Επιστροφή στις νίκες απέναντι στη φιναλίστ Ρεάλ Μαδρίτης αναζητά ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, σοβαρότητα με Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ για Παναθηναϊκό

Ο παίκτης του Παναθηναϊκού Ματιάς Λεσόρ καρφώνει την μπάλα στο καλάθι, κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός – Μπάγερν Μονάχου για την 2η αγωνιστική της Euroleague, στο ΟΑΚΑ, Μαρούσι, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ




Μία ακόμη «διαβολοβδομάδα» παίρνει σειρά στη Euroleague, μετά από το ντέρμπι «αιωνίων» στην Basket League που βάφτηκε «πράσινο» μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κι ενώ την επόμενη εβδομάδα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα «διασταυρώσουν» τα ξίφη τους ξανά, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ, για τη Euroleague.

Πριν την ευρωπαϊκή «μητέρα των μαχών», ο Ολυμπιακός δίνει δύο εντός έδρας αγώνες με αντιπάλους εξ Ισπανίας. Την Τρίτη (29/10, 20:15), η ομάδα του Πειραιά υποδέχεται την περσινή φιναλίστ, Ρεάλ Μαδρίτης, για την 6η αγωνιστική, ενώ την Πέμπτη (31/10, 21:15) σειρά στο ΣΕΦ παίρνει η Μπαρτσελόνα (7η Αγωνιστική). Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Βιλερμπάν την Τετάρτη (30/10, 21:15) για την 6η αγωνιστική, ενώ την Παρασκευή (1/11, 21:00) έχει δύσκολη αποστολή, στο Βελιγράδι, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, για την 7η αγωνιστική.

Στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής, διαιτητές της αναμέτρησης Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης ορίστηκαν οι Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Μιλιβόγε Γιόβτσιτς (Σερβία) και Μίλαν Νέντοβιτς (Σλοβενία).

Ο αγώνας Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός, για την 7η αγωνιστική, δεν θα διεξαχθεί στην “Beogradska Arena”, αλλά στο “Aleksandar Nikolic Hall”.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (29/10, 21:15, ΣΕΦ)

Από το 2013 στο Λονδίνο, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της Ιστορίας τους, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρεθεί τρεις φορές έως σήμερα αντίπαλοι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Euroleague (2015 Μαδρίτη και 2023 Κάουνας). Το “momentum” δεν είναι υπέρ της ομάδας του Πειραιά, αφού λόγω της αστάθειας που εμφανίζει στην αρχή της φετινής σεζόν βρίσκεται στο 2-3, μετά από πέντε αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη «βασίλισσα» μετρώντας δύο διαδοχικές ήττες, από Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη και Μπάγερν στο Μόναχο, αλλά και από ήττα στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό, για την Basket League, την περασμένη Κυριακή (27/10). Στον αντίποδα, η Ρεάλ θα μεταβεί στο Φάληρο, με ρεκόρ 3-2, αλλά κυρίως έχοντας εμφανίσει αισθητή βελτίωση στον αμυντικό τομέα εν συγκρίσει με τα πρώτα παιχνίδια της στη διοργάνωση. Ο Τσους Ματέο οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα τους Μαδριλένους τόσο απέναντι στον Παναθηναϊκό όσο και κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και στην Αθήνα αναζητά μια 3η διαδοχική νίκη.

Ο Ολυμπιακός έχει 80,6 πόντους μ.ο. παραγωγικότητα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης 87,8. Αμυντικά, οι Πειραιώτες δέχονται λιγότερους πόντους από την αντίπαλό τους και συγκεκριμένα 78,6. Οι Ισπανοί δέχονται 83,4 πόντους μ.ο. ανά αγώνα στη Euroleague.

Στα αγωνιστικά νέα, για τον Ολυμπιακό επιστρέφει ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό του στους οπίσθιους μηριαίους. Στη δωδεκάδα επιστρέφει εν συγκρίσει με το ντέρμπι «αιωνίων» της Basket League και ο Σακίλ ΜακΚίσικ… ένας παίκτης που… όπως αποδείχτηκε έλλειψε από τον Ολυμπιακό. Ο ΜακΚίσικ βγάζει ενέργεια σε άμυνα και επίθεση και η είσοδός του στα τελευταία ευρωπαϊκά ματς στο παρκέ αναμόρφωνε προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας του Πειραιά. Στο «5», ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αναμένεται να πατήσει παρκέ για πρώτη φορά στη Euroleague την τρέχουσα σεζόν. Ηταν στη δωδεκάδα με την Μπάγερν στη Γερμανία, αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να τον έχει έτοιμο για το μαρκάρισμα ενός εκ των κορυφαίων σέντερ της Euroleague, του Έντι Ταβάρες. Απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε μόνο 6:12”, αλλά όλα δείχνουν πως απέναντι στη Ρεάλ θα πρέπει να βοηθήσει την ομάδα του Πειραιά.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ταξίδεψε στην Αθήνα χωρίς τον τραυματία Ισπανό σέντερ Ουσμάν Γκαρούμπα και χωρίς τον Ισπανό γκαρντ Αντρές Φελίς. Από την ισπανική ομάδα, ο Ντζάναν Μούσα, έχει μπει «ζεστός» στη νέα σεζόν και δη έξω από τα 6.75. Στην 5η αγωνιστική, ο Βόσνιος φόργουορντ ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους και 4/6 τρίποντα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (30/10, 21:15, ΟΑΚΑ)

Ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, για την 4η αγωνιστική, επέστρεψε στις νίκες την περασμένη εβδομάδα, στην έδρα της Φενερμπαχτσέ, μίας από τις ομάδες φαβορί για πρόκριση στο φάιναλ φορ της Euroleague για το 2025. Σε συνδυασμό με το «διπλό» στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα, οι «πράσινοι» έχουν εξαιρετική ψυχολογία και στόχο το δύο στα δύο αυτή τη διαβολοβδομάδα. Η πρώτη αντίπαλός τους, Βιλερμπάν, μετρά 2 νίκες – 3 ήττες μέχρι στιγμής στη Euroleague. Την 5η αγωνιστική, η γαλλική ομάδα ηττήθηκε με 90-83 από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, ενώ για την 4η αγωνιστική είχε επικρατήσει με 76-69 της Μπασκόνια εντός έδρας.

Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει 85,6 πόντους μέσο όρο στην επίθεση, ενώ η Βιλερμπάν 81,4. Οι «πράσινοι» δέχονται 81,2 πόντους και οι Γάλλοι 83,4 μ.ο. ανά αγώνα.

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ως προς την ποιότητα ανάμεσα στον Πρωταθλητή Εuroleague Παναθηναϊκό και τη Βιλερμπάν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως πως η γαλλική ομάδα δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να προσπαθήσει να κάνει την… έκπληξη μέσα στο ΟΑΚΑ. Eκτός από την Μπασκόνια νίκησε και τη Βίρτους Μπολόνια, ενώ ακόμη και στις 3 ήττες της ήταν πάντα ανταγωνιστική. Παίζει φουλ επίθεση και δεν τα παρατά μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Οι Νάντο ντε Κολό και Τεό Μαλεντόν αποτελούν τα περιφερειακά «όπλα» της Βιλερμπάν. Στα φόργουορντ, «εκτελεστές» της ομάδας του Πιερίκ Πουπέ είναι ο Νιλ Σακό και ο Σαρλ Καουντί.

Η αγωνιστική εμφάνιση του Κώστα Σλούκα απέναντι στη Φενερμπαχτσέ, όταν μπήκε και πήρε από το χέρι τους «πράσινους» οδηγώντας τους στο «διπλό» αφήνει αισιοδοξία για δύο στις δύο νίκες, με Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα. Η σταθερότητα είναι κάτι που αναζητούν όλες οι ομάδες λίγες εβδομάδες μετά το εναρκτήριο τζάμπολ της Εuroleague, αλλά ο κάτοχος του τίτλου έβγαλε αντίδραση μετά από μέτριες εμφανίσεις στη γραμμή της εκκίνησης και με κάθε αγώνα θα βρίσκει την… ταυτότητά του.

Το πρόγραμμα της 6ης και της 7ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (29-30/10/2024)

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου

  • Ολυμπιακός (Ελλάδα)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
  • Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
  • Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
  • Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Παρί (Γαλλία)
  • Μπασκόνια (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
  • Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου

  • Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Βιλερμπάν (Γαλλία)
  • Ζάλγκιρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
  • Παρτιζάν (Σερβία)-Μονακό (Μονακό)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Ζαλγκίρις Κάουνας 4-1
  2. Μπαρτσελόνα 4-1
  3. Φενερμπαχτσέ 3-2
  4. Ερυθρός Αστέρας 3-2
  5. Μονακό 3-2
  6. Μπασκόνια 3-2
  7. Ρεάλ Μαδρίτης 3-2
  8. Αναντολού Εφές 3-2
  9. Παναθηναϊκός 3-2
  10. Μπάγερν Μονάχου 3-2
  11. Ολυμπιακός 2-3
  12. Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-3
  13. Βιλερμπάν 2-3
  14. Παρτιζάν Βελιγραδίου 2-3
  15. Παρί 2-3
  16. Αρμάνι Μιλάνο 1-4
  17. Αλμπα Βερολίνου 1-4
  18. Βίρτους Μπολόνια 1-4

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (31/10-1/11/2024)

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου

  • Ολυμπιακός (Ελλάδα)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
  • Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
  • Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Βίρτους Μπολόνια

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου

  • Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)
  • Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Παρτιζάν (Σερβία)
  • Ζάλγκιρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μονακό (Μονακό)
  • Βιλερμπάν (Γαλλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
  • Παρί (Γαλλία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Οι «πράσινοι» άλωσαν το ΣΕΦ: Οι πρωταθλητές Ευρώπης έδωσαν ένα πραγματικό ρεσιτάλ και επικράτησαν των πειραιωτών στο κατάμεστο γήπεδο, με 78-71

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: