Ευρωπαϊκοί έπαινοι στη Μολδαβία: Επιτυχής η διοργάνωση εκλογών και δημοψηφίσματος παρά τη ρωσική υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας

FILE PHOTO European Union foreign policy chief Josep Borell. EPA, JOHANNA GERON, POOL




Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της προσπάθησαν ενεργά να υπονομεύσουν τη δημοκρατική και εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία αναφέρει η κοινή δήλωση της Κομισιόν και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ επαινεί τις αρχές του Κισινάου για την επιτυχή διοργάνωση των εκλογών και του συνταγματικού δημοψηφίσματος.

«Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του συνταγματικού δημοψηφίσματος, στο οποίο ο λαός της Μολδαβίας εξέφρασε την επιθυμία του να εδραιώσει το μέλλον του στην ΕΕ» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ και οι δύο διαδικασίες ψηφοφορίας διεξήχθησαν σωστά. Οι υποψήφιοι έκαναν ελεύθερες εκστρατείες σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανησυχίες για παράνομη ξένη παρέμβαση και ενεργές προσπάθειες παραπληροφόρησης σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπογραμμίζουν ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, πολλοί διεθνείς παράγοντες και η κοινωνία των πολιτών έχουν διακηρύξει ότι η Μολδαβία είναι ο στόχος ενός συνεχιζόμενου «υβριδικού πολέμου» o οποίος κατευθύνεται από το εξωτερικό και περιλαμβάνει διάφορες μορφές χειραγώγησης για την αποσταθεροποίηση της χώρας, παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών παραγόντων, εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ.

Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου και ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2025.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατική ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Μολδαβίας, καθώς και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Μολδαβίας, ιδίως στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ και η Μολδαβία μοιράζονται ένα κοινό μέλλον» αναφέρει τέλος η κοινή ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες σε πυραυλική επίθεση στη Δαμασκό *  Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από ισραηλινό drone, λέει το υπουργείο Άμυνας της Συρίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: