Επιδρομές του Ισραήλ σε τρία χωριά κοντά στη Βηρυτό, τουλάχιστον 15 νεκροί: Βομβάρδισε 280 «τρομοκρατικούς στόχους» στον Λίβανο και τη Γάζα κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ

epa11656092 People gather at the site of an Israeli military strike on Barja, south of Beirut, Lebanon, 12 October 2024. EPA, STRINGER




Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές σε τρία χωριά βόρεια και νότια της Βηρυτού, έξω από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων της χθεσινής μέρας.

«Ένας βομβαρδισμός του ισραηλινού εχθρού στο Μααϊσρα», ένα σιιτικό ορεινό χωριό με πλειοψηφία κατοίκων Χριστιανούς, βόρεια της Βηρυτού, σκότωσε «εννέα άτομα και τραυμάτισε άλλους 15», τόνισε το υπουργείο.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν» σε ένα άλλο «ισραηλινό εχθρικό πλήγμα» στο Μπάρζα, ένα σουνιτικό χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Σούφ νότια της πρωτεύουσας.

Ισραηλινός βομβαρδισμός στο Ντέιρ Μπίλα στη βόρεια ακτή, 15 χλμ από το Μπατρούν, άφησε «δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες», τόνισε λεπτομερώς το υπουργείο.

ΑΚΟΜΑ:
Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν αυτή τη φορά μια αγορά στην πολυπληθή πόλη Ναμπατίγια στο νότιο Λίβανο χθες το βράδυ, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ο ισραηλινός στρατός είχε προσφάτως καλέσει τους κατοίκους 25 τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Ναμπατίγια, στην οποία βρίσκονται πολλά νοσοκομεία και κέντρα περιφερειακής διοίκησης, να μετακινηθούν βόρεια, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τα πλήγματά τους και τις χερσαίες εισβολές του στο νότιο Λίβανο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου “να μην επιστρέψουν” στα σπίτια τους, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στην περιοχή αυτή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να “στοχοθετούν τις θέσεις της Χεζμπολάχ μέσα ή κοντά στα χωριά σας”, αναφέρεται σε μήνυμα στα αραβικά που ανήρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντράι.

“Για τη δική σας προστασία, μην επιστρέψετε στα σπίτια σας μέχρι νεωτέρας. Μην κατευθυνθείτε προς τα νότια, οποιοσδήποτε κατευθύνεται προς τα νότια διακινδυνεύει τη ζωή του”, προστίθεται στο μήνυμα του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του έπληξαν περίπου 280 «τρομοκρατικούς στόχους» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, από το βράδυ της Παρασκευής έως τη δύση του Σαββάτου.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «βομβάρδισε περίπου 280 τρομοκρατικούς στόχους που ανήκαν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών ήταν υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές, αποθήκες όπλων, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, πυρήνες τρομοκρατών και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

  • Έπληξε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα με αεροπορικές επιδρομές στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Οι αξιολογήσεις μας για ζημιές στη μάχη βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες αμάχων», τόνισε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε τα πλήγματα θα «διαταράξουν την ικανότητα του ΙΚ να σχεδιάζει, να οργανώνει και να διεξάγει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και εταίρων τους και αμάχων σε όλη την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν».

Υπάρχουν περίπου 900 μέλη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, μαζί με έναν άγνωστο αριθμό εργολάβων, που προσπαθούν κυρίως να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιστροφή της τζιχαντιστικής οργάνωσης που κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας το 2014, πριν συντριβεί από ένα συνασπισμό δυτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

  • Ο Μακρόν καλεί τη Χεζμπολάχ να «σταματήσει αμέσως» τα πλήγματα κατά του Ισραήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να «σταματήσει αμέσως» τα πλήγματα κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

«Πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι.

Τα πλήγματα της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο Μακρόν, ενώ το λιβανικό κίνημα εκτόξευσε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 320 βλήματα προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας στον Ιουδαϊσμό, από χθες Παρασκευή το απόγευμα έως σήμερα δύση του Σαββάτου.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία του για την εντατικοποίηση των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο και τις δραματικές συνέπειες αυτών για τον άμαχο πληθυσμό», σύμφωνα με το Ελιζέ. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέες ισραηλινές επιδρομές σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Μπέρι, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Λιβανέζους να «συναθροιστούν για την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας», καλώντας όλα τα μέρη να «αντιμετωπίσουν μαζί αυτή τη νέα δοκιμασία» στηρίζοντας «μια περιεκτική πολιτική ατζέντα που θα βασίζεται στην εκλογή ενός προέδρου εγγυητή της εθνικής ενότητας».

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη του λαού και της κυριαρχίας του Λιβάνου που θα διοργανωθεί στο Παρίσι στις 24 Οκτωβρίου, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε παράληλλα τη «δέσμευση της Γαλλίας στην UNIFIL/FINUL» (Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο) και «επαναλάμβανε την αγανάκτησή του για την αδικαιολόγητες πρόσφατες επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις».

Πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σε 48 ώρες, σύμφωνα με την UNIFIL/FINUL, η οποία κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους.

  • Διατυπώνουν την «πλήρη» στήριξή τους στην UNIFIL, ζητώντας την προστασία των κυανόκρανων

Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν με κοινό ανακοινωθέν τους χθες το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σε 48 ώρες, σύμφωνα με την UNIFIL/FINUL, η οποία κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη, United Nations
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Η Ιερουσαλήμ δεν υποχωρεί για τον Αντόνιο Γκουτέρες: Υπερασπίζεται και παραμένει ακλόνητος ο Κατς στην απόφαση να κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Γενικό Γραμματέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: