Έντι Ζεμενίδης για τις εκλογές – θρίλερ στις ΗΠΑ: Ο διχασμός στην Αμερική πρέπει να μας ανησυχεί* Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα ούτε στις 5 Νοεμβρίου [video]

Ο Έντι Ζεμενίδης στην εκπομπή Update της ERT / Φωτογραφία: Screenshot via Glomex




Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Ζεμενίδης τόνισε ιδιαίτερα τον διχασμό που επικρατεί στη χώρα, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια θέση της Αμερικής ως «πυλώνας σταθερότητας».

«Χρειαζόμαστε μια αλλαγή εδώ. Ο διχασμός στην Αμερική είναι κάτι πολύ σοβαρό. Ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ, έλεγε ότι θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας. Τώρα, είναι η Αμερική που πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι είμαστε εμείς πυλώνας σταθερότητας», ανέφερε ο κ. Ζεμενίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επανεκτίμηση της θέσης της χώρας στη διεθνή σκακιέρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών παρατάξεων, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times, που έδειξε ισοπαλία 48-48. «Θρίλερ. Αυτή η εκλογή μπορεί να μην έχει κανένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα ούτε στις 5 Νοεμβρίου, ούτε στις 6 Νοεμβρίου. Να θυμηθούμε ότι το 2020, παρόλο που η εκλογή έγινε την Τρίτη, ήταν Σάββατο που μάθαμε ότι κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αμερικανικές εκλογικές διαδικασίες.




Όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ζεμενίδης εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις δηλώσεις του, που υποδηλώνουν ότι βλέπει την Ευρώπη ως ανταγωνιστή: «Ακούω από τον Ντόναλντ Τραμπ έναν ανταγωνισμό, και θεωρεί την Ευρώπη σαν εχθρό. Είπε ότι θα τιμωρήσει την Ευρώπη στο θέμα του εμπορίου. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί η συμμαχία της Αμερικής με την Ευρώπη για 80 χρόνια είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χώρας. Όταν ακούω τον Τραμπ να θαυμάζει τον Βίκτορ Όρμπαν και να λέει ότι μπορεί να πει στον Πούτιν να κάνει ό,τι θέλει στην Ευρώπη, αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ».

Η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, όπως τόνισε, είναι σε έντονη αβεβαιότητα, με χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Τουρκία να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους: «Το Ισραήλ συζητά ξανά για πολιτική λύση, αλλά περιμένει να δει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ίδιο κάνουν και οι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης», ανέφερε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αβεβαιότητα που συνοδεύει το μέλλον των διεθνών σχέσεων.

Ο κ. Ζεμενίδης κατέληξε με την ελπίδα ότι η Αμερική θα βρει σύντομα μια πολιτική λύση που θα της επιτρέψει να ανανεώσει τις σχέσεις της με τις χώρες που συμμετείχαν στις συμφωνίες του Αβραάμ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα της περιοχής. «Δεν θα φτάσουμε σε νέα συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αν δεν βρεθεί μια πολιτική λύση», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ERTnews

Mήνυμα-προειδοποίηση του Λευκού Οίκου στο Ιράν: Σταματήστε να επιτίθεστε στο Ισραήλ για να κλείσει αυτός ο κύκλος βίας χωρίς νέα κλιμάκωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: