Επιδιώκουμε διευρυμένες συναντήσεις το συντομότερο δυνατό, λέει ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος: Πρόταση Χριστοδουλίδη τα χωριστά τραπέζια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, στην διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Photo: European Union




Η δική μας πλευρά επιδιώκει το συντομότερο να πραγματοποιηθούν οι διευρυμένες συναντήσεις όπως ανακοινώθηκαν από τον ΓΓ με κατάλληλη προετοιμασία τόσο στο εσωτερικό όσο και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Μιλώντας στα ΜΜΕ στο περιθώριο της εναρκτήριας τελετής του πρώτου στρατηγικού διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ στο Προεδρικό, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η δική μας η θέση επί του ζητήματος των διευρυμένων και της μορφής τους, έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια.

Υπενθύμισε ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ευχαριστώντας τον αφενός για την πρωτοβουλία σύγκλησης του δείπνου και αφετέρου ζητώντας του να υπάρχει όσο το συντομότερο δυνατόν η σύγκληση των δύο συναντήσεων τις οποίες προανήγγειλε.

«Συνεπώς από δική μας πλευράς ζητούμε να είναι αυτό, κάτι το οποίο θα συμβεί όσο πιο σύντομα γίνεται και ταυτόχρονα με την κατάλληλη προετοιμασία, τόσο εσωτερικά όσο και στο επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ώστε αυτό να μπορεί να οδηγήσει σε κάποια θετικά αποτελέσματα. Δεν έχω αυτή τη στιγμή ευκρίνεια σχετικά με το πότε αυτό θα γίνει. Ως προς το ερώτημά σας αν θα πρέπει να γίνει ή αν μπορεί να γίνει μετά ή πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, η δική μας η άποψη είναι ότι θέλουμε να γίνει όσο πιο σύντομα χρονικά», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το φόρματ των συναντήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε στο δείπνο μια σειρά από εισηγήσεις και προτάσεις ακριβώς θέλοντας να δείξει ότι η δική μας πλευρά έχει όχι μόνο την καλή διάθεση που και δημόσια διατυπώνει, αλλά και στο τραπέζι.

«Το θέμα με τα χωριστά τραπέζια είναι κάτι το οποίο υπεβλήθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι από τον Γενικό Γραμματέα. Αποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας τη χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης και είναι πλέον ζήτημα του ίδιου του Γενικού Γραμματέα ο τρόπος αξιολόγησης», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι καλό είναι να διευκρινιστεί ότι αυτό αφορά και θα αφορά όταν φτάσει κάποιος επί της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή θα είναι το πιο κάτω βήμα.

Εμείς, διευκρίνισε ο κ. Κόμπος, έπρεπε να δείξουμε ότι σκεφτόμαστε όχι μόνο το τα του δείπνου και το επόμενο βήμα το οποίο θα είναι η συζήτηση περί οδοφραγμάτων ή η διευρυμένη αλλά και πιο κάτω, την ουσία.

«Οπότε είναι μία ιδέα μεθοδολογικής φύσεως αν θέλετε, η οποία υπεβλήθη από πλευράς μας, είναι θέμα αξιολόγησης του Γενικού Γραμματέα. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να πρέπει ακριβώς να διευκρινιστούν τέτοια θέματα. Εμείς θα έχουμε ήδη υποβάλει μία θέση ως προς τούτο, η μια προσέγγιση για να  διευκολυνθεί και ο Γενικός Γραμματέας στο έργο το οποίο ανέλαβε και με την πιο ενεργή εμπλοκή επί του ζητήματος, όπως αυτό διαμορφώνεται, ειδικά μετά από  από κάποια χρόνια που δεν είχε την ίδια εμπλοκή ο Γενικός Γραμματέας», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ)
Λευκωσία, Κύπρος

Τρία τραπέζια «στρώνει» ο Γκουτέρες για να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό; Η πρόταση και τα σχέδια του Γενικού Γραμματέα για ξεχωριστές συναντήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: