Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Τα ισραηλινά χτυπήματα στη Μέση Ανατολή, ο επαναπατρισμός αμάχων και η μονή Αββακούμ στα πρωτοσέλιδα

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο επαναπατρισμός αμάχων από τον Λίβανο, οι αυξήσεις στα τρόφιμα, η υπόθεση της μονής Οσίου Αββακούμ, η παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας, και η παύση της ηγεσίας της Αστυνομίας και Φυλακών, είναι τα κύρια θέματα στον Τύπο την Παρασκευή.

«Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου η Μέση Ανατολή», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Αλήθεια», αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κτύπημα σε ιρανικές πετρελαιοπηγές. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει να αναφερθεί στις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι το 2017 και το Πλαίσιο Γκουτέρες σχετικά με το δείπνο με τον  Τ/κ ηγέτη στις 15 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα ανεβεί στα 250 δολάρια το πετρέλαιο αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Το τραβούν στα άκρα οι καταδικασθέντες μοναχοί» και γράφει ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Ιερά Σύνοδο σχετικά με τις προσβλητικές δηλώσεις των τριών μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ. Αλλού αναφέρεται τους μισθούς αξιωματούχων για το 2025 σημειώνοντας ότι σπάνε το φράγμα των €9.000 τον μήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δικηγόροι της Γερμανίδας που κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσίων πολιτικοποιούν την υπόθεση.

Στην ακρίβεια αναφέρεται ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο «Συνεχείς αυξήσεις σε τρόφιμα», σημειώνοντας ότι οι τιμές για πάρα πολλά τρόφιμα και λαχανικά αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο με ρυθμό τριπλάσιο του γενικού πληθωρισμού. Σε άλλο θέμα γράφει για τον επαναπατρισμό 38 Κυπρίων που έφτασαν χτες στη Λάρνακα από τον Λίβανο και για τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δίνει 195 δικαστικές μάχες και ότι σύμφωνα με την έκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων οι αποζημιώσεις που διεκδικούν ιδιώτες μέσω αγωγών ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Μαζική έξοδος αμάχων από τον Λίβανο, ενώ δυναμώνουν τα τύμπανα πολέμου», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Χαραυγή», και γράφει ότι η Κύπρος είναι στα πλάνα αρκετών κρατών για διευκόλυνση επιχειρήσεων απομάκρυνσης των πολιτών τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ και τη χθεσινή διαδήλωσή της έξω από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ακρίβεια και για διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων. Αλλού γράφει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακρίβεια και τα επιτόκια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Μήνυση κατά Κύπρου επειδή δεν επέβαλε τη φορολογική νομοθεσία της ΕΕ», γράφει ότι η σχετική Οδηγία είχε εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2022. Αλλού γράφει ότι αεροπλάνο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας μετέφερε στην Κύπρο χθες 38 Κύπριους και 22 Ελλαδίτες από τον Λίβανο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου δεν θα έχει ανοικτή ατζέντα.

«Αδίσταχτοι Δολοφόνοι οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εβδομαδιαία «Γνώμη» η οποία γράφει ότι είναι κίνδυνος-θάνατος για την Κύπρο οι επιθέσεις εναντίων των Αράβων από την αεροπορική βάση Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι η ακρίβεια γονατίζει τα Κυπριακά νοικοκυριά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη δομή του παιδικού εγκεφάλου.

Το επίσης εβδομαδιαίο «Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», γράφει ότι η παύση της ηγεσίας της Αστυνομίας και Φυλακών θα πρέπει να σημάνει την ώρα των ριζικών αποφάσεων και αλλαγών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση του Πεκίνου για απαλλαγή της ανάγκης για θεώρηση εισόδου στην Κίνα για τους Κύπριους. Αλλού γράφει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα €474 εκατομμύρια τον Ιούλιο και αναφέρεται σε ιστορικό ρεκόρ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Κάτι περίεργο συμβαίνει… Ο Ερντογάν μάζεψε τους ψευτο-“ηγέτες” του παράνομου καθεστώτος, χωρίς τον Τατάρ(!), στην Άγκυρα: Πολύωρες συναντήσεις και …σημαντικές αποφάσεις!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: