Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, η ακρίβεια και το στεγαστικό πρόβλημα

FILE PHOTO: Τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες στο Κυπριακό, η δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ακρίβεια και το στεγαστικό πρόβλημα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Η ώρα των εγγυητριών χωρών» και γράφει ότι στο προσκήνιο βρίσκεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Αθήνας και της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Αλλού γράφει, αναφερόμενη στην αυριανή συνάντηση του ΠτΔ με 13 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, ότι το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων θα θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επιτακτικά την ανάγκη αποφόρτισης του οικογενειακού προϋπολογισμού από την ακρίβεια.

Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στην Κωνσταντινούπολη και γράφει για ανοίγματα Τουρκίας προς Γερμανία.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Χριστοδουλίδη» και δημοσιεύει τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία 7% θεωρούν ότι ο ΠτΔ εκτελεί εξαιρετικά τα καθήκοντά του.

Αναφέρεται επίσης σε άλλο θέμα στο Κυπριακό κάνοντας λόγο για “άλλο ένα άτυπο δείπνο με ορεκτικό την επανέναρξη των συνομιλιών”. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Σινουάρ.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Τα “θέλω” Λευκωσίας σε επιστολή προς Γ.Γ.» και δημοσιεύει την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Αλλού ο «Φ» γράφει ότι η Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό για την έξαρση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Αλλού αναφέρεται στα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ, γράφοντας ότι το κόμμα “ψάχνει σταθερούς βηματισμούς ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026, χωρίς να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα”.

«Η ακρίβεια τσακίζει, αλλά η Κυβέρνηση θεωρεί πως έπραξε το καθήκον της» είναι ο τίτλος κάτω από τον οποίο στεγάζει το κύριό της θέμα η «Χαραυγή», γράφοντας ότι τα μισά νοικοκυριά της Κύπρου παλεύουν την ακρίβεια με μισθούς του 2010.

Αλλού γράφει για την έναρξη της εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τον παιδικό καρκίνο με τίτλο “Να το προσέχεις το παιδί”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δήμοι και κοινότητες αλλάζουν ονόματα και εμβλήματα.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Το πρόβλημα της στέγασης “δεν είναι απλώς ρητορικό”» αναφέροντας πως όλο και περισσότεροι αδυνατούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία λόγω της ανόδου του κόστους της ανέγερσης μιας κατοικίας, των ενοικίων και των υποθηκών.

Αλλού αναφέρεται στην απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε στη Λεμεσό, κατά την οποία μαχαιρώθηκε ένας άντρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του Επιτρόπου Επικοινωνιών ότι πρέπει να αναμένονται και άλλες κυβερνοεπιθέσεις μετά την επίθεση στην ΑΗΚ.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Σε νέο κάδρο βάζει το Κυπριακό ο ΟΗΕ» και γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φωτογραφίζει κάτι «ενδιάμεσο» της θέσης για ΔΔΟ και της λύσης δύο κρατών.

Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις αδυναμίες των 2 υποψηφίων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανοίγει αργά, αλλά αποφασιστικά, την κάνουλα για επενδύσεις με τη νέα μείωση των επιτοκίων.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κρυφός πόλεμος Αθηνών-Λευκωσίας και συζήτηση για “ξεκαθάρισμα” σκηνικού» γράφει ότι η Τουρκία διευρύνει τις διεκδικήσεις της σε Κύπρο, Αιγαίο και Θράκη, την ώρα που υπάρχει κρυφός πόλεμος μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Αλλού γράφει για ρεκόρ νεκρών από τα τροχαία δυστυχήματα, σημειώνοντας ότι χάθηκαν 36 ζωές στην άσφαλτο σε διάστημα 10 μηνών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, για “διχοτομικές λύσεις” στο Κυπριακό και “φουρτούνες στο Αιγαίο”.

ΚΥΠΕ – Παύλος Χατζηλοΐζου
Λευκωσία, Κύπρος

Ευρωπαίοι πολίτες εμπλέκονται στον σφετερισμό ελληνικών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο: Σφοδρή καταγγελία του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη στην Κομισιόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: