachs of our enemies, Prime Minister of Israel, Benjamin Netanyahu says. Photo by Haim Zach, GPO, via Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו , Facebook




Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα αγγλικά, με αποδέκτη κατ’ αρχήν τους κατοίκους του Λιβάνου, αλλά και  φίλους και εχθρούς – τόσο την Χεζμπολάχ, το Ιράν  – όπως και τους δύσπιστους και πιεστικούς συμμάχους του,  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν τους πιθανούς διαδόχους του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χωρίς να τους κατονομάσει.

«Υποβαθμίσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων τον ίδιο τον Νασράλα και τον αντικαταστάτη του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του αντικαταστάτη», ανέφερε ο Νετανιάχου στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα, πιθανότατα «εξοντώθηκε».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιον εννοούσε ο Νετανιάχου όταν αναφέρθηκε στον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη», ή αν πρόκειται για αναφορά που υπογραμμίζει τον μαζικό “αποκεφαλισμό” της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε να δοθεί στη δημοσιότητα από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μήνυμα στα αγγλικάστο οποίο επιβεβαίωσε τον θάνατο και του διαδόχου του Χασάν Νασράλα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε από «χριστιανούς, σιίτες και σουνίτες» να ξεσηκωθούν κατά της Χεζμπολάχ που καταρρέει υπό το βάρος των Ισραηλινών χτυπημάτων και να πάρουν πίσω τη χώρα τους.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Νετανιάχου απευθυνόταν στους Λιβανέζους, προτρέποντάς τους να ανακτήσουν τον έλεγχό της χώρας τους από τη Χεζμπολάχ.

  • «Τώρα εσείς, ο λιβανέζικος λαός, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σας επιλογή» είπε, προσθέτοντας: «Μπορείτε να επαναφέρετε τη χώρα στο μονοπάτι της ειρήνης και της ευημερίας».

«Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ, ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Απελευθερώστε τη χώρας σας από τη Χεζμπολάχ ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίσουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί εν ειρήνη», κατέληξε.

Γίοαβ Γκάλαντ: Όταν ο καπνός στον Λίβανο καθίσει…

Ώρες πριν το διάγγελμα Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, λέγοντας πως “πιθανότατα” ο δυνητικός διάδοχος του Νασράλα είναι κι αυτός νεκρός, είχε πει:

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση χωρίς ηγέτη, ο Νασράλα εξουδετερώθηκε, ο αντικαταστάτης του πιθανότατα εξουδετερώθηκε επίσης. Αυτό έχει δραματική επίδραση σε όλα όσα συμβαίνουν. Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει», τόνισε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες πυρός της Χεζμπολάχ έχουν επίσης δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα.

«Οι ενέργειες που κάνουμε είναι εμφανείς σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όταν ο καπνός στον Λίβανο καθαρίσει, θα συνειδητοποιήσουν στο Ιράν ότι έχασαν το πολυτιμότερο πλεονέκτημά τους, τη Χεζμπολάχ», τόνισε.

 

200 στελέχη της Χεζμπολάχ νεκρά σε μια εβδομάδα

Παράλληλα, η 98η Μεραρχία του Ισραηλινού Στρατού συνόψισε σήμερα μια εβδομάδα επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, αναφέροντας ότι τα στρατεύματά της έχουν σκοτώσει πάνω από 200 στελέχη της Χεζμπολάχ σε πολλά χωριά δίπλα στα ισραηλινά σύνορα.

Ο επίλεκτος σχηματισμός μονάδων αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων, σε συνδυασμό με την 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την επίλεκτη μονάδα μάχης μηχανικής Yahalom, ήταν οι πρώτες ισραηλινές δυνάμεις που εισήλθαν στον Λίβανο όταν ξεκίνησαν οι επίσημες χερσαίες επιχειρήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου.

  • Το IDF λέει ότι η μεραρχία κατεδάφισε πολλές σήραγγες και εντόπισε εκατοντάδες όπλα σε χωριά κοντά στα σύνορα, τα οποία προοριζόταν να είχαν χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ για να επιτεθεί στο βόρειο Ισραήλ.

Περισσότεροι από 100 τόνοι εκρηκτικών έχουν χρησιμοποιηθεί από το τμήμα για την κατεδάφιση τοποθεσιών της Χεζμπολάχ πάνω και κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Η μεραρχία ανακάλυψε ότι η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο οργανωμένη μαχητική δύναμη από τη Χαμάς, αλλά σε μεγάλο βαθμό δρα πάνω από το έδαφος και όχι σε σήραγγες όπως η τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης πιο προηγμένα όπλα και καλύτερες οχυρώσεις.

Ωστόσο, το τμήμα λέει ότι έχει το πάνω χέρι και πέτυχε με τις αποστολές του.

Την περασμένη εβδομάδα, έξι μέλη της Μονάδας Καταδρομών Egoz σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης με στελέχη της Χεζμπολάχ και άλλοι τρεις αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια την ίδια μέρα.

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel/AFP/Reuters

 

Άρθρο του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς στη Figaro: «Η θέση του Μακρόν για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ θα βλάψει τη γαλλοϊσραηλινή φιλία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: