Εντάσσεται το “τριμερές δείπνο” της Νέας Υόρκης στους ευρύτερους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την περιοχή της Μέσης Ανατολής; Το Κυπριακό σε νέα φάση διολίσθησης

Secretary-General António Guterres (centre) meets with Nikos Christodoulides (left), the President of Cyprus, and Ersin Tatar (right), the occupied leader of the Turkish Cypriot community.  Credit UN Photo, Mark Garten




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*, Λευκωσία

Έγινε στη Νέα Υόρκη η πολυπόθητη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σε ένα άτυπο δείπνο που τους παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια ακόμη τριμερής συνάντηση σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στις «δύο πλευρές» σε ένα δικοινοτικό πλαίσιο. Για άλλη μια φορά πρόκειται για ένα λάθος ξεκίνημα όπου το Κυπριακό τοποθετείται και πάλι ως μια δικοινοτική διαφορά και μένει εκτός κάδρου η Τουρκία που είναι η κατοχική δύναμη.

Φαίνεται ότι η τριμερής αυτή συνάντηση ήταν μια μικρή παραχώρηση της Άγκυρας στην Αθήνα για να μπορέσει να συνεχιστεί με περισσότερη άνεση ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το Αιγαίο.

Στην ουσία όμως ο Τατάρ, που αρνείτο να πάει σε συνάντηση χωρίς αναγνώριση της αρχής των δύο κρατών, επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες χωρίς να αναγνωριστεί ισότιμη κυριαρχία του μορφώματος των κατεχομένων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Από πλευράς της Λευκωσίας έγινε ακόμη μια διολίσθηση στο Κυπριακό αφού ούτε αυτά τα αδύνατα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν επικαλέστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες αλλά ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση με ιδέες «out of the box». Και αυτό λέγεται από το θεματοφύλακα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ο δε Χριστοδουλίδης το αποδέχεται με ικανοποίηση.

Υποτίθεται όμως ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει την υποχρέωση να κινείται και να ενεργεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αν υιοθετεί την αρχή για συζήτηση εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται ασφαλώς για μια νέα διολίσθηση την οποία αποδέχτηκε η Λευκωσία.

Άλλωστε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες τις θέσεις της Άγκυρας για τα δύο κράτη και την κυριαρχική ισότητα. Επανέλαβε δηλαδή τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας όπως είχαν εκτεθεί και στην ομιλία του Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πριν από λίγες μέρες και ζήτησε απευθείας εμπόριο, πτήσεις και σχέσεις με το μόρφωμα των κατεχομένων.

Η τουρκική πλευρά επέμεινε επίσης στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και ειδικά αυτού της Μιας Μηλιάς ενώ φαίνεται να απορρίπτει το άνοιγμα οδοφραγμάτων στο Πυρόι και τα Κόκκινα που θα εξυπηρετούσαν την ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν το Κυπριακό ανάγεται σε θέμα ανοίγματος οδοφραγμάτων αντιλαμβάνεται κανείς ότι οδηγούμαστε σε αναγνώριση των τετελεσμένων της κατοχής.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και την υιοθέτηση θέσεων εκτός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες ποντιοπιλατικά πρότεινε συνέχιση του άτυπου διαλόγου σε διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά ακόμη και σε αυτό το θέμα η Άγκυρα επιμένει σε μιας μορφής τετραμερή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες και οι “μητέρες πατρίδες” ενώ η Λευκωσία επιμένει και στη συμμετοχή της Βρετανίας.

  • Η συμμετοχή της Βρετανίας είναι δεδομένη και περισσότερο θα στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, όπως πάντοτε συνέβαινε. Αν η Τουρκία την αποκλείει, για την ώρα, είναι γιατί θέλει να διατηρηθεί το δικοινοτικό πλαίσιο και να μη συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού που αφορά τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Χωρίς αμφιβολία ο Νίκος Χριστοδουλίδης που προεκλογικά μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, τώρα τα αποδέχεται κάτι που σημαίνει ότι αποδέχεται και τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ αλλά και τα έγγραφα που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά που μολονότι δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, φαίνεται ότι ικανοποιούσαν όλες τις τουρκικές απαιτήσεις στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Έχουμε φτάσει στο σημείο η ΔΔΟ που αποτελούσε κάποτε τουρκική θέση να γίνει σήμερα η δική μας σημαία στο διάλογο με την Τουρκία και η ΄Αγκυρα να θέλει τώρα να μας επιβάλει τα δύο κράτη, εννοείται με συνομοσπονδιακό μανδύα, κάτι που θα της επιτρέπει τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Η Λευκωσία και η Αθήνα εκφράζουν ικανοποίηση για τον άτυπο αυτό διάλογο που τροχιοδρομείται και τον τοποθετούν ως συνέχεια του Κραν Μοντανά, ενώ «άτυποι διάλογοι» προηγήθηκαν και άλλοι, όπως και «άτυπα δείπνα» έκτοτε.

«Άτυπο δείπνο» είχαν με τον Γκουτέρες και οι Αναστασιάδης, Ακιντζί τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο, ενώ έγινε και άτυπη πενταμερής στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021. Στο ίδιο έργο θεατές!

Πενήντα χρόνια κατοχής και εκτροχιασμού του Κυπριακού από θέμα εισβολής και κατοχής σε ένα άγονο δικοινοτικό διάλογο και η ελληνική πλευρά οδηγείται εκ νέου σε άτυπο διάλογο με την αρχή των δύο κρατών να είναι πάντα στο τραπέζι. Η τουρκική θέση οδηγεί σε μια λύση διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με «παλαιστινιοποίηση» του Κυπριακού.

  • Κάποιοι μάλιστα από την ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνουν να βάλουν την Τουρκία συνεταίρο στο φυσικό αέριο, ένα δωράκι για να την εξευμενίσουν.

Είναι επίσης καθαρό ότι η Αθήνα όχι μόνο αποστασιοποιείται από το Κυπριακό, αλλά ενθαρρύνει κα νέες υποχωρήσεις που θα μετατρέψουν την Τουρκία κυρίαρχο στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Υπάρχει άλλωστε και η πληροφορία ότι η τριμερής της Νέας Υόρκης προέκυψε από συμφωνία Φιντάν-Γεραπετρίτη.

Σε τελευταία όμως ανάλυση η συνάντηση της Νέας Υόρκης εντάσσεται στους ευρύτερους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τους επιμέρους παράλληλους σχεδιασμούς για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

* Στέφανος Κωνσταντινίδης – [email protected]
Πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21. Από τις Εκδόσεις «ΒΑΚΧΙΚΟΝ» κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή «μετα-ΛΕΞΗΜΑΤΑ» και από τις εκδόσεις «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» το μυθιστόρημα του, «Εγώ, ο Αλέξης Λάμαρης».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όσα συμβαίνουν στον κόσμο και οι κρίσιμες αμερικανικές εκλογές: Με την λογική που επικρατεί στη Λευκωσία και στην Αθήνα, θα είμαστε στο ίδιο τέλμα άλλα πενήντα χρόνια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: