Ενόψει των πολλών προκλήσεων είναι αναγκαία η συμπόρευση της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου από τη Λευκωσία: Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρίσταται στην τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία via PIO, ΓΤΠ, 6g, GChristoforou




Η συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις είναι κρίσιμη και αναγκαία, όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον ίδιο τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Τα παράπονα ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την Τελετή Αναγόρευσής της σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 1 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η τελετή ξεκίνησε με Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας της κ. Σακελλαροπούλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Νομικής Αναπληρωτή Καθηγητή Κώστα Παρασκευά.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της Αναγόρευσης της κ. Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου έγινε ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής Καθηγητή Αντώνη Έλληνα και στη συνέχεια η περιένδυση της κ. Σακελλαροπούλου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη.

Σημειώνεται ότι στην αντιφώνηση της με τίτλο «Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων: κατακτήσεις, προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο», η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις είναι κρίσιμη και αναγκαία, όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον ίδιο τον κυπριακό ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο επιτελεί κορυφαίο εθνικό έργο, «αυτό της σφυρηλάτησης της ενότητας του ελληνισμού ενώπιον κάθε απόπειρας διάβρωσής του».

Τόνισε επίσης ότι καθώς βρισκόμαστε σε μια συγκυρία μεγάλης αβεβαιότητας για την Ευρώπη και τον κόσμο, η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνον ορθολογική και διαχειριστική επάρκεια, αλλά και ένα ισχυρό και βαθύ ευρωπαϊκό συναίσθημα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν θεμελιακές αξίες και κατακτήσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη φετινή 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή και κατοχή, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «το Δεν Ξεχνώ δεν σημαίνει μόνο τη διατήρηση στη μνήμη μας της τραγωδίας του 1974, αλλά κυρίως την υποχρέωση να φέρουμε σε πέρας το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος, τον αδιάλειπτο αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου».

«Η δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας συνταγματικής τάξης που θα διασφαλίζει τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη λειτουργικότητα του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να διαμηνύεται προς πάσαν κατεύθυνση ότι ειρήνη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα υπό την απειλή όπλων δεν νοούνται.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος στέκονται μαζί, προχωρούν μαζί και αντιμετωπίζουν με ενότητα και σύμπνοια την κάθε δυσκολία εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι. Οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και αναμένεται να ενταθούν, αλλά το δημοκρατικό και φιλελεύθερο αξιακό μας πλαίσιο είναι αυτό που μας καθοδηγεί. Οι αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και η διαφύλαξη της δημοκρατίας, η εμπέδωση του κράτους δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και για τις δύο χώρες υπαρξιακή συνθήκη», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πάει στο Λονδίνο για να δει τον Εγγλέζο Πρωθυπουργό: Και στη Νέα Υόρκη για το τριμερές “άτυπο δείπνο” με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: