Επιτροπή του ΟΗΕ καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει πιο αποτελεσματικά τα μέτρα πρόληψης για βασανιστήρια σε άτομα που στερούνται την ελευθερία τους

Διάδρομος που οδηγεί στα κελιά κρατουμένων, στις φυλακές Αυλώνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει περαιτέρω δράση για να προστατεύσει τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους από βασανιστήρια και κακομεταχείριση και να διασφαλίσει ότι ο εθνικός μηχανισμός πρόληψης διαδραματίζει αποτελεσματικό και κρίσιμο ρόλο, δήλωσαν ειδικοί από την Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT) μετά την πρώτη τους επίσκεψη στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, από τις 6 έως τις 17 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπεία της SPT επισκέφθηκε φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις κράτησης νέων και κέντρα κράτησης μεταναστών, καθώς και αστυνομικά τμήματα.

«Ενώ η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την εθνική οικονομία, πρέπει να γίνουν περισσότερα», δήλωσε η Anica Tomsic, επικεφαλής της αντιπροσωπείας. «Ενώ κατανοούμε ότι λαμβάνονται μέτρα με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους, οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και απαιτείται επείγουσα δράση για την προστασία των κρατουμένων και την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εδώ και τώρα».

Η αντιπροσωπεία διεξήγαγε ιδιωτικές και εμπιστευτικές συνεντεύξεις με όσους κρατούνται ή στερούνται την ελευθερία τους και με άτομα που εργάζονται σε χώρους κράτησης. Μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν επίσης με τον Διαμεσολαβητή – ως καθορισμένο εθνικό μηχανισμό πρόληψης, κυβερνητικούς αξιωματούχους, την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Για να υποστηρίξει το έργο του ελληνικού εθνικού προληπτικού μηχανισμού, του εθνικού οργάνου παρακολούθησης της κράτησης που ιδρύθηκε βάσει του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε αρκετές συζητήσεις κατά τη διάρκεια επισκέψεων στα κέντρα κράτησης.

«Προτρέψαμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για να εγγυηθεί και να ενισχύσει τη λειτουργική ανεξαρτησία του εθνικού προληπτικού μηχανισμού, ο οποίος είναι βασικός για τη διατήρηση συνεχών προσπαθειών για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης», είπε ο Τόμσιτς.

Η Υποεπιτροπή θα υποβάλει εμπιστευτική έκθεση στην Κυβέρνηση της Ελλάδας με τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις της για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους. Όπως και με όλα τα άλλα κράτη, ενθαρρύνει την Ελλάδα να δημοσιοποιήσει αυτήν την έκθεση μετά την επίσκεψη.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους Anica Tomsic, επικεφαλής της αντιπροσωπείας (Κροατία), Uju Agomoh (Νιγηρία), Suzanne Jabbour (Λίβανος) και Juan Pablo Vegas (Περού). Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από δύο αξιωματούχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Γραμματεία της SPT.

Πηγή United Nations

Σε εξέλιξη έρευνα διάσωσης στη Σάμο: Νεκροί δύο μετανάστες, περισυνελέγησαν 22 άτομα, συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: