Εξευτέλισε το Διεθνές Δίκαιο επισκεπτόμενος τη Ρωσία και τον Πούτιν: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να δεχθεί στο Κίεβο τον Αντόνιο Γκουτέρες

epaselect epa11681490 Russian President Vladimir Putin (R) greets United Nations (UN) Secretary General Antonio Guterres during their bilateral meeting on the sidelines of the BRICS summit in Kazan, Russia, 24 October 2024. The BRICS summit takes place from 22 to 24 October. EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL




Η απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να μεταβεί στο Καζάν της Ρωσίας, να παραστεί στην σύνοδο των Bricw και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξόργισε πέραν όλων των άλλων διεθνώς, και τον πρόεδρο της εμπόλεμης Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου η χώρα ζει την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την δύναμη εισβολής και κατοχής της Ρωσίας.

Έτσι, το Κίεβο αρνήθηκε την επίσκεψη που ήθελε να κάνει εκεί ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να τον δεχθεί.

  • «Μετά το Καζάν, ήθελε να έρθει στην Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος δεν δέχθηκε την επίσκεψή του» εξαιτίας του εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου στο Καζάν, δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Πούτιν και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το γραφείο του εκπροσώπου του, επανέλαβε στον αρχηγό του Κρεμλίνου  «την θέση του σύμφωνα με την οποία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

  • Το Κρεμλίνο δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει την δική του εκδοχή για το περιεχόμενο της τετ-α-τετ συζήτησης Γκουτέρες-Πούτιν.

Πριν από την συνάντηση πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε ενώπιον των συμμετεχόντων της συνόδου του Καζάν «μία δίκαιη ειρήνη» επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου Ζελένσκι και του «σχεδίου νίκης».

Πριν από το τετ-α-τετ του Καζάν, το Κίεβο κατέκρινε την «κακή επιλογή» του Γκουτέρες που «ως μοναδικό αποτέλεσμα έχει την προσβολή του κύρους του ΟΗΕ».

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ukraine

 

Πριν ή μετά το 2022 και πόσες φορές; Ο λόγος για τις επαφές Πούτιν -Μασκ: Πολλαπλές επικοινωνίες γράφει η Wall Street Journal, μία φορά επιμένει το Κρεμλίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: