Έθελ Κένεντι: Πέθανε στα 96 της η Μητριάρχης των Κένεντι – Χήρα του δολοφονηθέντος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι * Μαχήτρια με μια ζωή σημαδεμένη από τραγωδίες [videos]

FILE PHOTO: epa07758147 Ethel Kennedy is helped to the church before the start of funeral services for Saoirse Roisin Kennedy Hill at Our Lady of Victory Church in Centerville, Massachusetts, USA, 05 August 2019. Hill, the 22-year-old granddaughter of Robert F. Kennedy was found unresponsive at the Kennedy compound in Hyannis Port, Massachusetts on 01 August and later pronounced dead. EPA/DAVID L. RYAN / THE BOSTON GLOBE / POOL




Πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών η Έθελ Κένεντι, η χήρα του Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, ‘όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο εγγονός της Τζο Κένεντι Γ΄.

“Με τις καρδιές μας γεμάτες αγάπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της υπέροχης γιαγιάς μας, Έθελ Κένεντι. Πέθανε σήμερα το πρωί από επιπλοκές που σχετίζονται με εγκεφαλικό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε ο Τζο Κένεντι Γ΄σε ανάρτησή του στο X.

Με τον γάμο της εισήλθε σε μια από τις πιο σημαίνουσες πολιτικές οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Έθελ Κένεντι υποστήριξε τον σύζυγό της στην επιτυχημένη εκστρατεία του για τη Γερουσία και αργότερα στην προεδρική του εκστρατεία το 1968, η οποία έληξε με τη δολοφονία του.

Ο σύζυγός της δολοφονήθηκε σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες αμέσως μετά τη νίκη των προκριματικών των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια.

Η επίθεση, η οποία ήρθε πέντε χρόνια μετά τον πυροβολισμό και τον θάνατο του αδελφού του Ρόμπερτ Κένεντι, πρώην προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, άφησε άλλους πέντε τραυματίες και συντάραξε ένα έθνος που είχε ήδη κλονιστεί από πολλαπλές δολοφονίες.

Ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είχε δολοφονηθεί περίπου δύο μήνες πριν. Φωτογραφίες δείχνουν την Έθελ Κένεντι, να γέρνει πάνω από τον σύζυγό της με τα χέρια της στο στήθος του καθώς αιμορραγούσε στο πάτωμα. Τότε ήταν τριών μηνών έγκυος στη μικρότερη κόρη της, Ρόρι.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το θάνατο του συζύγου της, η Έθελ Κένεντι εμφανίστηκε ως ακτιβίστρια για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύοντας τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Robert F. Kennedy Human Rights για να υπερασπιστεί τους σκοπούς για τους οποίους μαχόταν ο εκλιπών σύζυγός της.

Ο ακτιβισμός της την οδήγησε σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, από την πορεία με τον Σέζαρ Τσάβες για υποστήριξη του κινήματος των εργατών γης  μέχρι την αντιμετώπιση του δικτάτορα της Κένυας Ντάνιελ Αράπ Μόι με την κόρη της, Κέρι, δίπλα της το 1989 .

Έλαβε την υψηλότερη πολιτική διάκριση του έθνους, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2014.

  • Ο ακτιβισμός της συνεχίστηκε και τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της. Το 2018, η Έθελ  Κένεντι συμμετείχε σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τον χωρισμό των οικογενειών από την τότε κυβέρνηση Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Γενιές Αμερικανών δεν μόχθησαν και δεν θυσιάστηκαν για να χτίσουν μια χώρα όπου τα παιδιά και οι γονείς τους θα τοποθετούνται σε κλουβιά για να προωθήσουν μια κυνική πολιτική ατζέντα», είπε σε δήλωσή της εκείνη την εποχή.

Πιο πρόσφατα, η οικογένεια της Έθελ Κένεντι βρέθηκε σε πολιτική διαμάχη, όταν ο μεγαλύτερος γιος της, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, αρχικά ως Δημοκρατικός και αργότερα ως ανεξάρτητος. Μέλη της σθεναρής δημοκρατικής οικογένειας απέφευγαν την εκστρατεία του, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» και σημειώνοντας την απογοήτευση, τη θλίψη τους. Ο RFK Jr. ανέστειλε την εκστρατεία του τον Αύγουστο και ενέκρινε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Γεννημένη σε μια μεγάλη οικογένεια στο Σικάγο το 1928, η Έθελ Κένεντι μεγάλωσε στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Γνώρισε τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1945 μέσω της αδερφής του, Τζιν Κένεντι, σε ένα ταξίδι του για σκι. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1950 και απέκτησε 11 παιδιά.

Η ζωή της Έθελ Κένεντι, όπως και πολλών μελών της οικογένειάς της, σημαδεύτηκε από μια σειρά από τραγωδίες.

Ο πατέρας της, Τζορτζ Σκέικελ, μεγιστάνας του άνθρακα, και η μητέρα της, Αν,  σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα το 1955.

Ο αδερφός της πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1966.

Ο γιος της Ντέιβιντ πέθανε το 1984 από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο γιος της Μάικλ πέθανε σε ατύχημα στο σκι το 1997.

Η εγγονή της Σίρσα Κένεντι Χιλ πέθανε από υπερβολική δόση το 2019 και μια άλλη εγγονή, η Μέιβι Κένεντι ΜακΚιν, πνίγηκε με τον 8χρονο γιο της σε ατύχημα με κανό το 2020.

 

Με πληροφορίες από /CNN

Το Ισραήλ «καθαρίζει» τη Χεζμπολάχ κι οι Αμερικανοί βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία για έναν άλλο Λίβανο * Επαφές Μπλίνκεν με Άραβες ηγέτες για νέα λιβανέζικη ηγεσία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: